Category: 17.1 Албански

Национални податоци поткрепени СО СЛИКА И ПОСОКА, кои не мора да имаат поврзаност со самобитноста на македонскиот народ, но кои ги рушат табуата на АЛБАНСКИТЕ негатори.

Posted in 13.1 Слика и посока 17.1 Албански

1903.09.03_The Jackson Herald newspaper, pg3, Missouri

„… The dreaded bashi-bazouks of Turkish army have begun operations In Macedonian uprising. They were reported to be massacring hundreds under the leadership of Albanian chiefs. Its said river at Monastir [Bitola] was full of bodies of women & children…

Posted in 13.3 Само посока 17.1 Албански

1912.11.23_Arthur Henry Lucas – The Sidney Herald (newspaper), Australia

„… Иако е син (Ѓорѓија Кастриот – Скендербег) на локален албански челник, се чини дека и неговиот татко и неговата мајка биле чистокрвни Словени. Турците му дадоа ново име, и тоj потекнува од Македонија, го викаа Искендер (Александар) …“  …

Posted in 12.1 Слика и посока 17.1 Албански

1622_Giovanii Botero – ‘Le Relationi Vniversali’

„… Албанија, ова е дел од Македонија, носи име од Албанци, азиски народ кој дошол овде, потекнува од куќата на Татарите. …“ (слободен превод) „… Albania Questa e parte della Macedonia, hail nome da gli Albani, popoli Asiatici, che vi…