PATRIOTIC PUBLICATION

Бектеши со убава вест за работниците: После Нова Година минималната плата ќе биде 18.000 денари Доколку податоците од Државниот завод за статистика покажат дека има зголемување на цените на другите производи, ние ќе ја прошириме листата на замрзнати цени, рече министерот за економија Крешник Бектеши.
Тој во вечерашното гостување на Телма телевизија информираше дека одлуката ...
Мицковски: Првата и основна корупција почнува токму од партиските преговори и коалиции
Мицковски: Првата и основна корупција почнува токму од партиските преговори и коалиции
Првата и основна корупција почнува токму од партиските преговори и коалиции, нешто што е особено нагласено кога се прават нови мнозинства кај нас. Така доаѓаме до апсурдот во 4-5 години речиси секое министерство да променило [...]
The post Мицковски: Првата ...
Анти-европскиот баук во Македонија
Анти-европскиот баук во Македонија
Став на м-р Александар Симонов, член на Централен Комитет на Левица.
Во претходното чкрткање елаборирав зошто преку создавањето на анти-европскиот баук над Левица, трилатералата креира и се обидува да достигне дискурстопија по свој крој. Но, овoј проблем е фиктивна приказна, која ...
КАРАДУТКАТА И ОДГЛЕДУВАЊЕТО СВИЛЕНА БУБА ВО СЕЛОТО ВРПСКО, МАРИОВО, ПРИЛЕПСКО ПРЕД ОКОЛУ ЕДЕН ВЕК
КАРАДУТКАТА И ОДГЛЕДУВАЊЕТО СВИЛЕНА БУБА ВО СЕЛОТО ВРПСКО, МАРИОВО, ПРИЛЕПСКО ПРЕД ОКОЛУ ЕДЕН ВЕК
Вредностите, често, се поврзани со определен период, кој им бил „наклонет“, а со губењето на определни услови, тие можат и да исчезнат, па дури и да се заборават. Таков е примерот со некогашното одгледување свилена буба во селото Врпско, Мариово, ...
(Видео) Расипничкото работење на партиските директори не смее да биде изговор за приватизација на железничкиот... „Македонските железници со години наназад служат за брзо богатење на оние кои раководат со нив, а кои се назначуваат преку коалициските парнери. Директорот на МЖТ, Аднан Азизи, кој беше партиски назначен од коалициониот парнер Беса, оваа година се поднови со ...
Кој ќе погоде каде е “тази дупка”? По 4 години власт кадрите на СДСМ и... “ЗАПОЧНА СО ИЗГРАДБА СИСТЕМОТ ЗА ТОПЛИФИКАЦИЈА НА БИТОЛА, МОГИЛА И НОВАЦИ Започна изградбата на системот за топлификација на Битола, Могила и Новаци кој ќе користи топлинска енергија од РЕК Битола. Градежните работи почнаа во кругот на РЕК Битола, односно во ...
Прогресивниот Л.А. полека станува Грчец
Прогресивниот Л.А. полека станува Грчец
Ако порано во 'Градот на ангелите' само Скид Роу беше место кое треба да се избегнува како кварт на зомбија (со огромен број бездомници од кои голем дел се наркомани и ментиши), последниве години цел град заличува на Скид Роу. ...
Претседателот на Стопанската комора на Македонија и копретседател на Коморскиот инвестициски форум Бранко Азески учествуваше...
Претседателот на Стопанската комора на Македонија и копретседател на Коморскиот инвестициски форум Бранко Азески учествуваше...
Коморскиот инвестициски форум од 6-те земји на Западен Балкан (КИФ ЗБ6) организираше заедничко претставување на 30 мали и средни компании (МСП) од шесте земји на Западен Балкан (ЗБ6) на Меѓународниот саем во Тирана.
Претседателот на Стопанската комора на Македонија и ...
Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ: За македонскиот јазик и неговата интегративна моќ
Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ: За македонскиот јазик и неговата интегративна моќ
Во книгата „Гласови што исчезнуваат: истребувањето на светските јазици“ (Daniel Nettle and Suzanne Romaine, Vanishing Voices: The Extinction of the World’s Languages, 2000), авторите укажуваат дека речиси 100 јазици што некогаш се зборувале во денешна Калифорнија се блиску до истребување/исчезнување, ...
Free Route Luftraum wird erweitert – Albanien und Mazedonien werden Teil von SECSI FRA
Free Route Luftraum wird erweitert – Albanien und Mazedonien werden Teil von SECSI FRA
 Mit 2. Dezember wurden die Lufträume von Albanien und Mazedonien in den „Southeast Europe Common Sky Initiative“-Free Route Airspace (SECSI FRA) integriert. Noch direktere Routenführungen verkürzen Flugstrecken nach Südost-Europa um 1,3 Mio. Kilometer jährlich und reduzieren signifikant CO2-Emissionen.Einer der größten ...
МНОГУМИНА НЕ ЗНААТ ДЕКА БИЛ МАСОНСКИ МАЈСТОР! Почина во беда и долгови, а еве што... Волфганг Амадеус Моцарт , еден од најважните светски композитори на класична музика, почина на денешен ден во 1791 година. Моцартовиот опус од над шестотини дела ги опфаќа речиси сите жанрови од неговото време, вклучувајќи симфонии, концерти, камерна музика, музика за ...
Војна на улиците на Виена: На народот му збоктисаа режимските мерки, судар со полицијата(ВИДЕО) Во центарот на Виена се одржуваат бројни протести на противниците на ковид мерките и задолжителната вакцинација, поради што многу улици се затворени за сообраќај. Според проценките на полицијата, повеќе од 10.000 демонстранти учествуваат во демонстрациите , шетајќи по централната Ринг улица. Полицијата ...
UMD Now Accepting Internship Applications Description: The United Macedonian Diaspora provides both in-person and remote internship opportunities as an International Policy and Diplomacy Fellow throughout the year. The program’s purpose is to provide experience for those interested in Macedonia, Southeast Europe, U.S. Foreign Policy, Human ...
КУЛТУРНО-ИСТОРИСКИ И МИТОЛОШКИ ВРСКИ НА ДРЕВНИОТ ГРАД ТРОЈА И МАЛА АЗИЈА СО ПРОСТОРОТ НА ДЕНЕШНА...
КУЛТУРНО-ИСТОРИСКИ И МИТОЛОШКИ ВРСКИ НА ДРЕВНИОТ ГРАД ТРОЈА И МАЛА АЗИЈА СО ПРОСТОРОТ НА ДЕНЕШНА...
ЕТНИЧКИ ЗАЕДНИЦИ, БОЖЕСТВА И ЛИЧНОСТИ КОИ ГИ ПОВРЗУВААТ ДВАТА ПРОСТОРА
            Опишувајќи ја војната под градот Троја, како и народите и јунаците чии војски се наоѓале на едната или другата страна, споменува голем брои имиња на народи како и имиња ...
ОПИС НА ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМАТА БИТКА КАЈ ГАВГАМЕЛА (11)
ОПИС НА ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМАТА БИТКА КАЈ ГАВГАМЕЛА (11)
 
Во ова продолжение за читателите ќе  претставиме дел од седмата глава  oд делото „Историја на македонскиот народ од антички времиња до денес“на Ристо Стефов (Chris Stefou), писател кој живее и твори во Канада и кој ја афирмира Македонија од ...
Панте Митев до Мане Јаковлески - 16 октомври 1991 Почитувани господине Јаковлески, на почетокот на ова писмо примете срдечни и пријателски поздрави, нека ова писмо Ве затекне во добро расположение и пријатна атмосфера.
Робството на Македонија под Рим
Робството на Македонија под Рим
Антипатар наклеветен од василевна Олимпија за арогантно ренгенство (владеење во име на владетелот во отсуство) на Антипатар. Поради тоа на Антипатар му било наредено од страна на Александар Македонски да дојде во Вавилон за да се одбрани од тие клевети.
За кувет Дефиницијата одговара на прашањето што е нешто. Ја прави јасна суштината на една ствар. Од доказот ни станува јасно дали одреден атрибут му припаѓа на одреден субјект.[1]
Затоа на мојот разумен читател му се јасни и најсложените поими. Употребуваме најдобри ...
Mazedonien und Mazedonier waren immer eine separate Einheit, getrennt von Serben, Bulgaren und Griechen
Mazedonien und Mazedonier waren immer eine separate Einheit, getrennt von Serben, Bulgaren und Griechen
 Insgesamt 600 Karten, die Mazedonien zeigen, befinden sich heute in der British Library in London, in der Französischen Nationalbibliothek in Paris, in der Österreichischen Nationalbibliothek in Wien, im Staatsarchiv und in der Nationalbibliothek in Zagreb, in der Nationalbibliothek in Belgrad. ...
E-Sports: Mazedonien holt Weltmeistertitel im Counter-Strike GO Gold bei den IESF 13th Esports World Championships EILAT 2021
Der Beitrag E-Sports: Mazedonien holt Weltmeistertitel im Counter-Strike GO erschien zuerst auf Mazedonien News.
НОВИТЕ МЕРКИ НА ТАКАНАРЕЧЕНАТА ВЛАДА, ГО НАДМИНАА ФАШИЗМОТ! Најновата мерка која денес ни ја соопшти Филипче, инаку човек кој е опериран од одговорност, срам и морал, гласи, “Сите вработени во јавниот сектор, во локалната самоуправа, во сите институции, за одење на работно место, да мора да прикажат потврда ...
WM Qualifikation: Mazedonien erspielt sich Play-off Platz für Qatar 2022 Sieg im letzten und entscheidenden Spiel der WM Quali
Der Beitrag WM Qualifikation: Mazedonien erspielt sich Play-off Platz für Qatar 2022 erschien zuerst auf Mazedonien News.
Околу етимологијата на името Македонија
Пишувањето е од Македонија
Пишувањето е од Македонија
 Пишувањето било измислено во Македонија, првите форми на пишување во светот потекнуваат од Дупјак, село во Костурско, Егејска Македонија.Досега според конвенционалната археологија беше општоприфатено дека пишувањето било измислено во Сумерија и дека првите форми на пишување се појавиле во Урук ...
Macedonia: The Cookbook – Katerina Nitsou über die mazedonische Küche Die in Kanada geborene und in Australien lebende Köchin und Autorin stellte eine Sammlung von Rezepten und Geschichten als Liebesbrief an ihre mazedonische Abstammung zusammen. Über die Autorin Katerina Nitsou als auch über ihr Buch Macedonia: The Cookbook sprach sie ...
Only 10 percent Greek-speaking residents in Ottoman Macedonia
Only 10 percent Greek-speaking residents in Ottoman Macedonia
 Victor Roudometof examined the statistics of the Ottoman Empire in relation to "Ottoman Macedonia". According to him, in these three Ottoman provinces, only 10 percent of the total population spoke the Greek language.In a nutshell: Victor Roudometof is visiting professor ...
Failure of Making the World in its Own Neoliberal Image With the World Bank’s Scrapped...
Failure of Making the World in its Own Neoliberal Image With the World Bank’s Scrapped...
Authored by Goran Sumkoski and published by Geopolitica.ru and One World. As God created man in his own image, the globalist international financial organizations similarly created and projected the world around their neoliberal agenda – represented among other key tools ...
ЕУ Стравува од Излез на Полска по Пресудата за Врховност на Полското Право над она...
ЕУ Стравува од Излез на Полска по Пресудата за Врховност на Полското Право над она...
БРИСЕЛ – Високи претставници на Европската унија изразија стравување дека полската одлука со која се оспорува превласта на законите на ЕУ може да предизвика излез на земјата од блокот од 27 нации. Францускиот министер за Европа, Клемент Боун, инсистираше дека ...
Das Phänomen der Lavabomben in der Region Kratovo Heute sind wir wieder in unserer Rubrik Makedonien FAQ und widmen uns einer “explosiven” Geschichte. Wussten Sie, dass es in der Nähe von Kratovo Hunderte von Vulkankugeln, oder auch Vulkanische Bomben oder Lavabomben genannt, gibt? Vulkanische Bomben sind Lavastücke, die ...
Кој е народниот кандидат за градоначалник на општина Охрид, Гоце Цветковски? Кој е народниот кандидат за градоначалник на општина Охрид, Гоце Цветковски?
Georgi Goce Cvetkovski е член на Движење Бојкотирам кои се во независна коалиција со TMRO и е под број 26 на кандидатските листи.
Гоце е народен човек кој со ...
Петар Прерадовиќ – биографија и осврт кон поезијата Петар Прерадовиќ е роден во 1818 во областа  Грабовница, Хрватска и претставува еден од најистакнатите поети кои твореле во периодот на хрватската народна преродба уште позната под името илирско движење. Неговиот татко бил офицер во австриска служба, па по неговата ...
Семакедонски мирен протест на 29 мај под слоганот “ПРАВДА ЗА УСТВОБРАНИТЕЛИТЕ-СЛОБОДА ЗА МАКЕДОНИЈА! Торонто, Канада – Поради не исполнувања на нашите барања од семакедонскиот протест на 25ти Април кој беше организиран по повод годишнината од настаните во Собранието на Македонија на 27 април 2017, поради политичките прогони против патриотите, поради лажните искази и ...
Новогодишно обраќање на лидерот на ИНТЕГРА Нека е благословена 2021 година, нека благодатта и милоста Божја ги допре срцата на нашиот народ македонски, на сите Вас драги наши, а претстојните Божиќни празници ги израдуваат Вашите срца и души.
 
Линк до видеото
 
Бидете ни благословени!
...
„ОСВЕН ИМЕТО МАКЕДОНИЈА НИШТО ДРУГО НЕ Е ПРИФАТЛИВО“ Note: Banned by Google. Leaked Wiki. На социјалната мрежа Twitter се појави објава (твит) со содржина која веднаш алармира дека нешто сериозно е во прашање. Имено, изгледа дека многу од преговарањата за името кои – очекувано – се воделе задкулисно, ...
НАСОБИРАЊЕ НА СИЛА
НАСОБИРАЊЕ НА СИЛА
НАСОБИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКА СИЛА
Влегуваме во целосно непредвидливи времиња. Состојбите се такви што освен Бог веќе нема паметен кој може да предвиди што ќе се случи. Дури и од големиот распон на очекувани нешта, може ниедно да не се случи, ...
БРЕНДИРАНИОТ КОСТУМ И РАЃАЊЕТО НА НОВАТА МАКЕДОНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА Неделава така ми пројде од тантежи и настани како во ова наше поднебје така и случувањата во светски рамки.  Сума сумару се на све што се случува во светски рамки  ми кажува дека ...
Семинар: „Од идеја до мерливи резултати“ Семинар: „Од идеја до мерливи резултати“
 
Датум: 30 ноември 2019
Почеток: 10:00 – 15:00 ч.
Времетраење на семинарот: Еднодневен, четири презентации од 45 мин, со паузи
 
Цели:
Со реализација на семинарот се реализира основната цел на проектот: едукација ...
Team Uzunov
GERMANY NO COMMENT ON "ANTI NAZI" BAN ON VISITING ALBANIAN NATIONALISTS
GERMANY NO COMMENT ON
by Sasha UzunovThe German Interior Ministry says it cannot comment - for privacy reasons - if Albanian nationalists in Macedonia who venerate WWII Albanian Nazi collaborators are banned from entering Germany.Mr Steve Alter, a spokesman for the German Interior Minister ...
Wehrmacht Offizier Kurt Waldheim in Bitola 1942
Wehrmacht Offizier Kurt Waldheim in Bitola 1942
Eine sehr seltene Fotografie von Kurt Waldheim aus dem zweiten Weltkrieg, aus dem Jahr 1942 als Waldheim in hoher Position in Saloniki weilte.Kurt Josef Waldheim war ein österreichischer Diplomat und parteiloser Politiker. Er war in der NS-Zeit Soldat und später ...

Load More