BLOGS

antropol.mkmarjan.mktvrdokorni.wordpress.commiskolivrinski.blogspot.comvoborba.orgteamuzunovmedia.blogspot.comzamakedonskinarod.orgkulavkova.netdvizenjebojkotiram.orgknizevnirazgovori.wordpress.comhomermakedon
Анти-европскиот баук во Македонија
Анти-европскиот баук во Македонија
Став на м-р Александар Симонов, член на Централен Комитет на Левица.
Во претходното чкрткање елаборирав зошто преку создавањето на анти-европскиот баук над Левица, трилатералата креира и се обидува да достигне дискурстопија по свој крој. Но, овoј проблем е фиктивна приказна, која ...
(Видео) Расипничкото работење на партиските директори не смее да биде изговор за приватизација на железничкиот...
(Видео) Расипничкото работење на партиските директори не смее да биде изговор за приватизација на железничкиот...
„Македонските железници со години наназад служат за брзо богатење на оние кои раководат со нив, а кои се назначуваат преку коалициските парнери. Директорот на МЖТ, Аднан Азизи, кој беше партиски назначен од коалициониот парнер Беса, оваа година се поднови со ...
Усвоена иницијативата на Левица за „приоритети при асфалтирање на улици“ во Кочани
Усвоена иницијативата на Левица за „приоритети при асфалтирање на улици“ во Кочани
Соопштение на Левица – ЛО Кочани.
„Во текот на денешната седница на Советот на општина Кочани од страна на членот на советот од Левица, Жаклина Филипова- Свеќаровска, беше поднесена, а потоа и усвоена (едногласно) иницијатива за донесување правилник за утврдување ...
За кувет Дефиницијата одговара на прашањето што е нешто. Ја прави јасна суштината на една ствар. Од доказот ни станува јасно дали одреден атрибут му припаѓа на одреден субјект.[1]
Затоа на мојот разумен читател му се јасни и најсложените поими. Употребуваме најдобри ...
Околу етимологијата на името Македонија
Пишувањето е од Македонија
Пишувањето е од Македонија
 Пишувањето било измислено во Македонија, првите форми на пишување во светот потекнуваат од Дупјак, село во Костурско, Егејска Македонија.Досега според конвенционалната археологија беше општоприфатено дека пишувањето било измислено во Сумерија и дека првите форми на пишување се појавиле во Урук ...
Околу етимологијата на името Македонија
ДАЛИ БУГАРИТЕ СЕ ТРОЈАНСКИОТ КОЊ ВО СЛАВЈАНСКИОТ СВЕТ?
ДАЛИ БУГАРИТЕ СЕ ТРОЈАНСКИОТ КОЊ ВО СЛАВЈАНСКИОТ СВЕТ?
 ДАЛИ БУГАРИТЕ СЕ ТРОЈАНСКИОТ КОЊ ВО СЛАВЈАНСКИОТ СВЕТ?                                             Сведоци сме деновиве на Бугарската дрскост. Ги побугарчија славјанските просветители Кирил ...
Околу етимологијата на името Македонија
Кога вашите прадедовци биле МАКЕДОНЦИ - од МАКЕДОНИЈА, денешна Бугарија:
 Кога вашите прадедовци биле МАКЕДОНЦИ - од МАКЕДОНИЈА, денешна Бугарија:
 Kamen Chakarov, Кога вашите прадедовци биле МАКЕДОНЦИ - од МАКЕДОНИЈА, денешна Бугарија:1. “Äзъ ÏАКОВ от ПРЕДЕЛЕХ МАКЕДОНСКИХ от места нарицаеми СОФÏА“. (16-ти век) 2. „Äзъ смерени й грешни АЛЕКСЙЕ ВЕЛКОВИЧЪ ПОПОВИЧЪ . . .  въ СЛАВНОИ ЗЕМЛИ МАКЕДОНСТЕЙ, въ граде й ...
„КЕНГУРСКИТЕ СУДСКИ ПРОЦЕСИ„ на судиите на УДБОМАФИЈАТА Судијата на Врховниот суд на САД, Douglas, во случајот SPANO v. NEW YORK ја дава дефиницијата за „КЕНГУРСКИ СУДСКИ ПРОЦЕС„: „…Во овој случај станува збор за обвинет, кого што наместо судија и порота, претходно го судела полицијата. Тоа е КЕНГУРСКИ ...
Бајден Стапот на Бајден ги растера не талентираните кои тврдеа дека ќе го раскинат Преспанскиот договор. Она што мене не ми успеа со повеќе колумни во кои докажав дека Времената согласност не може да биде раскината[1], на Бајден му успеа со ...
Петар Прерадовиќ – биографија и осврт кон поезијата Петар Прерадовиќ е роден во 1818 во областа  Грабовница, Хрватска и претставува еден од најистакнатите поети кои твореле во периодот на хрватската народна преродба уште позната под името илирско движење. Неговиот татко бил офицер во австриска служба, па по неговата ...
Струшкиот говор претставен преку поезијата на Константин Миладинов
Струшкиот говор претставен преку поезијата на Константин Миладинов
Дијалектологијата (од грчки: диалектос=говор, наречје и логос=збор, наука) е дел од лингвистиката што ги проучува народните говори на одделни јазици. Таа ги проучува дијалектите, нивната појава, историскиот развој, како и  оформувањето на национални јазици од дијалектите. Важно е да се ...
Поезијата на Кочо Рацин
Поезијата на Кочо Рацин
Кочо Рацин е клучната личност на македонската литература во периодот меѓу двете светски војни кој едновремено остварил и редица дејности од историски значење за развитокот на новата македонска национална култура во целина. Тој е меѓу првите наши поети што пишува ...
„ОСВЕН ИМЕТО МАКЕДОНИЈА НИШТО ДРУГО НЕ Е ПРИФАТЛИВО“ Note: Banned by Google. Leaked Wiki. На социјалната мрежа Twitter се појави објава (твит) со содржина која веднаш алармира дека нешто сериозно е во прашање. Имено, изгледа дека многу од преговарањата за името кои – очекувано – се воделе задкулисно, ...
К О Н Ц Е П Т ЗА ВРАЌАЊЕ НА ИМЕТО… а и Државата!   Олгица Н. Трајковска, Македонка Повод: ВРАЌАЊЕ НА ИМЕТО… а и Државата! Напомена: Концептов, пред повеќе од 30-тина дена е испратен до лидери на опозициски партии, истакнати интелектуалци, здруженија, активисти и афирмирани поединци со про-патриотска/македонска ориентација во Македонија и странство. ...
ZMN
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
PERSECUTION, ARRESTS, FEAR-MONGERING AND TERROR WITH TRUMPED-UP CHARGES AND ARRANGED CONVICTIONS
The 2016 early parliamentary elections in the Republic of Macedonia were the result of extensive ...
ZMN
Gеorgia-Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, ONE, OF THE GREATEST!
Gеorgia-Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, ONE, OF THE GREATEST!
Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, born 4 February 1872 in Kukush (then under Ottoman and today under Greek occupation), killed by the Ottomans on 4 May 1903, in Banitsa (then under Otttoman and today under Greek occupation), after being betrayed ...
ZMN
Гемиџиите од Велес , Солунските Атентатори, Боеми, Интелектуалци но пред се РЕВОЛУЦИОНЕРИ И ПАТРИОТИ!БЕСТРАШНИ БОРЦИ...
Гемиџиите од Велес , Солунските Атентатори, Боеми, Интелектуалци но пред се РЕВОЛУЦИОНЕРИ И ПАТРИОТИ!БЕСТРАШНИ БОРЦИ...
Во историјата на македонскиот народ имало многу бурни настани, кои го свртуваа вниманието на светската јавностМестото на крвавата драма е градот Солун, тогашното најпознато македонско пристаниште и бисер на брегот на Егејското море, место каде што се наоѓаа и поголемиот ...
НАСОБИРАЊЕ НА СИЛА
НАСОБИРАЊЕ НА СИЛА
НАСОБИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКА СИЛА
Влегуваме во целосно непредвидливи времиња. Состојбите се такви што освен Бог веќе нема паметен кој може да предвиди што ќе се случи. Дури и од големиот распон на очекувани нешта, може ниедно да не се случи, ...
РАСПЛЕТКУВАЊЕ НА ЕДНА СПЛЕТКА
РАСПЛЕТКУВАЊЕ НА ЕДНА СПЛЕТКА
Долго време се експлоатира една слика која наводно мене ме компромитира. А пак мене ми користи за да откријам кои се мешетарите како и лесноумниците кои одат по нивниот ум. Сликава НЕ Е направена во комитет на СДС туку во ...
ДОГОВОР ЗА СТРАТЕШКА СОРАБОТКА
ДОГОВОР ЗА СТРАТЕШКА СОРАБОТКА
Согласно со одлуката на Советот на ТВРДОКОРНИ од 02.03.2020 која се однесува за најавените избори, започнавме со дејства за поддршка на плурализмот и разбивање на двопартискиот уценувачки монопол на СДС-ДПНЕ. Изразуваме задоволство што во текот на соработката со ПП Единствена ...
Македонија – protectorat КиМ
Македонија – protectorat КиМ
СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ДОБИВАЊЕ НА КАРТА ОД 100 ДЕНАРИ ДА СЕ ПРИЈАВАТ НА ЕПОШТА tvrdokorni@yahoo.com ЗА СТАВАЊЕ ВО СПИСОК. КРАЕН РОК Е ПОНЕДЕЛНИК 9ти МАРТ. Картите се обезбедени благодарение на навивачката група КОМИТИ.
БРЕНДИРАНИОТ КОСТУМ И РАЃАЊЕТО НА НОВАТА МАКЕДОНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА Неделава така ми пројде од тантежи и настани како во ова наше поднебје така и случувањата во светски рамки.  Сума сумару се на све што се случува во светски рамки  ми кажува дека ...
ЗАПАДОТ СИ Е САМ КРИВ Сите нешта во светот, се што е живо во природата се што се раѓа има свое време на развивање, растење, старење и на крај доаѓа процесот на умирање. Па така е и со човечките општествени системи, ...
И НАВИСТИНА! КОЈ ЛИ Е КРИВ?Минатиот месец европскиот парламент донесе резолуција со која се осудува фашизамот од втората светска војна. Но има нешто страшно и фрапантно во неа, а тоа е што фашизамот и комунизамот се изедначуваат како малтем да ...
Team Uzunov
GERMANY NO COMMENT ON "ANTI NAZI" BAN ON VISITING ALBANIAN NATIONALISTS
GERMANY NO COMMENT ON
by Sasha UzunovThe German Interior Ministry says it cannot comment - for privacy reasons - if Albanian nationalists in Macedonia who venerate WWII Albanian Nazi collaborators are banned from entering Germany.Mr Steve Alter, a spokesman for the German Interior Minister ...
Team Uzunov
DUI DOWN UNDER
DUI DOWN UNDER
by Sasha UzunovAustralia's Home Affairs Department has refused to comment on whether six ethnic Albanian nationalist politicians from Macedonia are prohibited from entering Australia. They belong to the DUI (BDI) party which has supported the building of controversial WW2 Albanian ...
Team Uzunov
REEKER TO THE "RESCUE !"
REEKER TO THE
Picture caption: Senior ranking US State Department official Phillip T. Reeker (left) - next to him is Bujar Osmani, Deputy Prime Minister of Macedonia and a member of the Albanian nationalist party DUI which has supported the building of controversial ...

Load More