Оддел: 1.2 Само слика

Докази за македонската самобитност од МАКЕДОНСКАТА ДОКУМЕНТАЦИЈА со изворна слика, но БЕЗ посока за времето или изворот на документот.

Posted in 1.2 Само слика

1903.02.05_Македонско-Одринско дружество во Атина – ‘Повик кон Македонците кои живеат во Атина’

Повик за македонско национално обединување и борба за слобода.

Posted in 1.2 Само слика

1950+_Екатерина Михајловна Мисиркова – Молба (за пренос на моштите од сопругот)

Молба на Екатерина Михајловна Мисиркова за пренос на моштите од нејзиниот сопруг Крсте Петков Мисирков од Софија НР Бугарија во Скопје главниот град на СР Македонија. Но тоа не се остварува. Како замена за тоа, сѐ што имала од Крсте…

Posted in 1.2 Само слика

1915.08_Димитрија Чуповски – телеграма до Претседателот на српското Народно Собрание

Повик кон српските власти за решавање на македонското прашање со создавање на „автономна Македонија“.

Posted in 1.2 Само слика 26 Југославија Социјализам

1974+_Писмо од ДООМ до организацијата МНОД, Торонто – Канада

Posted in 1.2 Само слика 26 Југославија Социјализам

1974+_11 Октомвриска честитка од ДООМ до Македонците

„… Браќа и сестри македонски, немојте уште да ве лажат пропагаторите на Југославија, Бугарија и Грција! …“ — Честитка од македонското национално Движење за ослободување и обединување на Македонија до сите Македонци и Македонки, за празникот 11 Октомври —

Posted in 1.2 Само слика

1920+_Кочо Рацин – ‘Кратка расправа од историата македонска’

„… И ете зошто богомилството е нешто најинтересно и најсветло во нашата народна историа. Да се гордеат нашите Македонци со тиа свои славни лугје! …“ БОГОМИЛИТЕ Ке се зачуди ли некој кога ке чуе како кај нас у X век…

Posted in 1.2 Само слика

1920+_Кочо Рацин – ‘Борбата на македонскиот народ за ослободуење’

„… Mешањето на српските и бyгарските империjалисти во македонските национално-ослободителни борби се одрази фатално на македонскиот народ и процесот на неговото национално будење …“ Борбите на македонскиот народ за ослободуење Историјата на македонските национално-ослободителни борби е тесно сврзана со историјата…

Posted in 1.2 Само слика

1912_Гевгелискиот војвода Коста Христов Попето со упатства до Македонците

Драги братя, Организацията вече изпраща своя последен куршум срещу петвековния тиранин. Ядката от ореха, за който сега се бият съюзените държави с тоя тиранин е в полза на Македонеца, защото той доказа, че трябва да бъде свободен. Но все пак…

Posted in 1.2 Само слика

1920+_Кочо Рацин – ‘Македонци или македонски Бугари’

„… Јасно е дека ние сме Македонци, а не “македонски блгари …“ „Македонци или македонски Блгари“. Машинопис на македонски јазик, 1 л. 1 стр. 1 дбл 1 фото. 1 нег.

1896_Печатот од Уставот на ТМРО
Posted in 1.2 Само слика

1896_Печатот од Уставот на ТМРО

Документ со печатот на Македонскиот Централен Револуционен комитет и потписи на “А. Светимиров” (псевдонимот на Татарчев) и “Брајaн Митрeв” (Даме Груев).

Posted in 1.2 Само слика

1918.11_Серската Декларација

Posted in 1.2 Само слика

1930(-)_Карта ВМРО

Карта на просторот на делување на Внатрешната Македонска Револуционерна Организација.

Posted in 1.2 Само слика

1902_Објава за смртта на македонскиот херој Тодор Саев

Браќа македонци!… во прегратките на македонските планини… Тој ја посвети младоста за светото дело и ги положи коските за слободата на разкрвавена Македонија. Секогаш спомнувајте си за неговите херојски подвизи низ ропската земја и вознесете молитви кон Господ Саваот, пред…