Category: 15 Странски сведоштва

Expressions in favor of Macedonian ethnogenesis.

Posted in 15 Странски сведоштва

Rodolfo Foa – ‘L’Italia all’Estro’

Во книгата на италијанскиот писател е дадена изјава на Сандански: Македонците ќе ја ослободат Македонија без мешање на соседните држави: во Македонија не треба да има ниту Бугари, ниту Грци, ниту Срби, ниту Романци, ниту Турци, туку само Македонци.

Posted in 15 Странски сведоштва

1924_Пол Ерно, Весник Журнал, Париз

Какви се плановите на тој човек, кој само со еден гест може да ја крене Македонија на нозе? Каде се наоѓа Тој? Поставете ги прашањата на кого сакате, никој не може да Ви одговори. Белградската Влада нуди огромна сума пари…

Posted in 15 Странски сведоштва

2017-2019_Antonio Tajani, European Parliament spokesman

“Macedonia is a beautiful country. Everyone in Italy knows Macedonia. Why? Because Alexander the Great and Philip of Macedon are very popular ancestors of yours” – European Parliament spokesman Antonio Tajani, He was later forced to apologize by “Greek” trolls….

Posted in 15 Странски сведоштва

1953_Винстон Черчил

„Целата историја на Европа потекнува од Македонија затоа сите ја негираат“ Винстон Черчил во неколку наврати имал изјавено „Балканот произведува повеќе историја отколку што може да ја конзумира“. Но тоа е само краткиот дел од неговата изјава, Целосниот дел од…

Posted in 15 Странски сведоштва

1916_Roger David Casement

I know of two tragic histories in the world – that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented! Roger David Casement – Irish patriot, poet, revolutionary and nationalist.   Знам за две трагични…

Posted in *Избор 15 Странски сведоштва 3.2 Само слика

1924_Крсте Петков Мисирков – Македонецот

„… Мислата ми е за денационализацијата на Македонците во “Јужна Србија”, за нивното посрбување. Тоа прашање е од значење и за нас, македонците, и за србите, и за вас, Бугарите и за европската дипломатија и општествено мнение. …“

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1860_Стефан Верковиќ – ‘Зборник на македонски народни песни’, Белград

Кај Пуливаковците постои предание дека се чисти Македонци и потомци на Александар Велики. Долно-Поленците, а особено тие што живеат во околината на Пазар се гордеат со старата столица, т.е. со градот Бела, од кој останале само една кула и една…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1868_Johann Georg von Hahn – ‘Reise vion Belgrad nach Salonik’, Wien

Бргу пристигнавме во гратчено Вардар Јениџе. Таму сe живо беше раздвижено, затоа што сите беа во подготвување за панаѓурот, кој се одржува секоја година и трае осум дена… …Турскиот град во внатрешноста е следбеник на нему блискиот старомакедонски главен град…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1844_Adolphe Napoléon Didron – ‘Annales archeologiques’

По долината на Македонија сѐ е стушено и невесело, сѐ е жалосно. Турците од срцето на човекот го искорнале смеењето кое му припаѓа само нему, на човекот. Од нивните робови, од потомците на Ахил и Александар, тие направиле стада од…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1814 1820_Johann Heinrich Mayr

Подоцна поминавме во областа каде Александар Велики направил одмор. Од пред неколку илјади години овде се чува споменот на овој славен Македонец. Јохан Хајнрих Мајр патопис од 1814 година. Johann Heinrich Mayr’s Reise nach Konstantinopel, Aegupten, Jerusalem und auf den…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1807_Непознат француски писател

Клетата раја од Македонија уште ги воспевува подвизите на завојувачот на Персија и Индија. Патопис од непознат автор од 1807 година. “Френски патеписи за Балканите 19 в.” составила и редактирала Бистра Цветкова, Софија. Преземено од “Archives de l’armee de terre”,…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1816 « 1831_Esprit Marie Cousinéry

Македонија толку славна со спомените на Филип и Александар, толку несреќна за време на римското владеење, понижена под Бугарите и најпосле толку понижена под отоманскиот меч, денес претставува само пустош кој зад себе го влече фанатизмот, незнаењето и деспотизмот. Патописот…

Posted in 15 Странски сведоштва

1798- « 1816_Конгресна библиотека Вашингтон (непознат писател)

Македонците во стари времиња биле многу прочуени како научници, а исто така и по својата храброст. Сега пак тие се плашливци и незнајковци. Патопис од непознат автор од пред 1798 година, Конгресна библиотека во Вашингтон, Оддел за ретки книги сигнатура…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1860.03.03_Цариградски весник

Oваа земja e Maкедониja и ако ja погледнеме природата, наравите, обичаите, карактерот на жителите, нивниот став, нивната физиономиja, исцело ќе ги препознаеме истите оние мажи што во старо време ги сочинувале фалангите на Александар Македонски. Цариградски весник, 3 цутар, 1860

Posted in 15 Странски сведоштва

-Novi Hrvatski Radnik (1904.01.25)

Хрвати! Нашата слобода ни е мила, за неа речиси илјада години се бориме и крвариме со различни душмани, та така и македонскиот народ не сака потчинување, туку сака да биде свој на своето, слободен и независен: Македонија на Македонците! Оној…