Оддел: 16.2 Само слика

За врските на древните и сегашните Македонци поткрепено со СЛИКА БЕЗ ПОСОКА.

Posted in 16.2 Само слика 2.2 Само слика

1885_Григор Прличев – беседа, Солун

„… Мајка Македонија е многу ослабната. Откако го роди големиот Александар, откако ги породи светите Кирил и Методија, оттогаш мајка Македонија лежи на своето легло ужасно изнемоштена. Но мајка што роди вакви синови, во иднина ќе роди и други како…

Фолклорна употреба на Древномакедонските ознаки
Posted in 16.2 Само слика 4.2 Само слика

Фолклорна употреба на Древномакедонските ознаки

1349_Лесновски манастир – фреска ‘Псалм 148’   Најважните македонски знаци – Крст и Сонце по македонските храмови. … и коловрт. Црквата Св. Богородица во с. Лешок, тетовско. Изградена пред 1000 години.     Црква Св. Никола, с. Челопек, тетовско Спореди…

Posted in 16.2 Само слика

1900+_Македонија никогаш не била дел од Грција

„… До денешен ден, во Солун, или Пела, или Воден, се зборува дека Македонија никогаш не била дел од Грција, туку дека цела Грција била дел од Македонија! И таква е вистината. Македонците никогаш не биле Грци. …“

Posted in 16.2 Само слика

1894.05.17_Divers views of Beauty.

„… Македонците не биле Грци …“

Posted in 16.2 Само слика

1900+_Origins, Ethnicity, & Institutions, pg43

„… Македонците и Грците веќе доволно се разликувале во времето на Александар Велики што им биле потребни преведувачи и предизвикало древните писатели да ги прибележат разликите. … древните писатели кои се од времето на Александар или кратко потоа верувале дека…

Posted in 16.2 Само слика 9.2 Само слика

-0148_The ethnological map of Macedonia

„… После смртта на Александар, источната граница на македонската држава се повлекла до Нестос. На север, сепак, кралството досегало до Скопје, после што била територијата на Дарданците … Од поданиците на Филип не повеќе од 250 000 биле од грчки…

Posted in 16.2 Само слика 9.2 Само слика

0406 « 1835_Empire Romain à l’époque de l’invasion des Barbares

Posted in 16.2 Само слика 9.2 Само слика

-0323_The Empire of Alexander the Great

Posted in 16.2 Само слика 9.2 Само слика

0117_Roman Empire

Posted in 16.2 Само слика 9.2 Само слика

-0334 – -0323_Empire of the Macedonians, Alexander’s March

Posted in 16.2 Само слика 9.2 Само слика

-0200-0000_Источното Средоземје 2 века пред Христовото раѓање.

Posted in 10.2 Само слика 16.2 Само слика

-0340_Александар, убиството на телохранителот Клитус

Грчката навреда за македонскиот крал ќе заврши со убиство на навредувачот. „… Потоа Александар, неспособен повеќе да го задржи својот гнев скокна на нозе и фрли едно од јаболките кои лежеа на масата кон Клитус и го погоди, а потоа…

Posted in 16.2 Само слика 9.2 Само слика

1980+_Германски учебник по историја

Posted in 14.7 Иселеништво 16.2 Само слика 4.2 Само слика

1922+_МПО собир

Собир на Македонската Патриотска Организација (МПО) од Лорејн, Охајо, САД, на која е истакнато знаме со „Александар Велики“. На печатот од организацијата стоел слоганот: „Македонија на Македонците“.

Иван Калчев
Posted in 15 Странски сведоштва 16.2 Само слика

Иван Калчев

„… За мене, за членовите на Бугарско-македонското друштво нема никакви дилеми во однос на постоењето на македонскиот идентитет, јазик, култура, етнос и во однос на тоа дека во Република Бугарија има македонско малцинство. …“ „… македонската држава (млада држава, но…