Оддел: В05 јазик

Правоговор - Поука 25
Posted in В05 јазик

Правоговор – Поука 25

ТУЃИЗАМ = МАКЕДОНСКИ фиксен = прицврстен, статичен, непроменлив, постојан фамилија = семејство, род, роднини цивилен = граѓански хронос = време хроника = летопис хроничар = летописец хронолошки = времеследен, временски шпионажа = кодошење, поткажување хостеса = домаќинка, гостопримателка церебрален =…

Posted in В05 јазик

Зборокоренување – Поука 02, „БА“ (втор дел)

======= МНА ======= Оддел: Национален Предмет: Јазик Тема: Зборокоренување (бр5) ======= МНА ======= ЗБОРОВИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК КОИ СОДРЖАТ „БА“ … Во смисла на значењето на духовната снага – БA и нејзината застапеност во Mакедонскиот јазик да проследиме неколку македонски…

Posted in В05 јазик

Зборокоренување – Поука 01, „БА“ (прв дел)

======= МНА ======= Оддел: Национален Предмет: Јазик Тема: Зборокоренување (бр4) ======= МНА ======= ЗБОРОВИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК КОИ СОДРЖАТ „БА“ Силни биле владетелите БAСИЛЕИ поставени да владеат на земјата по волјата од БOга! Како што БАБА-та на внучињата им ги…