Оддел: Б02 Задгранична

Пишувани дела на на домородните Македонци кои живеат задгранично.

Posted in Б02 Задгранична

2016_Георги Христов – ‘Гневот на правдата’, Благоевград (pdf)

Посвещавам своята книга „Гневът на правдата” на най-близките си и на всички борци, борещи се за свободата и обединението на Македония в свободна и обединена Европа.

1993—2023_'Преспа' - Весник на Македонците во Албанија, Пустец
Posted in Б02 Задгранична

1993—2023_’Преспа’ – Весник на Македонците во Албанија, Пустец (pdf)

1999_Георги Сотиров Дукимов - 'Една идеја, еден живот', град Гоце Делчев
Posted in Б02 Задгранична

1999_Георги Сотиров Дукимов – ‘Една идеја, еден живот’, град Гоце Делчев (pdf)

Овие спомени треба да бидат отрезнувачки за властите во Софија и Скопје, дека историјата не може ни со сила да се измени. Спомените на Дукимов ги негираат тврдењата на званична Софија, дека во Бугарија немало и нема денес Македонци. „… Ние заборавивме дека не сме во наша, македонска држава, туку во Бугарија… …Во нашите мисли беше само таа – Македонија. За…

Христо Константинов
Posted in Б02 Задгранична

1939_Христо Константиновъ – ‘Старика, Яне Сандански’, София (pdf)

Книгата посветена на Јане Сандански напишана меѓу двете светски војни изобилува со промакедонски изјави. Јасно се гледа македонската свест кај писателот. Во врска со Македонија со оглед на околностите писателот главното нагласување го става на социјалната вина на државите. За да не се замери со националистичките сили, пред сѐ во земјата во која живее, вината ја става на општественото уредување…