Category: 4.2 Само слика

Докази за македонската самобитност од РАЗНИ МАКЕДОНСКИ ИЗВОРИ со изворна слика, но без посока за времето или изворот на документот.

Posted in 4.2 Само слика

1830_Црковен натпис со македонски презимина

Црковен натпис кој покажува за постепената и растечка природна појава во македонскиот јазик, семејната припадност да се искажува со додавање на ‘ски’ и ‘ска’ после името на предокот. ..друг пример Посочил: Пољакот од Македонија

Posted in 4.2 Само слика

1944.11.17_Видео исечок – говор на М. А. Ченто

Методија Андонов Ченто држи говор на средишниот скопски плоштад набргу после ослободувањето. Посочил: Гоце Панговски

Posted in 4.2 Само слика

1900+_Значки – За независна Македонија

Posted in 4.2 Само слика

1929_Македонија на Македонците, Софија

На просвед во Софија Македонци носат транспарент со слоганот „Македонија на Македонците“. Секогаш кога во бугарската политика се намалувале надежите за грабнување и на вардарскиот дел од Македонија, се подотворала вратата за послободно истакнување на веродостојните македонски национални стремежи. Посочил: …

Posted in *Избор 4.2 Само слика

1932_МПО, 11та Конвенција, Кливленд – Охајо, САД.mp4

Posted in 16.2 Само слика 4.2 Само слика

1922+_МПО собир

Собир на Македонската Патриотска Организација (МПО) од Лорејн, Охајо, САД, на која е истакнато знаме со „Александар Велики“. На печатот од организацијата стоел слоганот: „Македонија на Македонците“.

Posted in 4.2 Само слика

1929.09.01_Годишна конвенција на македонските иселеници (МПО), Торонто

Posted in 4.2 Само слика

1911_Првата македонска Црква во Канада

Првиот македонски црковен храм во Канада под јурисдикција на руската задгранична Црква.

Posted in 4.2 Само слика

1945_Македонски црковен хокеј клуб – Св. Кирил и Методиј

Posted in 4.2 Само слика

1940_Македонски кошаркарски клуб, Канада

Posted in 23.5 Дела и Настани 4.2 Само слика

1878_Печат од Кресненското Македонско востание

Posted in 25.1 Партизански единици 4.2 Само слика

1944.11.04_7ма Битолска бригада – Ослободување на Битола

Седма македонска ударна бригада (позната и како Битолска ударна бригада) била создадена на 22 житар 1944 година во селото Зборско, на планината Кожуф.

Posted in 4.2 Само слика

1937_Македонско-Хрватски конгрес, Индијана САД

Уште еден масовно посетен годишен македонско – хрватски конгрес каде пред јавноста се истакнуваат барањата за независност на Македонија и Хрватска.

Posted in 4.2 Само слика

1935.09.12-13_Годишен Македонско – Хрватски собир, Акрон, Охајо САД

За време на кралство Југославија внатре и надвор јакнее пријателството помеѓу подредените народи. На собирот можат да се прочитаат слоганите: Independence for Macedonia, Macedonia does not want anything that does not belongs to her. Macedonia wants what is hers by…

Posted in 4.2 Само слика

1920+_Картичка – Независна Македонија (со карта и слоган)

Независна Македонија За неа ние се бориме, За неа ние умираме.