Оддел: 18.1 Бугарски

Национални податоци поткрепени СО СЛИКА И ПОСОКА, кои не мора да имаат поврзаност со самобитноста на македонскиот народ, но кои ги рушат табуата на БУГАРСКИТЕ негатори.

Постирано во *Избор 18.1 Бугарски 5.1 Слика и посока

1943.05.18_Значки ‘Независна Македонија’ – бугарска окупациска забрана

Одлуката за забрана на значките за Независна Македонија пуштани од Илинденската организација во десетлетијата пред војната. „До г.г. кметови и раководители на полициски станици. Многумина од членовите на Организацијата ’Илинден‘ носат значки со две лица, на едната страна е напишано…

Постирано во 18.1 Бугарски

1941.04.28_Началник на штабот – Окупациска заповед

Заповед за окупација на Македонија испратена од Началникот на штабот на војската кон Командантот на Петтата бугарска армија.

Постирано во 18.1 Бугарски

1949_ООН – Бугарски репарации за окупаторските штети

Бугарските повоени репарациски обврски за направените окупаторски штети кон Југославија и Грција направени за време на Втора Светска војна.

Постирано во 18.1 Бугарски

1943.03.15-17_Депортацијата на Евреите од бугарско-окупираното Беломорие, Дупница, Видео

Deportation of Jews from Bulgarian-occupied Thrace Jews were deported from Kavala, Seres, and Drama in Bulgarian-occupied Thrace. Some 3,000 Jews were taken to Drama and herded onto trains without food or water for transport to a camp in Gorna Dzumaya….

Постирано во 18.1 Бугарски

1943.03_Депортација на Евреите од бугарско-окупираната Македонија, железничка станица Скопје

Jews from Bulgarian-occupied Macedonia who were rounded up and assembled in the Tobacco Monopoly transit camp in Skopje prepare to board deportation trains. Skopje, Yugoslavia, March 1943. Посочил: — – Извор: Холокауст Енциклопедија

Постирано во 18.1 Бугарски

1941.03.01_Приклучување на Бугарија кон Тројниот пакт, Виена

Бугарскиот водач Богдан Филов и германскиот министер за надворешни работи Јоаким фон Рибентроп во текот на потпишувањето на бугарското пристапување кон Тројниот Пакт. Со овој договор Бугарија формално се поврза со силите на Оската. Bulgarian leader Bogdan Filov and German…

Постирано во 18.1 Бугарски 5.1 Слика и посока

1944.05.16_Прилепско архиерејско намесништво – бугаризација на личните имина

Еден документ како доказ за претопувањето (асимилацијата) на македонското население за време на окупацијата во текот на Втора Светска војна. Одземање на основните човекови права со измена на личните имина кои не звучат бугарски. Посочил: Poljakot od Makedonija

Постирано во 18.1 Бугарски 5.1 Слика и посока

1915+_Документи за одземање и уништување на книгата ’За Македонските работи‘

Книгата „За Македонските работи“ од Крсте П. Мисирков скоро целосно била уништена од страна на бугарската држава. Во 1942 година Блаже Конески како студент (Блаже Конев) во Софија наидува на сокриен примерок во софискиот универзитет. Ја зема скришно книгата, пребегнува…

Постирано во 18.1 Бугарски

1917_Рудолф Арчибалд Рајс – ‘Страдањата на градот Битола’

Слика преземена од книгата на Арчибалд Рајс – „Страдањата на градот Битола“ (1917). На сликата е прикажано семејство убиено во напад со отровен гас. Рудолф Арчибалд Рајс (1875-1929) е истакнат швајцарски правник, форензичар-фотограф и професор на Универзитетот во Лозана. Како…

Постирано во 18.1 Бугарски 19.1 Грчки

1081 « 1910_F. W. Bussell – ‘The Roman Empire, Essays on the constitutional history..’

„… И двете Византиските и Бугарските монархии беа “влади без нација” да ја употребиме Финлиевата весела фраза …“ “… Both the Byzantine and the Bulgarian monarchies were “governments without a nation,” to use Finlay’s happy phrase. …” Page 341. Извор

Постирано во 18.1 Бугарски

1943.10.13_Потврда за исплатената депортација на Евреите

Потврда со кој бугарската железница му потврдува на Комесаријатот за еврејските прашања дека го платиле превозот на Евреите од бугарските окупирани територии до логорот во Треблинка. Сметкопотврда за исплатени трошоци за превоз на 4 137 (3 545 возрасни и 592…

Постирано во 18.1 Бугарски

1936.01.08_весник Нова Германија

Бугарски профашистички весник „Нова Германија – Das Neue Deutschland“.

Постирано во 18.1 Бугарски

1929.02.06_Орган на Сојузот на бугарските фашисти – списание ‘Бугарски Фашист’

Цели 12 години пред Бугарија да стане дел од фашистичката коалиција, на 35 години од раѓањето на царот Борис Трети, во Софија излегува весник со име „Бугарски фашист“. Весникот го издава Сојузот на бугарските фашисти или поранешниот Сојуз на борци,…

Постирано во 18.1 Бугарски

1992_Петър Мутафчиев – ‘История на българския народ’, IV, БАН

Бугарската Академија на Науките татаро-монголската етногенеза ја внесува во корените на современата бугарска нација.

Постирано во 18.1 Бугарски

1980_БАН – ‘Етнография на България’, София

Бугарската Академија на Науките (БАН) монголската етногенеза ја смета како идентитетски дел од современата бугарска нација.