Оддел: 14.3 Пирин

Лични судбински изјави од Македонците од Пиринско за настани поврзани со македонската определба.

Posted in 14.3 Пирин

1962 « 2000+_Благоја Ангелов Чукарски

Сведоштво за насилното сменување на македонските презимиња и националност на Македонците од Пиринска Македонија за време на комунизмот во Бугарија.

Posted in 14.3 Пирин 27 Македонија Независна

2021.07.19_ОМО Илинден до бугарскиот Омбдусман, писмо

Македонците во Пиринско неуморно ги бараат своите национални и човекови права пред надлежните бугарски и европски институции.

Posted in *Избор 14.3 Пирин

1990.04.22_Собир на Македонците во Пиринско

Моќен собир на Македонците со силна надеж за стекнување на слободата и правата после падот на социјализмот во Република Бугарија.

Posted in 14.3 Пирин

2005.04.22_Собир на Македонците во Пиринско

Собир на Македонците по повод одбележување на смртта на царот Пирински – македонскиот војвода Јане Сандански.

Posted in 14.3 Пирин

2021.04_Македонско оро – Роженски манастир, Пиринска Македонија

Posted in 14.3 Пирин

2018.04.22_Димитар Иванов – ’Ехо од Пирин кон Вардар и Егеј‘, Мелник

Една од книгите за националната борба на Македонците во Пиринско. Посочила: Донка

Posted in 14.3 Пирин

2021.07.05_Георги Сотиров Дукимов, Гоце Делчев – Пиринско

„… Целиот сознателен живот тој го посвети на идејата за ОБЕДИНЕТА и НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА. Неговото дело ќе биде пример за поддржување на повисок облик на патриотизам и родољубие. Вечна му памет. …“ Од пријателите – соидејници. Посочил: Донка Повеќе

Posted in 14.3 Пирин

2010.02_Стојан Георгиев – Томовичин

„… Не другар истражител јас не сум Бугарин јас сум Македонец …“

Posted in 14.3 Пирин

2018.06.08_Катерина Трајкова Нурџиева – внуката на Гоце Делчев

„… Не за друго, за да знаат Македонците дека Гоце и неговата фамилија се посветени само на Македонија. … Затоа, чувајте го чисто името, не некој да го присвојува … Животот го даде знаејќи дека умира за Македонија. Во устата…

Posted in *Избор 14.3 Пирин

2018_Јордан Костадинов – ‘Жестокоста на бугарскиот национализам и неговите слуги против Македонците’, Штип

Книга на Јордан Костадинов еден од најистакнатите борци за човековите права на Македонците во Пиринскиот дел од Македонија.