Оддел: 11.2 Само слика

Докази за македонската самобитност од СВЕТСКАТА ШТАМПА со изворна слика, но без посока за времето или изворот на документот.

Постирано во 11.2 Само слика

1934.05.28_Македонците во судири со софиската полиција

20.000 Македонци, поддржани од свои пријатели Бугари … ги занемаруваат наредбите на полицијата и на македонските претставници, прават колона, ја пеат македонската химна и чекорат кон царскиот дворец. … Толпата извикува „Долу предавниците на Македонците!“

Постирано во 11.2 Само слика

1900+.03.31_London Times – New York Times – Novoe Vremya

Статија насловена „Русија нема да има помогне на Македонците“ пренесува званичен руски став дека независно од агитацијата од македонските патриоти Русија нема да биде навлечена да се замеша во политичките состојби во Македонија.

Постирано во 11.2 Само слика

1954+_What is in a language

Весникот известува за југословенско-бугарските дипломатски спорови околу македонскиот јазик и за постоењето на негирани македонски малцинства во Бугарија и Грција.

Постирано во 11.2 Само слика

1900-_Новинарска статија за 1850_Edmund Spencer – ‘Travels in European Turkey’

Постирано во 11.2 Само слика

1920~_Todor Alexandroff, le chef des revolutionaires Macedoniens

Во оваа статија како и во целата светската јавност Тодор Александров бил сметан како што и се претставувал за македонски водач кој се бори за ослободување на македонскиот народ. Надворешното произнесување под притисок на стремежите на македонскиот народ не било…

Постирано во 11.2 Само слика

1930+_Took part in war

Многу од старите МАКЕДОНЦИ од Медисон учествувале во револуционерната борба за ослободување на МАКЕДОНСКИОТ НАРОД. Денес МАКЕДОНИЈА Е ПОДЕЛЕНА од три балкански држави чии влади се фашистички или полуфашистички под чија власт пати народот во Македонија. Дури и МАКЕДОНЦИТЕ во…

Постирано во 11.2 Само слика

1918_Македонци во фолклорна облека

Слика од светската штампа под која стои: „Македонци во фолклорна облека“. И покрај силната политичка негаторска пропаганда од нашите соседи која се одразувала на односот на светската штампа кон Македонците, големата присутност на употребата на зборот Македонци укажува за националната…

Постирано во 11.2 Само слика

1904_Македонски јазик во американска штампа

Вишанов од Македонија кој ќе раскажува некои македонски необичности и ќе пее на македонски и бугарски јазик.

Постирано во 11.2 Само слика

1900+_An appeal to civilization

„Херојските напори на Македонците за себе си да се ослободат од турската суровост.“ Една цртежна слика од светската штампа со наслов: „Повик до цивилизацијата“ каде што е претставен турски војник како ја измачува Македонија претставена како девојка која повикува за…

Постирано во 11.2 Само слика

1906.04.17_Bulgarian outrages – Macedonian incinerated

Пробугарските врховисти ги напаѓаат Македонците. Запалиле жива жена и нејзините две мали деца затоа што му дале гостопримството на Јане Сандански.

Постирано во 11.2 Само слика

1912.11.27_Bernard Partridge – ‘Macedonia, Freedom at last’ (drawing)

Македонија конечно слободна! Ослободувањето на Македонија од тиранијата на Турците, конечно е постигнато. Свесни и чувствителни луѓе припадници на разни народи знаеле и јавно го изнесувале сочувствувањето со посебно тешките страдања кои низ историјата ги имал македонскиот народ.

Постирано во 11.2 Само слика

1906_Macedonia Prepares for the Establishment of a Socialist Republik

Во 1906 година ВМРО и нејзиниот началник Даме Груев, постојано спротивставувајќи се на бугарските тежнеење за анексија, сакаа во Македонија да воспостават „Социјалистичка Република“ како нулкеус на идна Балканска Федерација.

Постирано во 11.2 Само слика

1920+_Тодор Александров (македонски револуционерен предводник)

Постирано во 11.2 Само слика

1945~_Federative Macedonia

Постирано во 11.2 Само слика

European migrants – 12 Nationalities