Оддел: 25.2 Партизански борци

Партизански борци кои за време на ВСВ се бореле против фашизмот и за македонското национално ослободување.

Ѓорѓи Наумов (1916 - 21.07.1942)
Posted in 25.2 Партизански борци

Ѓорѓи Наумов (1916 – 21.07.1942)

Роден во с. Битуша, леринско. Бил убиен со бесење од страна на бугарскиот фашистички окупатор во Скопје. Ѓорѓи е брат на националниот херој Стив Наумов. Нивната мајка, за слободата на Македонија, во рок од три месеци ги изгубиле двата сина….

Блажо Димитровски - Рогозинарот (1904 - 1942)
Posted in 25.2 Партизански борци

Блажо Димитровски – Рогозинарот (1904 – 1942)

Родоен во с. Путурис, битолско. Убиен со бесење од страна на бугарскиот фашистички окупатор во Скопје 1942.   Посочил: Баба Лаже Трап Не Лаже

Кочо Вангелов Десановски (1920 - 1942)
Posted in 25.2 Партизански борци

Кочо Вангелов Десановски (1920 – 1942)

Кочо Десано обесен од бугарскиот окупатор во жетвар 1942 година.   Посочил: Баба Лаже Трап Не Лаже Извор: Дучо Кранго – ‘Бугарскиот терор и отпорот во скопскиот затвор’

Васил Антевски - Дрен (1903 - 1942).jpg
Posted in 25.2 Партизански борци

Васил Антевски – Дрен (1903 – 1942)

Васил Антевски, роден во с. Оморани, по професија бил адвокат дипломиран во Белград. Бескомпромисен борец за правата на македонскиот народ. Затворан и прогонуван и во периодот меѓу двете светски војни. Зема учество во Скопскиот партизански одред. Уапсен во Велес при…

Елпида Ставрева Караманди (01.01.1920 Лерин - 03.05.1942 битолско с. Лавци)
Posted in 25.2 Партизански борци

Елпида Ставрева Караманди (01.01.1920 Лерин – 03.05.1942 битолско с. Лавци)

На 22 тревен 1942 година пристапила кон Битолскиот партизански одред „Пелистер“, но веќе на 3 косар 1942 година одредот бил опколен од БУГАРСКАТА ОКУПАТОРСКА војска и полиција. Во повеќечасовната борба Елпида покажала извонредна храброст. Еден митралески рафал тешко ја ранил….

Методија Андонов - Ченто
Posted in 13 Родољубни сведоштва 25.2 Партизански борци

Методија Андонов – Ченто

Не сум Бугарин, ами Македонец. Не се борев за голема Бугарија, туку за обединета Македонија и за националните права на Македонците.  

Петре Пирузе - Мајски
Posted in 25.2 Партизански борци

Петре Пирузе – Мајски

Водач на Народно – Ослободителната Војска во западна Македонија. Легендарен командант од Дебрца. После војната отстранет заради неговите замисли за самостојна и обединета Македонија.

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска - 'Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните', Скопје
Posted in 14.2 Беломорие 25.2 Партизански борци 28 Трудови

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска – ‘Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните’, Скопје

Posted in 25.2 Партизански борци

1941 — 1949_Македонци организирани во ДАГ и НОФ (слики, видеа)

Фана Кочовска (1927.07.27 - 2004.04.17)
Posted in 25.2 Партизански борци

Фана Кочовска (1927.07.27 – 2004.04.17)

Фана Кочовска лево на сликата, комунист, првоборец и народна хероина. Таа била најмлад жив народен херој во времето кога била наградена со Орден на Народен Херој. Во 1942 година станала борец на партизанскиот одред „Гоце Делчев“ и младински предводник на…

1947_Петар Георгиевски (1923 с. Остима - †1947 с. Сорович)
Posted in 25.2 Партизански борци

1947_Петар Георгиевски (1923 с. Остима – †1947 с. Сорович)

Командант во војската на ДАГ за Леринскиот округ. Предаден од грчки поткажувачи и сочекани во заседа кај селото Сорович.

Герман Дамовски (1.IX.1899 - 1959)
Posted in 25.2 Партизански борци

Герман Дамовски (1.IX.1899 – 1959)

Герман Дамовски познат како „Старио“, бил син на познатиот македонски војвода Петар Христов. Герман е македонски револуционерен деец, истакнат припадник на македонското народноослободително движење во Егејскиот дел на Македонија. Герман Дамовски бил роден во преспанското село Герман, Егејскиот дела на…

Posted in 25.2 Партизански борци

Мирка Гинова (1946.07.26)

Учесник во Народно Ослободителниот Фронт во текот на Втора Светска војна. Прогласена за народен херој на Југославија. Загинува за време на граѓанската војна против грчките монархо-фашисти. Житие

Протојереј Антим Поповски
Posted in 25.2 Партизански борци

Протојереј Антим Поповски

Posted in 14.2 Беломорие 25.2 Партизански борци

1986_Хриса Калиманова

Хриса Калиманова била само една од многу партизанки нa НОБ во Егејска Македонија, кои целата своја младост ја поминале измачувани во занданите од грчката војска и полиција. Во интервју раскажува за геноцидот над Македонците од Егејскиот дел на Македонија (снимено…