Оддел: 26 Југославија Социјализам

Податоци за македонските состојби и македонската национална борба за независност, национални права и слободи за време на социјализмот.

1997_Драган Богдановски - Македонија не е втора бугарска држава, Малме
Posted in 26 Југославија Социјализам

1997_Драган Богдановски – Македонија не е втора бугарска држава, Малме

  REPUBLIKA MAKEDONIJA NE E VTORA BUGARSKA DRŽAVA Najnoviot izum na falsifikatorskata mašinerija vo Sofija po odnos na Makedonija e deka Republika Makedonija bila vtora bugarska država po drugite primeri vo svetot kade od edna nacija postojat dve državi, kakva…

Методија Андонов - Ченто
Posted in 26 Југославија Социјализам

1946.08.10_Методија Андонов – Ченто

За време на социјализмот кај подоцнежните поколенија македонски родољуби, Методија Андонов – Ченто ќе биде водечка инспиративна личност во борбата за независна и обединета Македонија. Запрашани за што се борат, многумина од нив одговарале „за идеите на Ченто“. Така што…

1979.02.28_Hrvatski narodni oslobodilački pokret (Hamilton), Predsedniku okružnog suda (Skopje), писмо
Posted in 26 Југославија Социјализам 7.1 Слика и посока

1979.02.28_Hrvatski narodni oslobodilački pokret (Hamilton), Predsedniku okružnog suda (Skopje), писмо

Македонската борба за независна државност во текот на целото постоење на Југославија била поврзана и поддржувана од националните движења на југословенските народи кои биле со слични цели.   „… НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ОКРУЖНИОТ СУД ВО СКОПЈЕ под раководство на судијата…

Posted in 26 Југославија Социјализам

1959.06.16_Полициски извештај, Časopis ‘Makedonska loza’, ФНРЈ

Полициски извештај за дисидентското списание “Македонска Лоза” чија цел била самостојна Македонија. Списанието под уредништво на Драган Богдановски кое излегувало во Осло се оградува од поврзаноста со Бугари, Срби и Грци. Покрај противкомунистичките написи објавувало и написи против бугароманската ванчомихајловистичка…

Posted in 26 Југославија Социјализам

1947.03.27_The New York Times – ’Yugoslavs Try 13 Rebels‘

„… Тринаесет обвинети членови на Независната Македонска Републиканска Организација се дадени на суд во Скопје, главниот град од Југословенска Македонија, овде беше вчера објавено. …“

Posted in 26 Југославија Социјализам

1982.06-07._НМРО – ’Глас на Македонците‘, бр.27

Македонски иселеници во Австралија организирани во НМРО застануваат позади политичките идеи на Методија Андонов Ченто (независна и обединета Македонија).

Posted in 26 Југославија Социјализам

1980_НМРО – весник ‘Глас на Македонците’, Н.Ј.Велс – Австралија

Народна Македонска Револуционерна Организација (НМРО) составена од Македонци во Австралија го повикува македонскиот народ во борба за ослободување од ропството и создавање слободна и обединета Македонија.

Posted in 26 Југославија Социјализам 8.1 Слика и посока

1985.02.20_Australian Security Intelligence Organization – Macedonian community

Документот на австралиското разузнавање зборува за писмо испратено од организацијата „Македонија само на Македонците“ кое стигнало до грчкиот конзулат во Австралија со претпоставка и до други претставништва со закани кон сите кои вршат насилство врз македонскиот народ.

Posted in 13 Родољубни сведоштва 26 Југославија Социјализам

Пандо Џиков – Џиката

Posted in 13 Родољубни сведоштва 26 Југославија Социјализам

Лазо Ангеловски (1945+)

Заветот на Лазо Ангеловски – македонски национал-револуционер од Беломорска Македонија.

Posted in 26 Југославија Социјализам

1951.08.13_Петте струмички студенти

Погинати за независна и обединета Македонија. Името „Петте струмички студенти“ или „Струмичката петорка“ се однесува на струмичаните Мирко Пецев, Ѓорги Јармов, Борис Белев, Ѓорги Костуранов и Стево Топчев на возраст од 18 до 23 години, кои на 13 Житар 1951…

Posted in 1.2 Само слика 26 Југославија Социјализам

1974+_Писмо од ДООМ до организацијата МНОД, Торонто – Канада

Posted in 1.2 Само слика 26 Југославија Социјализам

1974+_11 Октомвриска честитка од ДООМ до Македонците

„… Браќа и сестри македонски, немојте уште да ве лажат пропагаторите на Југославија, Бугарија и Грција! …“ — Честитка од македонското национално Движење за ослободување и обединување на Македонија до сите Македонци и Македонки, за празникот 11 Октомври —

Posted in 26 Југославија Социјализам

1977.07.03_Список објави во весникот ‘Македонска Нација’ кон самостојна Македонија

Posted in 1.1 Слика и посока 26 Југославија Социјализам

1973.03.27_Членска карта на ДОМ.