Оддел: 16.2 Само слика

За врските на древните и сегашните Македонци поткрепено со СЛИКА БЕЗ ПОСОКА.

Фолклорна употреба на Древномакедонски ознаки
Постирано во 16.2 Само слика 4.2 Само слика

Фолклорна употреба на Древномакедонски ознаки

Постирано во 16.2 Само слика

1900+_Македонија никогаш не била дел од Грција

„… До денешен ден, во Солун, или Пела, или Воден, се зборува дека Македонија никогаш не била дел од Грција, туку дека цела Грција била дел од Македонија! И таква е вистината. Македонците никогаш не биле Грци. …“

Постирано во 16.2 Само слика

1894.05.17_Divers views of Beauty.

„… Македонците не биле Грци …“

Постирано во 16.2 Само слика

1900+_Origins, Ethnicity, & Institutions, pg43

„… Македонците и Грците веќе доволно се разликувале во времето на Александар Велики што им биле потребни преведувачи и предизвикало древните писатели да ги прибележат разликите. … древните писатели кои се од времето на Александар или кратко потоа верувале дека…

Постирано во 16.2 Само слика

1882_Edmund Ollier – ‘Cassell’s Illustrated Universal History; Early and Greek History’

„… Тесалија беше сметана како означувач на крајната северна граница на Грција; … Македонците беа раса различна од Хелените, …“ Посочил: македониен.мк

Постирано во 16.2 Само слика 9.2 Само слика

-0148_The ethnological map of Macedonia

„… После смртта на Александар, источната граница на македонската држава се повлекла до Нестос. На север, сепак, кралството досегало до Скопје, после што била територијата на Дарданците … Од поданиците на Филип не повеќе од 250 000 биле од грчки…

Постирано во 16.2 Само слика 9.2 Само слика

0406 « 1835_Empire Romain à l’époque de l’invasion des Barbares

Постирано во 16.2 Само слика 9.2 Само слика

-0323_The Empire of Alexander the Great

Постирано во 16.2 Само слика 9.2 Само слика

0117_Roman Empire

Постирано во 16.2 Само слика 9.2 Само слика

-0334 – -0323_Empire of the Macedonians, Alexander’s March

Постирано во 16.2 Само слика 9.2 Само слика

-0200-0000_Источното Средоземје 2 века пред Христовото раѓање.

Постирано во 10.2 Само слика 16.2 Само слика

-0340_Александар, убиството на телохранителот Клитус

Грчката навреда за македонскиот крал ќе заврши со убиство на навредувачот. „… Потоа Александар, неспособен повеќе да го задржи својот гнев скокна на нозе и фрли едно од јаболките кои лежеа на масата кон Клитус и го погоди, а потоа…

Постирано во 16.2 Само слика 9.2 Само слика

1980+_Германски учебник по историја

Постирано во 14.7 Иселеништво 16.2 Само слика 4.2 Само слика

1922+_МПО собир

Собир на Македонската Патриотска Организација (МПО) од Лорејн, Охајо, САД, на која е истакнато знаме со „Александар Велики“. На печатот од организацијата стоел слоганот: „Македонија на Македонците“.

Постирано во 15 Странски сведоштва 16.2 Само слика

Иван Калчев

„… За мене, за членовите на Бугарско-македонското друштво нема никакви дилеми во однос на постоењето на македонскиот идентитет, јазик, култура, етнос и во однос на тоа дека во Република Бугарија има македонско малцинство. …“ „… македонската држава (млада држава, но…