Category: 25 Втора Светска војна

Податоци за македонските состојби и македонската национална борба за време на Втора Светска војна.

Posted in 25 Втора Светска војна

1949~_Партизанче Илија од с. Горно Каленик, Лерин

Најмладиот македонски борец единесетгодишниот Илија кој загинува после 3 дена учество во борбите во Беломорскиот дел од Македонија.

Posted in 25 Втора Светска војна 4.2 Само слика

1944.11.04_7ма Битолска бригада – Ослободување на Битола

Седма македонска ударна бригада (позната и како Битолска ударна бригада) била создадена на 22 житар 1944 година во селото Зборско, на планината Кожуф.

Posted in 25 Втора Светска војна 4.2 Само слика

1944+_Македонскиот и Албанскиот народ

„Да живее братството меѓу Македонскиот и Албанскиот НАРОД“

Posted in 18.2 Бугарски (само слика) 25 Втора Светска војна

1943.02.20_Слика од убиениот народен херој Раде Јовчески – Корчагин

Posted in 18.2 Бугарски (само слика) 25 Втора Светска војна

1942+ « 1945+_Ексхумација на 16 маскрирани жители во Азот во 1942.10.17

Posted in 18.2 Бугарски (само слика) 25 Втора Светска војна

1942_Бугарски војници со отсечени глави на македонски партизани

Posted in 25 Втора Светска војна 4.2 Само слика

1941-1945_Македонски партизански единици од НОБ

• 1942. •   • дел од одредот Даме Груев, 1942 година •   • дел од одредот Даме Груев, 1942 година •   • дел од одредот Димитар Влахов, 1942 година •   • дел од одредот Димитар Влахов,…