Оддел: 25.2 Партизански борци

Партизански борци кои за време на ВСВ се бореле против фашизмот и за македонското национално ослободување.

Постирано во 25.2 Партизански борци

Герман Дамовски (1.IX.1899 – 1959)

Герман Дамовски познат како „Старио“, бил син на познатиот македонски војвода Петар Христов. Герман е македонски револуционерен деец, истакнат припадник на македонското народноослободително движење во Егејскиот дел на Македонија. Герман Дамовски бил роден во преспанското село Герман, Егејскиот дела на…

Постирано во 25.2 Партизански борци

Мирка Гинова (1946.07.26)

Учесник во Народно Ослободителниот Фронт во текот на Втора Светска војна. Прогласена за народен херој на Југославија. Загинува за време на граѓанската војна против грчките монархо-фашисти. Житие

Постирано во 25.2 Партизански борци

Протојереј Антим Поповски

Постирано во 14.2 Беломорие 25.2 Партизански борци

1986_Хриса Калиманова

Хриса Калиманова била само една од многу партизанки нa НОБ во Егејска Македонија, кои целата своја младост ја поминале измачувани во занданите од грчката војска и полиција. Во интервју раскажува за геноцидот над Македонците од Егејскиот дел на Македонија (снимено…

Постирано во 25.2 Партизански борци

1949~_Партизанче Илија од с. Горно Каленик, Лерин

Најмладиот македонски борец единесетгодишниот Илија кој загинува после 3 дена учество во борбите во Беломорскиот дел од Македонија.

Постирано во 18.2 Бугарски (само слика) 25.2 Партизански борци

1943.02.20_Слика од убиениот народен херој Раде Јовчески – Корчагин