Оддел: 17.1 Албански

Национални податоци поткрепени СО СЛИКА И ПОСОКА, кои не мора да имаат поврзаност со самобитноста на македонскиот народ, но кои ги рушат табуата на АЛБАНСКИТЕ негатори.

1912.11.23_The Sydney Morning Herald - A.H.S. Lucas - 'The Walllace of Albania'
Постирано во 11.1 Слика и посока 17.1 Албански

1912.11.23_The Sydney Morning Herald – A.H.S. Lucas – ‘The Walllace of Albania’

Ако Ѓорѓија Кастриот – Скендербег имал словенски родители и потекнувал од Македонија како може да биде Албанец!? „… Скендербег и неговите смели скиптари ја спасија Италија од потпаѓање под османлиската власт и лошо владеење. Кој беше тој? А, и кои…

1925.06.24_The Alexandra Herald & Central Otago Gazette, pg7, New Zealand
Постирано во 17.1 Албански

1925.06.24_The Alexandra Herald & Central Otago Gazette, pg7, New Zealand

„… познатиот ‘Архиепископ’ Фан Стилиан Ноли дојде на власт. Необично е тоа што овој бескруполозен авантурист во странство беше претставуван како албански Томас Бекет. Во стварност тој воопшто не е ни Албанец. Неговиот татко бил Бугарин, а неговата мајка Гркинка….

Постирано во 11.1 Слика и посока 17.1 Албански

1903.09.03_The Jackson Herald newspaper, pg3, Missouri

„… The dreaded bashi-bazouks of Turkish army have begun operations In Macedonian uprising. They were reported to be massacring hundreds under the leadership of Albanian chiefs. Its said river at Monastir [Bitola] was full of bodies of women & children…

Постирано во 10.1 Слика и посока 17.1 Албански

1622_Giovanii Botero – ‘Le Relationi Vniversali’

„… Албанија, ова е дел од Македонија, носи име од Албанци, азиски народ кој дошол овде, потекнува од куќата на Татарите. …“ (слободен превод) „… Albania Questa e parte della Macedonia, hail nome da gli Albani, popoli Asiatici, che vi…