Оддел: *Избор

Избор најпотврдни документи за македонската самобитност.

Posted in *Избор 11.1 Слика и посока

1909.08.28_The Washington Post, p2

За Сандански, за Македонија на Македонците, но не под Бугарите, туку попрво под Турците. За заедничката борба на Македонците и Бугарите против наметливоста на Грците дури и во сојуз со Турците. Посочила: DragonGirl

Posted in *Избор 7.1 Слика и посока

1912_Ivan Meštrović – ‘Uspomene na političke ljude i dogadjaje’ (Dimitar Rizov)

Во својата книга објавена во 1912 г. хрватскиот публицист Иван Мештровиќ пренесува разговор со Димитар Ризов во кој Димитар Ризов вели дека Македонците пред да станат Бугари или Срби – „не биле ниту Бугари, ниту Срби, туку – Македонци“ (македонски…

Posted in *Избор 7.2 Само слика

1924_Политика – ‘Шта прича Димитрије Стефанов?’, Београд

Димитар Стефанов: Не сум Бугарин, туку Македонец! На самото запознавање, новинарот го прашува: – Ти си Бугарин од Софија? На тоа, Стефанов одговара: – Не! Јас сум Македонец од Штипско.   Димитар Стефанов бил професионален ликвидатор на ВМРО. Најпознат како…

Posted in *Избор 11.2 Само слика

1903.10.24_The World’s News – Macedonia and its glorious military history

Македонија и нејзината славна воена историја Во секоја војна за слобода која го одбележа развојот на еманципацијата во Југоисточна Европа, Македонците земаа учество. Македонците се бореа рамо до рамо со Грците за време на долгата и горчлива борба за грчката…

Posted in *Избор 12.1 Слика и посока

1919.01.04_Августина Бевик – писмо (Словените во Солун себе се нарекуваат Македонци)

Британка во 1919: „Словените“ во Солун себеси се нарекуваат Македонци / A British woman in 1919: “Slavs” in Thesalonika call themselves Macedonians На 4 јануари, 1919 година, пред точно 100 години, Августина Бевик – британска католичка милосрдна сестра што служела…

Posted in *Избор 1.1 Слика и посока

1924.05.06_ВМРО, МФО и Коминтерна – ‘Мајски Манифест’

Мајскиот манифест од 1924 година бил манифест на Внатрешната македонска револуционерна организација со нова политичка програма за единство во дејствувањето на македонското ослободително движење. Бил составен по долги преговори на претставниците на ВМРО, Коминтерната и Македонската федеративна организација, потпишан во Виена на 6 мај 1924 година од членовите на Централниот комитет на ВМРО…

Posted in *Избор 10.1 Слика и посока

1933_Giorgio Nurigiani – ‘La Macedonia nel pensiero Italiano’, Roma

Истакнатиот италијански историчар, лингвист и писател Џорџо Нуриџани во својата книга „Македонија во Италијанската мисла“ (италијански: La Macedonia nel pensiero Italiano), издадена во Рим, Италија, 1933 година. Пишувајќи за периодот после двете Балкански војни, Нуриџани вели: „… Македонија е држава…

Posted in *Избор 5.1 Слика и посока

1894_Петер Ш. Берковски – ‘Из воспомнинијата ми’

„… Ќе ми даваш пари, ќе станам бугарин …“ Мнозина бугарски преродбеници запишале дека „бугарштината со пари се купува“. И тоа трае речиси 2 века.

Posted in *Избор 11.1 Слика и посока

1938.10.14_Las Vegas Optic, Las Vegas, New Mexico

„… ВМРО – Организација составена од Македонци екстремисти коишто се залагаат за една автономна Македонија што ќе ги обедини сите 2.000.000 Македонци што сега живеат во Бугарија, Југославија и Грција…“

Posted in *Избор 11.1 Слика и посока

1917.03_Македонски Револуционерен Комитет, Петроград

Македонскиот револуционерен комитет, претставува македонска национална асоцијација основана во март 1917 г., од македонски иселеници во Петроград, Русија. Создадена е на поттик на докажаните македонски родољуби Димитрија Чуповски, Гаврил Константиновиќ, Антон Пешкоски – Доне (од село Тресонче, Гостиварско, 1890–1942), Глигор…

Posted in *Избор 8.1 Слика и посока

1920_Македонски јазик во американски службен документ – ‘Principal Foreign Languages’

Американски државен службен документ од 1920 година, каде што македонскиот јазик е издвоен од бугарскиот, српскиот и грчкиот.

Posted in *Избор 10.1 Слика и посока

1664_M. Thoma Joanne – ‘Ucalegon Germaniae, Italiae Et poloniae Hvngaria: Flamma Belli Turcici Ardens’

Mакедонци во 1664 одделно од Бугарите и Србите

Posted in *Избор 8.1 Слика и посока

1926_La Fédération Balcanique – Emanuel Duvillard (Je suis Macédonien)

„… Србин ли си? Бугарин ли си? Грк или Албанец? На оваа серија прашања, МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ДЕНЕС КАКО И ВЧЕРА, го дава истиот одговор – ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ …“ – Je suis Macédonien Понатаму Дивијар ги опишува невозможните услови под…

Posted in *Избор 16.1 Слика и посока 2.1 Слика и посока

1894_Петар Поп Арсов – ‘Стамболовщината въ Македония и нейнитѣ прѣдставители’

Петар Поп Арсов за еднородството на современите Македонци со цар Филип и за правење Бугари со давање на пари.  

Posted in *Избор 7.1 Слика и посока

1879.01.31_Slovenski Narod, Ljubljana

„бугарски и македонски старешини… војвода Димитар, Македонец и добар војник.“