Category: 26 Југославија Социјализам

Податоци за македонските состојби и македонската национална борба за независност, национални права и слободи за време на социјализмот.

Posted in 26 Југославија Социјализам

1982.06-07._НМРО – ’Глас на Македонците‘, бр.27

Македонски иселеници во Австралија организирани во НМРО застануваат позади политичките идеи на Методија Андонов Ченто (независна и обединета Македонија).

Posted in 26 Југославија Социјализам

1980_НМРО – весник ‘Глас на Македонците’, Н.Ј.Велс – Австралија

Народна Македонска Револуционерна Организација (НМРО) составена од Македонци во Австралија го повикува македонскиот народ во борба за ослободување од ропството и создавање слободна и обединета Македонија.

Posted in 10.1 Слика и посока 26 Југославија Социјализам

1985.02.20_Australian Security Intelligence Organization – Macedonian community

Документот на австралиското разузнавање зборува за писмо испратено од организацијата „Македонија само на Македонците“ кое стигнало до грчкиот конзулат во Австралија со претпоставка и до други претставништва со закани кон сите кои вршат насилство врз македонскиот народ.

Posted in 05 Македонски сведоштва 26 Југославија Социјализам

Пандо Џиков – Џиката

Posted in 05 Македонски сведоштва 26 Југославија Социјализам

Лазо Ангеловски (1945+)

Заветот на Лазо Ангеловски – македонски национал-револуционер од Беломорска Македонија.

Posted in 26 Југославија Социјализам

Мирка Гинова – Народен Херој од Беломорскиот дел на Македонија

Posted in 26 Југославија Социјализам

1951.08.13_Петте струмички студенти

Погинати за независна и обединета Македонија. Името „Петте струмички студенти“ или „Струмичката петорка“ се однесува на струмичаните Мирко Пецев, Ѓорги Јармов, Борис Белев, Ѓорги Костуранов и Стево Топчев на возраст од 18 до 23 години, кои на 13 Житар 1951…

Posted in 1.2 Само слика 26 Југославија Социјализам

1974+_Писмо од ДООМ до организацијата МНОД, Торонто – Канада

Posted in 1.2 Само слика 26 Југославија Социјализам

1974+_11 Октомвриска честитка од ДООМ до Македонците

„… Браќа и сестри македонски, немојте уште да ве лажат пропагаторите на Југославија, Бугарија и Грција! …“ — Честитка од македонското национално Движење за ослободување и обединување на Македонија до сите Македонци и Македонки, за празникот 11 Октомври —

Posted in 26 Југославија Социјализам

1977.07.03_Список објави во весникот ‘Македонска Нација’ кон самостојна Македонија

Posted in 1.1 Слика и посока 26 Југославија Социјализам

1973.03.27_Членска карта на ДОМ.

Posted in 26 Југославија Социјализам 4.2 Само слика

1962+_Ознака на организацијата ОКМ-ДОМ-ДООМ-МНФ од 1974

ДООМ – Движење за ослободување и обединување на Македонија Движењето за ослободување и обединување на Македонија е македонска иселеничка организација основана во 1962 г. во Шведска. Составена е од македонски иселеници во Данска, Германија, Шведска, Австрија, Белгија, Франција, САД, Канада…

Posted in 1.1 Слика и посока 26 Југославија Социјализам

1974_ДООМ – ‘Илинденски проглас’

Платформата на Движењето за Ослободување и Обединување на Македонија од 1974 г., содржела: 1. Поголема автономија на СР Македонија во склоп на СФР Југославија; 2. Признавање на националната посебност на Македонците во Пиринска и Беломорска Македонија; 3. Враќање на Македонците…