CULTURE

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Пред 115 години е роден г.г. Доситеј, првиот поглавар на МПЦ, кој...
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Пред 115 години е роден г.г. Доситеј, првиот поглавар на МПЦ, кој...
На денешен ден 7 декември 1906 година во Маврово е роден г.г. Доситеј, прв архиепископ охридски и македонски, поглавар на Македонската православна црква.
Целиот свој живот го посветил на службата на Црквата. Тој будно го следел решението на македонското црковно ...
Животот е огледало на твоите дела (поучна приказна) Во нашиот живот патеките по кои чекориме не се воопшто случајни. Сè што ни се … Прочитај повеќе
The post Животот е огледало на твоите дела (поучна приказна) appeared first on Крајбрежје.
Името на ѕвездата – Влада Урошевиќ Понекогаш јас именувам некоја ѕвезда
не знаејќи дека е тоа име на една жена.
(Во … Прочитај повеќе
The post Името на ѕвездата – Влада Урошевиќ appeared first on Крајбрежје.
Песна љубовна – А. Лефкоска Ме праша зошто си посебна,
Ти реков:
Од очите ти растат цвеќиња,
од усните вино … Прочитај повеќе
The post Песна љубовна – А. Лефкоска appeared first on Крајбрежје.
КАРАДУТКАТА И ОДГЛЕДУВАЊЕТО СВИЛЕНА БУБА ВО СЕЛОТО ВРПСКО, МАРИОВО, ПРИЛЕПСКО ПРЕД ОКОЛУ ЕДЕН ВЕК
КАРАДУТКАТА И ОДГЛЕДУВАЊЕТО СВИЛЕНА БУБА ВО СЕЛОТО ВРПСКО, МАРИОВО, ПРИЛЕПСКО ПРЕД ОКОЛУ ЕДЕН ВЕК
Вредностите, често, се поврзани со определен период, кој им бил „наклонет“, а со губењето на определни услови, тие можат и да исчезнат, па дури и да се заборават. Таков е примерот со некогашното одгледување свилена буба во селото Врпско, Мариово, ...
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: 17-годишната партизанка Н. Г. – Дуња загина во борба со бугарскиот фашистички...
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: 17-годишната партизанка Н. Г. – Дуња загина во борба со бугарскиот фашистички...
На денешен ден во 1942 година, кај велешкото село Папрадиште, партизанскиот одред „Димитар Влахов“ беше нападнат од бугарската окупаторска полиција. Седумнаесетгодишната партизанка Невена Георгиева – Дуња, која се бореше во првите борбени редови на овој одред, беше смртно погодена од ...
КУЛТУРНО-ИСТОРИСКИ И МИТОЛОШКИ ВРСКИ НА ДРЕВНИОТ ГРАД ТРОЈА И МАЛА АЗИЈА СО ПРОСТОРОТ НА ДЕНЕШНА...
КУЛТУРНО-ИСТОРИСКИ И МИТОЛОШКИ ВРСКИ НА ДРЕВНИОТ ГРАД ТРОЈА И МАЛА АЗИЈА СО ПРОСТОРОТ НА ДЕНЕШНА...
ЕТНИЧКИ ЗАЕДНИЦИ, БОЖЕСТВА И ЛИЧНОСТИ КОИ ГИ ПОВРЗУВААТ ДВАТА ПРОСТОРА
            Опишувајќи ја војната под градот Троја, како и народите и јунаците чии војски се наоѓале на едната или другата страна, споменува голем брои имиња на народи како и имиња ...
Археолошко истражување: Што јаделе градителите на Стоунхенџ?
Археолошко истражување: Што јаделе градителите на Стоунхенџ?
Градителите на Стоунхенџ јаделе слатки со овошје и јаткасти плодови, според англиското друштво за наследство, кое ги предводи последните ископувањата. Доказите пронајдени со истражувањата на Ѕидините на Дурингтон – населбата каде што е изграден тој праисториски споменик – околу 2500 ...
ОПИС НА ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМАТА БИТКА КАЈ ГАВГАМЕЛА (11)
ОПИС НА ЕДНА ОД НАЈГОЛЕМАТА БИТКА КАЈ ГАВГАМЕЛА (11)
 
Во ова продолжение за читателите ќе  претставиме дел од седмата глава  oд делото „Историја на македонскиот народ од антички времиња до денес“на Ристо Стефов (Chris Stefou), писател кој живее и твори во Канада и кој ја афирмира Македонија од ...
Панте Митев до Мане Јаковлески - 16 октомври 1991 Почитувани господине Јаковлески, на почетокот на ова писмо примете срдечни и пријателски поздрави, нека ова писмо Ве затекне во добро расположение и пријатна атмосфера.
Панте Митев до Мане Јаковлески - 16 октомври 1991 Почитувани господине Јаковлески, на почетокот на ова писмо примете срдечни и пријателски поздрави, нека ова писмо Ве затекне во добро расположение и пријатна атмосфера.
Робството на Македонија под Рим
Робството на Македонија под Рим
Антипатар наклеветен од василевна Олимпија за арогантно ренгенство (владеење во име на владетелот во отсуство) на Антипатар. Поради тоа на Антипатар му било наредено од страна на Александар Македонски да дојде во Вавилон за да се одбрани од тие клевети.
Заслуги на Ангел Гацо од Воденско за Грчкото востание (1821 година)
Заслуги на Ангел  Гацо  од  Воденско за Грчкото востание (1821 година)
„Штом стигна до моите уши гласот од трубата на Арес и плачниот повик на прељубената татковина за заштита на нејзините права, наеднаш го презрев спокојството, богатството и славата и веднаш се вооружив против тираните и издржувајќи за целото време на ...
Дигитални изданија на делата на Блаже Конески По повод 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, 2021 година е прогласена за Година во чест на Блаже Конески, а МАНУ е активно вклучена во одбележувањето на оваа значајна годишнина на својот прв претседател преку повеќе активности.
Една од активностите ...
ОСТАТОЦИ ОД ЗНАЧАЈНА ТВРДИНА, ЧУВАР НА ДОЛИНАТА НА ВАРДАР, НА ДОМИНАНТНИОТ РИД „ГРАДОТ“ КАЈ СЕЛОТО...
ОСТАТОЦИ ОД ЗНАЧАЈНА ТВРДИНА, ЧУВАР НА ДОЛИНАТА НА ВАРДАР, НА ДОМИНАНТНИОТ РИД „ГРАДОТ“ КАЈ СЕЛОТО...
На висок рид со големо и рамно плато, кое доминира со околниот простор, на 15 километри јужно од Неготино и на 2,5 километри југоисточно од селото Горни Дисан, се наоѓа локалитет со импресивни остатоци од утврдена населба од римскиот период ...
ОМО „Илинден“-ПИРИН: New York Times - Sofia May 29, 1934, Page 9
ОМО „Илинден“-ПИРИН: New York Times - Sofia May 29, 1934, Page 9
"Ню Йорк Таймс" също знае, че македонците не са българи, но някой тук в България упорито се прави на сляп.
ОМО „Илинден“-ПИРИН: New York Times - Sofia May 29, 1934, Page 9
ОМО „Илинден“-ПИРИН: New York Times - Sofia May 29, 1934, Page 9
"Ню Йорк Таймс" също знае, че македонците не са българи, но някой тук в България упорито се прави на сляп.
ГОЛЕМАТА БИТКА ЗА ГРАДОТ ТИР И ЗНАЧАЈОТ ЗА ИДНИНАТА НА ОСВОЈУВАЊЕТО НА АЗИЈА ЗА АЛЕКСАНДАР...
ГОЛЕМАТА БИТКА ЗА ГРАДОТ ТИР И ЗНАЧАЈОТ ЗА ИДНИНАТА НА ОСВОЈУВАЊЕТО НА АЗИЈА ЗА АЛЕКСАНДАР...
Во ова продолжение за читателите на порталот „Македонска нација“ ќе  претставиме дел од седмата глава  во која се вели дека по својата јуначка борба и долгиот застој во Тир, Александар му се вратил на своето тешко патување, јужно преку Палестина, ...
Mazedonien und Mazedonier waren immer eine separate Einheit, getrennt von Serben, Bulgaren und Griechen
Mazedonien und Mazedonier waren immer eine separate Einheit, getrennt von Serben, Bulgaren und Griechen
 Insgesamt 600 Karten, die Mazedonien zeigen, befinden sich heute in der British Library in London, in der Französischen Nationalbibliothek in Paris, in der Österreichischen Nationalbibliothek in Wien, im Staatsarchiv und in der Nationalbibliothek in Zagreb, in der Nationalbibliothek in Belgrad. ...
Михаил Д. Петрушевски – 110 години од раѓањето Годинава се навршуваат 110 години од раѓањето на нашиот истакнат научник и јавен деец, академик Михаил Д. Петрушевски. Во Програмата за работа на МАНУ за 2021 година по тој повод беше предвидено организирање на Свечен собир. За жал, со оглед ...
17. November 1991: Verabschiedung der Verfassung der Republik Mazedonien
17. November 1991: Verabschiedung der Verfassung der Republik Mazedonien
 Jahrestag der Verabschiedung der ersten Verfassung nach der Unabhängigkeitserklärung.In der Volksabstimmung vom 8. September 1991 drückten die Bürger ihren Willen aus und stimmten für die Konstituierung des Landes als souveräner und unabhängiger Staat Mazedonien. Die verfassungsrechtliche Unabhängigkeit wurde mit der ...
„Слободна Македонија-Ударац емиграције“
„Слободна Македонија-Ударац емиграције“
„Слободна Македонија-Ударац емиграције“ или „Поробљена Македонија-Ударац Македонске масовне емиграције“?!
Денес Југословенскиот црвен диктатор Тито, заменикот на крал Александар Караѓорѓевиќ се наоѓа пред тркалото на историската вистина и која го тера да признае пред светската јавност, па дури и пред самиот ...
„Слободна Македонија-Ударац емиграције“
„Слободна Македонија-Ударац емиграције“
„Слободна Македонија-Ударац емиграције“ или „Поробљена Македонија-Ударац Македонске масовне емиграције“?!
Денес Југословенскиот црвен диктатор Тито, заменикот на крал Александар Караѓорѓевиќ се наоѓа пред тркалото на историската вистина и која го тера да признае пред светската јавност, па дури и пред самиот ...
ГОЛЕМАТА БИТКА И ОСВОЈУВАЊЕТО НА ГРАДОТ ТИР (9)
ГОЛЕМАТА БИТКА И ОСВОЈУВАЊЕТО НА ГРАДОТ ТИР (9)
Победата кај Ис означила нова ера за Македонија. Размислувањето на Александар веќе не било “ако”, туку “кога” тој ќе стане нов господар на Азија. Бил во искушение веднаш да тргне по Дариј за да направи да се случи тоа, но ...
CULTURAL AND SPIRITUAL MOBILIZATION IN THE CONTEXT OF THE EDUCATION POLITICS OF THE GREAT EMPIRES... Настанот ќе се одржи на 16 ноември, од 11 часот до 16 часот.
Програма за настанот.
Erste antike Agora in Mazedonien entdeckt - Dazu einzigartiger Messtisch wie in Pompeji
Erste antike Agora in Mazedonien entdeckt - Dazu einzigartiger Messtisch wie in Pompeji
 Erstmals wurde in Mazedonien eine Agora (zentraler Fest-, Versammlungs- und Marktplatz) einer antiken Stadt, ein einzigartiger Messtisch und eine faszinierende Frauenbüste der Faustina bei Ausgrabungen entdeckt.Eine Vielzahl exklusiver Funde bei den diesjährigen archäologischen Ausgrabungen in Stibera konnten die Archäologen entdecken. Zum ersten ...
Only 10 percent Greek-speaking residents in Ottoman Macedonia
Only 10 percent Greek-speaking residents in Ottoman Macedonia
 Victor Roudometof examined the statistics of the Ottoman Empire in relation to "Ottoman Macedonia". According to him, in these three Ottoman provinces, only 10 percent of the total population spoke the Greek language.In a nutshell: Victor Roudometof is visiting professor ...
CIA overview map from 1994 shows 'occupied Macedonian territories'
CIA overview map from 1994 shows 'occupied Macedonian territories'
 An overview map of the Republic of Macedonia by the American Central Intelligence Agency, CIA, from 1994 shows among other details "occupied Macedonian territories".The overview map is entitled "The former Yugoslav republic of Macedonia, summary map", the United States Central ...
The Myth of “Bulgarian Roots” in Macedonia - On a Pillar of Sand
The Myth of “Bulgarian Roots” in Macedonia - On a Pillar of Sand
 Once More into the FrayTo the objective observer who has followed the unending contamination of politics in Macedonia, the events that have unfolded in the country since independence can only be viewed as an absolute tragedy. In addition to being ...
КРАТКО И СЛАТКО: Што би се случило ако пчелите исчезнат? Наука за сите го објавува вториот труд од групата на ФИНКИ под водство на проф. Владимир Трајковиќ по предметот „Медиуми и комуникации“ (МиК). Овој предмет има за цел да им ги пренесе на студентите основните поими од комуникатологијата како наука, ...
КРАТКО И СЛАТКО: Заштити се од „фишинг“ напади И оваа академска година Наука за сите ја продолжува соработката со проф. Владимир Трајковиќ и останатите кои го водеа предметот „Медиуми и комуникации“ (МиК) на ФИНКИ. Овој предмет има за цел да им ги пренесе на студентите основните поими од ...
Можност за 3-годишен истражувачки ангажман во МАНУ (оглас) Истражувачкиот центар за компјутерски науки и информациски технологии (ИЦКНИТ) при Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) има потреба од ангажирање на научни соработници – истражувачи на проект, на период од 3 години, во рамки на истражувачката програма од областа ...
Donka Ushlinova (Донка Ушлинова) - female soldier in the Ilinden Uprising, the Balkan Wars and...
Donka Ushlinova (Донка Ушлинова) - female soldier in the Ilinden Uprising, the Balkan Wars and...
Donka Bogdanova was born on December 1, 1885 in the village of Smilevo, Bitola region. At the age of 15, she was married to Stavre Hristov Ushlinov from the neighboring village of Lera, a village with a mixed Macedonian and ...
Sokol ("Hawk") Peak - Nidze Mountain - Photo Gallery - 29.09.2019
Sokol (
Nidze Mountain (Ниџе, Nidže - also known as Voras -Όρος Βόρας, Boras in Greece) is located on the Macedonian - Greek border. It stretches in direction northeast-southwest, and Kajmakchalan with 2,521 meters is its highest peak.View towards Mariovo region from the peak Sokol.Besides ...
Sarajevo, Yugoslavia - Scene of murder of crown prince - Stereograph Card
Sarajevo, Yugoslavia - Scene of murder of crown prince - Stereograph Card
Sarajevo, Yugoslavia - Scene of murder of crown prince which started flame that engulfed all Europe The city of Sarajevo (sa'ra-ya'vo) in Bosnia was the seat of the Austro-Hungarian government for Bosnia and Herzegovina (her'tse-go-vi-na). in 1878 the leading governments of ...
arrow icon Big right arrow mlb baseball jerseys
arrow icon Big right arrow mlb baseball jerseys
The bike wears its 505 pounds well, not feeling too bulky or sluggish. What a Cheap Jerseys Paypal mess. George played with Corey Brewer during the second half of the 17 season after Brewer was waived by the Lakers in ...
Proven potentially make a couple well commodities valve Conor Timmins Womens Jersey
Proven potentially make a couple well commodities valve Conor Timmins Womens Jersey
Empty weight: 226 kilograms Length: 73 meters Wingspan: 117 meters First flight: 2019 It has not flown yet, but the moment it does, the Stratolaunch, an aircraft project founded by Microsoft co-founder Paul Allen will become the largest wingspan aircraft ...
And carolina loses said regulation McGrady depth on hand games wholesale jerseys
And carolina loses said regulation McGrady depth on hand games wholesale jerseys
Speaking of airflow, the 2019 Roadmaster’s lower fairings have been redesigned to keep the rider cooler and more comfortable. It marked the first time the Blues have swept the Hawks in the playoffs. – Mike Moser, Oregon Two years ago, ...
Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 2010 Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 2010 (New South Wales)
The Association of Macedonian Communities in Australia Inc strongly opposes the Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 2010 and disputes the basic premises and purposes underlying its design.
The Bill ...
Macedonians for the Northern Territory, Australia, 1905! UPDATED!
Macedonians for the Northern Territory, Australia, 1905! UPDATED!
Here is a fully readable article, the last one was of lower quality, see here.
Source: The Poverty Bay Herald, 25 January 1905, Page 4.

Load More