Category: 23.3 Комити

Припадници на комитската организација во борба против турското владеење.

Posted in 23.3 Комити

1882-1982_Ристо Димитров – Џигаре

Носител на Илинденска споменица 1903 година. Како комита се борел во четата на Аргир Манасиев и бил соборец на Илија Боцев. Во 1903 година преминал во четата на Апостол Петков (“Ениџевардарско сонце“). Починал во Кавадарци на стогодишна возраст. Посочил: Пољакот…

Posted in 23.3 Комити

Христо Оклев – Попето и Мирче Ацев – Симоноски