Category: ВII СОГЛЕДБИ

Креации со МНА ознаки
Posted in В07 Национална борба

ГЛОБАЛТОТАЛИТАРИЗАМ

Светските организации (како што е Светската Здравствена Организација) се КОМПРИМИТИРАНИ ОРГАНИЗАЦИИ. Нивното раководење е преземено од група од интерес, така што нивните одлуки повеќе не се валидни. Целосното разобличување на погрешно даваните насоки од СЗО за време на Ковид пандемијата е еден од најочигледните докази кои ја потврдуваат компромитираноста. Темничарите ќе ги користат СЗО и други преземени организации (UNESKO образование,…

Креации со МНА ознаки
Posted in В12 Геостратегија

ИМПЕРИИТЕ И МАКЕДОНСКОТО ПРАШАЊЕ

Рускиот империјализам како и сите други империјализми по својата суштина е негативен. Разни народи кои се нашле под негово влијание, носат разни негативни последици. Посебно ние Македонците, имаме сериозни последици од царско-рускиот, подоцна и од советско-рускиот империјализам на Балканот. Сепак рускиот империјализам е ПОТРЕБЕН ДА ПОСТОИ, како најпотребен за нас, но и за сите не-империјални народи на светот. Бидејќи има…

ЧОВЕКОТ КОЈ САКАШЕ ДА СТАНЕ ПАПА!
Posted in В11 Православие

ФАНАРИОТОТ ВАРТОЛОМЕЈ ВО УЛОГА НА ПАПА!

“Унапредувањето” на свештеници од МПЦ – ОА од страна на фанариотот Вартоломеј докажан предизвикувач на раздори во Православната Црква, претставува НОВ ЧИН, овој пат, на одамна невидено грубо прекршување на црковните канонски правила. Ниту еден православен епископ нема право да се меша во туѓи епархии и да врши било какви свештенички чинови, без дозвола на надлежниот епископ. Во што се…

ДЕМОКРАТИЈАТА ВО БРАКОТ
Posted in В11 Православие

ДЕМОКРАТИЈАТА ВО БРАКОТ

ДЕМОКРАТИЈАТА ВО БРАКОТ На морално пропаднатите и пореметени луѓе, Црквата им е крива за тоа што немаат слобода за правење на зло. Црквата само дава правила на живот кои ги смета за универзални и во својата суштина со сила никому не му ги наметнува. Но државата ако ги избере тие правила во целост или дел од нив, може да ги…

Вероучение - Поука 01
Posted in В12 Геостратегија

ПО ПОВОД ЗАКАНИТЕ ЗА УПОТРЕБА НА НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ

Сметаме дека употребата на нуклеарно оружје е со толку ужасни последици што не треба никој никогаш да го спомене. Тоа треба да биде табу тема. За тоа не само што не треба да се зборува, не треба ни да се помислува. За ова прашање воопшто не ни се допаѓаат предупредувањата од руска страна дека имаат намера да го употребат. Бори…

Вероучение - Поука 03
Posted in В11 Православие

“МАКЕДОНСКИТЕ ЕПИСКОПИ” УПОРНО САКААТ СО ЃАВОЛОТ ТИКВИ ДА САДАТ

Синодот на МПЦ-ОА не требаше воопшто да бара томос од Вартоломеј, докажан масон, еретик и растурач на сѐ православно. Велат канонски и историски така било. НЕ Е ТОЧНО, никогаш не било така. Секоја Црква самостојно признава друга Црква на сопствена територија. Штом една и отвори врата на една црковна заедница да влезе како рамноправна Црква, таа е влезена и не…

Вероучение - Поука 03
Posted in В12 Геостратегија

СТОП ЗА ЗАПАДНИОТ ИМПЕРИЈАЛИЗАМ

Како припадници на македонскиот народ сакаме да се ДИСТАНЦИРАМЕ ОД ЗВАНИЧНАТА ДРЖАВНА ПОЛИТИКА НА ЗАПАДНАТА КОЛОНИЈА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО ОДНОС НА РУСКО-ЗАПАДНИОТ СУДИР ВО УКРАИНА. Званичниот став на Република Северна Македонија со остра осуда на руската интервенција во Украина не е легитимен став на македонскиот народ. Исто како што не е легитимно и сѐ друго што е одлука од…

Креации со МНА ознаки
Posted in В07 Национална борба

Историска комисија за политички прашања или политичка комисија за историски прашања!?

Некако сѐ е јасно, а сепак заматено. Наводно, се создаде мешовита Историска комисија за решавање историски прашања во политичките односи меѓу двете држави, Бугарија и Македонија. Всушност, јасно е како ден, дека двете држави, односно, тековните власти во двете држави, создадоа Политичка комисија од историчари за решавање на историски прашања. Зашто, колку и да се стручни членовите на комисијата, сепак,…

Posted in В07 Национална борба

ДА СЕ ДОТОЛЧИ ЗАЕВИЗМОТ!

Браќа и сестри Македонци, треба да се намалат радувањата, сѐ додека целосно не биде завршено со Заев и криминалната клика околу него. Да не се опуштаат правдољубивите сили, да не заборавиме дека Шарлатанот неколку пати се извлече од тешка положба. Се надеваме дека раководствата на опозициските партии пред сѐ ПП ВМРО-ДПМНЕ извлекле поука и овој пат со енергично делување нема…

Извештај - Втор протестен марш за ослободување на затворените уставобранители
Posted in В07 Национална борба

Извештај – Втор протестен марш за ослободување на затворените уставобранители

29 Косар 2021, Скопје. Втората протестна чекорница за ослободување на затворените уставобранители помина многу добро. Просведот беше нешто помалоброен од првиот во Тревен, но сепак бројноста и енергијата беше голема. Со оглед на значително помалата разгласувачка кампања, посетеноста беше над нашите очекувања. Чувството на присутните таму и отпосле е позитивно. Од сите страни проценките се дека ПРОТЕСТОТ БЕШЕ УСПЕШЕН! Чекор напред…

Учебници и настава мора да има
Posted in В07 Национална борба

Учебници и настава мора да има

Токму така, мора. Не е нешто да треба, да може , да се почека или импровизира. Мора да има учебници и никако поинаку. Учебници во хартиена форма како до сега, ништо повеќе ништо помалку. Македонска Национална Академија, како здружение, создадено пред сѐ за лична и национална наобразба, активно ги следи сите случувања во образованието во Македонија. Точно е дека во…

До сите присутни на протестот на Цветници
Posted in В07 Национална борба

До сите присутни на протестот на Цветници

25.04.2021 година во Скопје МАКЕДОНИЈА Од името на МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЈА, како здружение кое активно се вклучи во сите активности околу протестот, најискрено Ви заблагодаруваме на сите присутни на протестот од 25.04.2021 година, за целосната и безрезрвна подршка кон барањата за СЛОБОДА НА УСТАВОБРАНИТЕЛИТЕ. Ви благодариме од наше и од името на УСТАВОБРАНИТЕЛИТЕ, за одвоеното време, патриотскиот дух, достоинството од…

Пофалба на глупоста
Posted in В07 Национална борба

Пофалба на глупоста

И тоа се случи во мојата чудесна земја. Избори без можност за избор, притоа прикажано како врв на (не)демократија. Самиот збор „избор“, значи да имате повеќе можности – опции и од повеќето понудени да ја изберете најсоодветната според вашите мерила. Ако имате само една понудена можност неможе да стане збор за „ ИЗБОР“, не знам кој назив е најсоодеветен за…

27-ми тревен 2021 – Ново светло поглавје во македонската историја
Posted in В07 Национална борба

27-ми тревен 2021 – Ново светло поглавје во македонската историја

27-МИ ТРЕВЕН 2021 – НОВО, СВЕТЛО ПОГЛАВЈЕ ВО МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА 27 Април, 2017, најтемниот ден во поновата македонска историја. Ден кога започна слободниот пад на сите македонски вредности. Ден кога престанавме да бидеме држава, народ, кога останавме без идентитет, без јазик, историја, без најголемите наши револуционери и родољуби. Оние кои се обидоа да се спротивстават на неправдата и да ги…

Автономна Пиринска Македонија
Posted in В07 Национална борба

Автономна Пиринска Македонија

Ги охрабруваме Македонците задгранично, неуморно, постојано и се погласно во државите во кои живеат да ги бараат националните и човековите права кои им припаѓаат. Затоа што високото ниво на негаторски примитивизам во политичките кругови кај соседните држави е предизвикан од македонската тивкост како природа на однесување на Македонците. Не треба повеќе да дозволуваме доблеста на македонската простодушност да ги потхранува…