Оддел: 11.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со оригинални слики од СТРАНСКА ШТАМПА.

1903.05.25_The New York Times - Macedonians terrorized
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.05.25_The New York Times – Macedonians terrorized

„… МАКЕДОНЦИТЕ ТЕРОРИЗИРАНИ Скоро сите Мажи Бугари (бугарски државјани н.з.) во Џумаја се Уапсени. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Наменски Кабелграм ЛОНДОН, Косар 25. – Претставникот на The Times во Софија вели дека дописникот од границата испратил допис дека Албанските…

1903.05.02_The New York Times - Fight on the Struma Ended
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.05.02_The New York Times – Fight on the Struma Ended

„… ЗАВРШЕНА Е БОРБАТА НА СТРУМА Траела 4 дена – Македонците изгубиле 16мина убиени и ранети. Турците тешко пострадале Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Наменски Кабелграм ЛОНДОН, Косар 2 – Телеграма од Дупница вели дека софискиот дописник од Тајмс тврдел…

1903.04.05_The New York Times - Bulgarian repression towards Macedonians
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.04.05_The New York Times – Bulgarian repression towards Macedonians

Дејства на бугарската Влада против македонските востаници непосредно пред Илинденското Востание. „… ЗАПЛЕНА НА МАКЕДОНСКОТО ВООРУЖУВАЊЕ Бугарската Влада Превзема Дејствени Чекори кон Репресија. ВИЕНА, Тревен 4 – Извештаи овде добиени од Софија зборуваат дека Бугарската Влада презема дејствени мерки против…

1903.03.09_The New York Times - Macedonian leaders' attitude
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.03.09_The New York Times – Macedonian leaders’ attitude

ОДНОСОТ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПРЕВОДНИЦИ Кратка содржина: Наменски комесар од весникот Дејли Њуз бил испратен на Балканот за да испита со оглед на извештаите дека македонските водачи биле наклонети да се даде шанса на Австро-Руските реформи ако бидат применети веднаш и…

1923.05.14_The London Times
Posted in 11.1 Слика и посока

1923.05.14_The London Times

„… СЕЛСКА БУНА Закана за Војна помеѓу Македонците и Бугарија Лондон, 14 косар 1923 Дописникот на „Тајмс“ од Софија вели дека можна е закана за војна поради побуните на МАКЕДОНСКИТЕ селани. МАКЕДОНЦИТЕ целосно го узурпираа авторитетот на бугарската влада во областа…

1909.02.26_St. Anne Record, v19, no41, Granite City, Illinois
Posted in *Избор 11.1 Слика и посока

1909.02.26_St. Anne Record, v19, no41, Granite City, Illinois

Триесетмина повредени кога Македонците прогласиле супериорност на Сарафов. Во некое гратче во Илиниос каде што најверојатно имало заедница од Македонци избувнале немири поради спорот – кој бил поголема личност Абрахам Линколн или Борис Сарафов. Сето започнало кога некој Бугарин рекол…

1834_Henri Duval - ’Tableau l'historie de l'Empire des Califes et de l'Empire de Turquie.‘, Paris (L. Houbloup)
Posted in 11.1 Слика и посока

1834_Henri Duval – ’Tableau l’historie de l’Empire des Califes et de l’Empire de Turquie.‘, Paris (L. Houbloup)

Македонија земја одвоена од соседните земји Албанија, Србија, Бугарија, Румелија и Грција.   Извор: Збирка David Rumsey

1903.08.27_The New York Times - Turkey enrolls more troops
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.08.27_The New York Times – Turkey enrolls more troops

Поради геостратешката важност на Македонија за опстанокот на целото Отоманско Царство, Македонија е најстрого воено држена територија. На крајот кога Турците ќе ја изгубат Македонија ќе ја изгубат и Империјата. Најпрво се ослободуваат народите по рабовите на Царството, а потоа…

1903.09.13_The New York Times - The Macedonian massacres
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.09.13_The New York Times – The Macedonian massacres

  Краток опис на содржината: МАКЕДОНСКИ КОЛЕЖИ Од писмата до уредникот на Њу Јорк Тајмс Во писмото се повикува на совесност во однос на злосторствата кои се случувале во Македонија после Илинденското Востание. Така пишува „секој чесен Американец мора да…

1903.09.16_The New York Times - The Macedonian massacres
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.09.16_The New York Times – The Macedonian massacres

Краток опис на содржината: МАКЕДОНСКИТЕ КОЛЕЖИ. Писмо испратено до уредникот на Њу Јорк Тајмс.   Творецот на писмото прави споредба со злосторствата извршени од царска Русија во Кишињев на кои дипломатски се реагирало и ги споредува со злосторствата на ‘крволочните,…

1903.09.18_The New York Times - Austria and Russia may occupy Macedonia
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.09.18_The New York Times – Austria and Russia may occupy Macedonia

Доказната вредност е што се зборува за заштита на Македонија од турските насилства разгледувајќи ја како одделна единица при тоа воопшто не споменувајќи ги хегемонистичките желби за завладување од страна на соседите. Краток опис на содржината: МОЖНО ОКУПИРАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА…

1903.09.20_The New York Times - England and Macedonia
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.09.20_The New York Times – England and Macedonia

Доказната вредност на оваа новинарска вест е во тоа што се зборува за независност на Македонија како најправилно решение и при тоа воопшто не се споменува припојување кон некоја соседна држава. Краток опис на содржината: Од писмата испратени до уредникот….

1903.10.13_The New York Times - Macedonian Plea
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.10.13_The New York Times – Macedonian Plea

Краток опис на содржината: МАКЕДОНСКИ ПРИГОВОР (молба, барање н.з.) Било добиено писмо од таканаречениот Комитет за Автономија на Македонија кој повикува на внимание кон источно европското прашање. Во документот од 12 точки биле дадени предлози за Султанот и за потписниците…

1903.10.16_The New York Times - Macedonian leader dead
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.10.16_The New York Times – Macedonian leader dead

Краток опис на содржината: МАКЕДОНСКИОТ ВОДАЧ Е МРТОВ.   Се работи за лажна вест дека погинал Борис Сарафов. Во новинската вест се зборува за разни гласини кои стигнале дека Борис Сарафов настрадал во близина на Лерин (Флорина). Ако е тоа…

1903.10.17_The New York Times - Exodus of Macedonians
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.10.17_The New York Times – Exodus of Macedonians

Краток опис на содржината: ЕГЗОДУС НА МАКЕДОНЦИТЕ Од Турција тогашна Отоманска империја кон Бугарија пребегнале 22,000 бегалци и од Одринскиот вилает уште 19,000. Повеќето од нив биле стари луѓе, жени и деца. Сите биле во состојба на целосна беда. Сето…