Category: 1.3 Само посока

Докази за македонската самобитност од МАКЕДОНСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА со посока (референца) на изворот на кој се повикува.

Posted in 1.3 Само посока 20.3 Грчки (само посока)

1939.04.24 « 1945+_Кралство Грција, обвинение поради зборување на македонски

Еден пренесен запис за подложноста на судска одговорност ако во Хеленската Република од грчки државјанин ПРИВАТНО се користи македонски (словенски) јазик.

Posted in 1.3 Само посока

1895.10.17_Гоце Делчев, писмо до Ефрем Каранов

„… Слободата на Македонија лежи во внатрешно востание. Кој мисли дека Македонија ќе се ослободи поинаку, тој се лаже и себеси и другите. …Ако востание може да се крене со 1-40 души, Македонија одамна ќе беше слободна државичка. Треба народ,…

Posted in 1.3 Само посока

1902_Никола Карев, писмо до Гоце Делчев