Оддел: 11.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со оригинални слики од СТРАНСКА ШТАМПА.

1903.10.19_The New York Times - The Macedonian refugees
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.10.19_The New York Times – The Macedonian refugees

Краток опис на содржината: МАКЕДОНСКИТЕ БЕЖАНЦИ.   Општината во Варна изгласала 20,000f. за помош за бежанците кои гладуваат. Сите класи (од општеството н.з.) вклучувајќи многу жители кои се странци прилагале изобилно за помош на бежанците со исклучок на Грците и…

1903.11.09_The New York Times - The succor the Macedonians
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.11.09_The New York Times – The succor the Macedonians

Краток опис на содржината: ПОМОШ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ На господин Станчиов, бугарски дипломатски претставник во Петроград ќе му биде доверена сумата собрана од Принцезата Клементина во корист на Македонските бежанци. Софиското добротворно друштво испратило 83,000f. до бугарскиот Архиепископ од Монастир за…

1903.11.04_The New York Times - Macedonians still suffer
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.11.04_The New York Times – Macedonians still suffer

МАКЕДОНЦИТЕ СЀ УШТЕ СТРАДААТ Владењето на теророт во Разлог продолжува – Христијаните се измачувани ако не предадат оружје или пари. Небранетото население било изложено на освета од властите и баши-бозукот како увод во земањето на огромен данок. Секој селанец ако…

1903.11.18_The New York Times - Macedonians not quelled
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.11.18_The New York Times – Macedonians not quelled

МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СЕ ЗАДУШЕНИ Новинската вест зборува за Борис Сарафов кој навестува дека доколку не се подобрат условите во Македонија напролет повторно ќе биде подигнато востание. Оние краеви кои се уништени после востанието не би можеле, но во другите делови…

1903.11.28_The New York Times - Kaiser aids the Мacedonians
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.11.28_The New York Times – Kaiser aids the Мacedonians

„… КАЈЗЕРОТ ГИ ПОМАГА МАКЕДОНЦИТЕ. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Наменски Кабелграм. ЛОНДОН, Сту. 28. – Софискиот дописник од Тајмс вели дека Германскиот Император испратил преку Принцезата Клементина 2,000f како олеснителна помош за Македонските бежанци, со своерачно писмо изразувајќи…

1903.12.08_The New York Times - Italian king aids Macedonians
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.12.08_The New York Times – Italian king aids Macedonians

„… Италијанскиот Крал ги Помага Македонците. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс наменски кабелграм. Лондон, Сне. 8. – Софискиот дописник од Тајмс вели дека Кралот Виктор Емануел од Италија дал 10,000f. како олеснитела помош за Македонските бежанци. …“ „… Italian…

1904.01.12_The New York Times - Boris Sarafof in Rome
Posted in 11.1 Слика и посока

1904.01.12_The New York Times – Boris Sarafof in Rome

„… БОРИС САРАФОВ ВО РИМ. Тој сака Ричиоти Гарибалди да го води Македонскиот Поход. Рим, Кол. 11. – Борис Сарафов, Македонскиот револуционерен водач, чие пристигнување во Рим печатот овде погрешно го најави за Кол. 3, пристигна во овој град минатата…

1904.01.28_The New York Times - New Macedonian revolt
Posted in 11.1 Слика и посока

1904.01.28_The New York Times – New Macedonian revolt

„… НОВА МАКЕДОНСКА ПОБУНА. Белград, Кол. 27.- Сарафовите Македонски претставници прогласија нова побуна за Цутар 28. …“ Посочил: Ѕале

1904.01.30_The New York Times - Porte accuses Macedonians
Posted in 11.1 Слика и посока

1904.01.30_The New York Times – Porte accuses Macedonians

„… ПОРТАТА ГИ ОБВИНУВА МАКЕДОНЦИТЕ. Цариград. Кол. 29. – Портата (турската влада н.з.) ги известила Австриската и Руската Амбасада дека Македонските комитети имаат договорено со Албанците, за богата награда, да го убиваат секој странски старешина испратен во нивните покраини поврзано…

1904.07.13_The New York Times - Macedonia causes alarm
Posted in 11.1 Слика и посока

1904.07.13_The New York Times – Macedonia causes alarm

„… МАКЕДОНИЈА ПРЕДИЗВИКУВА ТРЕВОГА Рускиот Пораз на Истокот Може да ги Наведи Бугарите да се Придружат на Востаниците. Виена, Златец 12. – Обновените револуционерни напади во Македонија предизвикуваат грижа во дипломатските кругови овде. Се тврди дека Принцот Фердинанд од Бугарија,…

1904.11.18_The New York Times - Macedonians may starve
Posted in 11.1 Слика и посока

1904.11.18_The New York Times – Macedonians may starve

Ако Македонците од Одринско источно од Солун близу Беломорското крајбрежје биле со грчко потекло зошто во наведеното кризно време за да се заштитат не пребегнале во Грција туку отишле да се заштитат во Бугарија, како што Турците од истиот крај…

1908.03.14_The New York Times - Russia with Britain in Macedonia
Posted in 11.1 Слика и посока

1908.03.14_The New York Times – Russia with Britain in Macedonia

Вредноста на овој документ е што потврдува за постоечкиот договор меѓу рускиот цар Николај II со британскиот крал Џорџ V за доделување на автономија за Македонија. Таа намера ќе остане неостварена поради избувнувањето на Младотурската Револуција три месеци подоцна. „……

1905.10.02_The New York Times - England may aid Macedonians
Posted in 11.1 Слика и посока

1905.10.02_The New York Times – England may aid Macedonians

„… МОЖНА ПОМОШ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ. Англија го Истражува Последниот Колеж со Разгледување Дејство. ЛОНДОН. Лис. 1. – Ноел Бакстон, М. П. Шеф на Балканскиот Комитет, му пишал на Министерот за Надворешни Лендсдаун со посока за колежот од Турските единици во…

1905.10.10_The New York Times - Macedonians captive Englishman
Posted in 11.1 Слика и посока

1905.10.10_The New York Times – Macedonians captive Englishman

„… ИСПРАТЕНО УВО, БАРАЊЕ ОТКУП Македонски Четници се Закануваат дека ќе го Убијат Заробениот Англичанец. СОЛУН, Европска Турција, Гро. 9. – Британскиот Конзулат во Битола примил пакет кој содржел човечко уво, кое според придружното писмо било отсечено од Англичанец со…

1907.04.29_The New York Times - Macedonians free British captive
Posted in 11.1 Слика и посока

1907.04.29_The New York Times – Macedonians free British captive

„… Македонците го ослободиле заробениот Британец. СОЛУН, Тревен 28. – Роберт Абот, овде син на важен Британец, кој бил киднапиран од татковата градина во Цутар 24ти, беше ослободен. …“ „… Macedonians Free British Captive.  SALONIKA, April 2S.—Robert Abbott, the son…