Category: ВI ОБРАЗОВАНИЕ

Вероучение - Поука 04
Posted in В1.1 Веронаука

Вероучение – Поука 04

===== МНА ====== Оддел: †Духовен Предмет: Црковна култура (бр. 4) Тема: Вероучение на православниот христијанин (бр. 4) —————– 4. Каде се наоѓа Божјото откровение? • Божјото откровение, или словото Божјо, е содржано во Светото Писмо, или Библијата, и во Светото Предание, кои се наречени уште и како извори на верата. 5. Што е Светото Писмо? • Светото Писмо или Библијата…

Правоговор - Поука 25
Posted in В2.2 јазик

Правоговор – Поука 25

ТУЃИЗАМ = МАКЕДОНСКИ фиксен = прицврстен, статичен, непроменлив, постојан фамилија = семејство, род, роднини цивилен = граѓански хронос = време хроника = летопис хроничар = летописец хронолошки = времеследен, временски шпионажа = кодошење, поткажување хостеса = домаќинка, гостопримателка церебрален = промислен, разумен ======= МНА ======= Оддел: Национален Предмет: Македонски јазик (бр25) Тема: Правоговор Датум: Гроздобер 2021 објава: V-IT_МТ-СМ_67-245 ======= МНА…

Вероучение - Поука 03
Posted in А17.1 ДМК Слика посока В2.2 јазик

Зборокоренување – Поука 02, „БА“ (втор дел)

======= МНА ======= Оддел: Национален Предмет: Јазик Тема: Зборокоренување (бр5) ======= МНА ======= ЗБОРОВИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК КОИ СОДРЖАТ „БА“ … Во смисла на значењето на духовната снага – БA и нејзината застапеност во Mакедонскиот јазик да проследиме неколку македонски зборови. УБAВ. На струшкото прашање: како си? УБAВ си? Често и лични луѓе одговараат дека: не се уБAви. Но овде…

Posted in А17.1 ДМК Слика посока В2.2 јазик

Зборокоренување – Поука 01, „БА“ (прв дел)

======= МНА ======= Оддел: Национален Предмет: Јазик Тема: Зборокоренување (бр4) ======= МНА ======= ЗБОРОВИ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК КОИ СОДРЖАТ „БА“ Силни биле владетелите БAСИЛЕИ поставени да владеат на земјата по волјата од БOга! Како што БАБА-та на внучињата им ги предава преданијата полни со духовна снага (БA), така БА–СИЛЕОТ му ја предавал СИЛАта на БАСИЛЕОТ по него, чија титула е…