Оддел: 14.7 Иселеништво

Лични судбински изјави од Македонците во иселеништвото за настани поврзани со македонската определба.

Posted in 14.7 Иселеништво

1986.10.11_Протест на Македонците пред бугарскиот конзулат, Сиднеј, Австралија

Posted in *Избор 14.7 Иселеништво 24 Југославија Кралство

1935.09.01-03_МПО, 14та Конвенција, Охајо, САД.mp4

Македонска Политичка Организација – секаде само Македонци, Македонија, „Македонија на Македонците!“.

Posted in *Избор 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1932_МПО, 11та Конвенција, Кливленд – Охајо, САД.mp4

Posted in *Избор 14.7 Иселеништво 24 Југославија Кралство

1927_МПО, 6та Конвенција, Акрон – Охајо, САД

Шеста годишна конвенција на Македонската Политичка Организација. Со секогаш присутниот слоган „Македонија на Македонците!“

Posted in *Избор 14.7 Иселеништво 24 Југославија Кралство

1933.09.3-5_МПО, 12та Конвенција, Детроит – Мичиген, САД.mp4

Posted in 14.7 Иселеништво 16.2 Само слика 4.2 Само слика

1922+_МПО собир

Собир на Македонската Патриотска Организација (МПО) од Лорејн, Охајо, САД, на која е истакнато знаме со „Александар Велики“. На печатот од организацијата стоел слоганот: „Македонија на Македонците“.

Posted in 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1929.09.01_Годишна конвенција на македонските иселеници (МПО), Торонто

Posted in 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1911_Првата македонска Црква во Канада

Првиот македонски црковен храм во Канада под јурисдикција на руската задгранична Црква.

Posted in 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1945_Македонски црковен хокеј клуб – Св. Кирил и Методиј

Posted in 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1940_Македонски Кошаркарски Клуб – св. Ѓорѓија, Канада

Posted in 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1937_Македонско-Хрватски конгрес, Индијана САД

Уште еден масовно посетен годишен македонско – хрватски конгрес каде пред јавноста се истакнуваат барањата за независност на Македонија и Хрватска.

Posted in 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1935.09.12-13_Годишен Македонско – Хрватски собир, Акрон, Охајо САД

За време на кралство Југославија внатре и надвор јакнее пријателството помеѓу подредените народи. На собирот можат да се прочитаат слоганите: Independence for Macedonia, Macedonia does not want anything that does not belongs to her. Macedonia wants what is hers by…

Posted in 14.7 Иселеништво 4.1 Слика и посока

1906.09.20_Стојан Петров Македонец (надгробна плоча)