Оддел: 26 Југославија Социјализам

Податоци за македонските состојби и македонската национална борба за независност, национални права и слободи за време на социјализмот.

Постирано во 26 Југославија Социјализам

1947.03.27_The New York Times – ’Yugoslavs Try 13 Rebels‘

„… Тринаесет обвинети членови на Независната Македонска Републиканска Организација се дадени на суд во Скопје, главниот град од Југословенска Македонија, овде беше вчера објавено. …“

Постирано во 26 Југославија Социјализам

1982.06-07._НМРО – ’Глас на Македонците‘, бр.27

Македонски иселеници во Австралија организирани во НМРО застануваат позади политичките идеи на Методија Андонов Ченто (независна и обединета Македонија).

Постирано во 26 Југославија Социјализам

1980_НМРО – весник ‘Глас на Македонците’, Н.Ј.Велс – Австралија

Народна Македонска Револуционерна Организација (НМРО) составена од Македонци во Австралија го повикува македонскиот народ во борба за ослободување од ропството и создавање слободна и обединета Македонија.

Постирано во 26 Југославија Социјализам 8.1 Слика и посока

1985.02.20_Australian Security Intelligence Organization – Macedonian community

Документот на австралиското разузнавање зборува за писмо испратено од организацијата „Македонија само на Македонците“ кое стигнало до грчкиот конзулат во Австралија со претпоставка и до други претставништва со закани кон сите кои вршат насилство врз македонскиот народ.

Постирано во 13 Македонски сведоштва 26 Југославија Социјализам

Пандо Џиков – Џиката

Постирано во 13 Македонски сведоштва 26 Југославија Социјализам

Лазо Ангеловски (1945+)

Заветот на Лазо Ангеловски – македонски национал-револуционер од Беломорска Македонија.

Постирано во 26 Југославија Социјализам

Мирка Гинова – Народен Херој од Беломорскиот дел на Македонија

Постирано во 26 Југославија Социјализам

1951.08.13_Петте струмички студенти

Погинати за независна и обединета Македонија. Името „Петте струмички студенти“ или „Струмичката петорка“ се однесува на струмичаните Мирко Пецев, Ѓорги Јармов, Борис Белев, Ѓорги Костуранов и Стево Топчев на возраст од 18 до 23 години, кои на 13 Житар 1951…

Постирано во 1.2 Само слика 26 Југославија Социјализам

1974+_Писмо од ДООМ до организацијата МНОД, Торонто – Канада

Постирано во 1.2 Само слика 26 Југославија Социјализам

1974+_11 Октомвриска честитка од ДООМ до Македонците

„… Браќа и сестри македонски, немојте уште да ве лажат пропагаторите на Југославија, Бугарија и Грција! …“ — Честитка од македонското национално Движење за ослободување и обединување на Македонија до сите Македонци и Македонки, за празникот 11 Октомври —

Постирано во 26 Југославија Социјализам

1977.07.03_Список објави во весникот ‘Македонска Нација’ кон самостојна Македонија

Постирано во 1.1 Слика и посока 26 Југославија Социјализам

1973.03.27_Членска карта на ДОМ.

Постирано во 26 Југославија Социјализам 4.2 Само слика

1962+_Ознака на организацијата ОКМ-ДОМ-ДООМ-МНФ од 1974

ДООМ – Движење за ослободување и обединување на Македонија Движењето за ослободување и обединување на Македонија е македонска иселеничка организација основана во 1962 г. во Шведска. Составена е од македонски иселеници во Данска, Германија, Шведска, Австрија, Белгија, Франција, САД, Канада…

Постирано во 1.1 Слика и посока 26 Југославија Социјализам

1974_ДООМ – ‘Илинденски проглас’

Платформата на Движењето за Ослободување и Обединување на Македонија од 1974 г., содржела: 1. Поголема автономија на СР Македонија во склоп на СФР Југославија; 2. Признавање на националната посебност на Македонците во Пиринска и Беломорска Македонија; 3. Враќање на Македонците…