Category: 23 Османлиско Царство

Податоци за македонските состојби и македонската народно-национална борба за време на Отоманското царство.

Posted in 23 Османлиско Царство 4.2 Само слика

1878_Печат од Кресненското Македонско востание

Posted in 23 Османлиско Царство

Христо Оклев – Попето и Мирче Ацев – Симоноски

Posted in 23 Османлиско Царство

Војводата Мирче Ацев – Симоноски со тројца другари

Posted in 2.1 Слика и посока 23 Османлиско Царство

1953_Дино Г. Ќосев – ‘Илинденско Востание’

Дино Георгиев Ќосев (Кукуш, 1901 – Софија, 1977) е македонски учен и општественик во Бугарија. Член на БКП и уредник на весникот “Работническо дело” (1950-1966). Соработува и со ВМРО (обединета). извор