Category: 11.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со оригинални слики од СТРАНСКА ШТАМПА.

1903.08.23_The New York Times - Assasinated agent
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.08.23_The New York Times – Assasinated agent

„… Македонскиот Комитет го убил Гарабет Мардоросиан поради одбивање да се покори на наредбите. …“ Македонскиот Комитет се смета за одговорен за убиството на Ерменецот Гарабет Мардоросиан кој од откриените документи бил утврден како човек на Комитетот во градот Калафат…

1903.08.11_The New York Times - Macedonia and civilization
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.08.11_The New York Times – Macedonia and civilization

Во писмо до редакцијата некој Харолд Берман зборува за бунтовите во Кина и во Македонија како нови крстоносни војни при тоа зборува за Македонците како дел од тие игри на големите сили.   „…MACEDONIA AND CIVILIZATION. To the Editor of…

1903.08.10_The New York Times - In Macedonia
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.08.10_The New York Times – In Macedonia

Објаснувајќи ја дипломатската состојба за време на Илинденското Востание весникот на едно место пишува: „Во целост е јасно дека оние кои себе си се нарекуваат Македонци – потомци на дегенерирани словенски племиња и скитници придружници на христијанските крстоносци – се…

1912.11.03_La Lectura Dominical, Madrid
Posted in 11.1 Слика и посока

1912.11.03_La Lectura Dominical, Madrid

Прва Балканска војна „… здружени сили на Грци, Албанци, Романци, Срби, Бугари и Македонци се трупаат на границите со Турција. …“   Посочил: Види Види

1927.08.09_El Libera - Sangrienta colision entre macedonios y servios, Madrid
Posted in 11.1 Слика и посока

1927.08.09_El Libera – Sangrienta colision entre macedonios y servios, Madrid

Шпански весник во краток член насловен „Крвава пресметка меѓу Македонци и Срби“ известува дека во Валандово дошло до судир меѓу Македонци со српската жандармерија.   Посочил: Види Види

1903.03.19_The New York Times - Armenia and Macedonia
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.03.19_The New York Times – Armenia and Macedonia

OБВИНУВАЊЕ ЗА АПАТИЈАТА ВО ОДНОС НА ЕРМЕНИЈА И МАКЕДОНИЈА Краток опис: Францускиот поет, новинар и романсиер Анатол Франс ги обвинува големите сили за недејствување и соучество во однос на големите турски злосторства извршени во Ерменија и Македонија. Според стилот ги…

1903.03.15_The New York Times - England betrays Macedonia
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.03.15_The New York Times – England betrays Macedonia

МАКЕДОНСКА КРАТКОТРАЈНА СЛОБОДА. Краток опис: Статијата е објавено писмо до уредникот на Њу Јорк Тајмс. Според авторот на писмото Македонците не можеле да ја заборават слободата која за кратко во распон од 4 месециј ја добиле со Сан-Стефанскиот договор. После…

1903.03.31_The New York Times - Russia will not help the Macedonians
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.03.31_The New York Times – Russia will not help the Macedonians

РУСИЈА НЕМА ДА ИМ ПОМОГНЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ. Краток опис: Дописникот од Тајмс пренесува пишувања во рускиот весник Новаја Времја кој претходно изразил недоверба во успешноста на Австро-Руските реформи поради сомнеж во нивната примена од турска страна. Но вчера излегле со…

1903.03.29_The New York Times - Reported Turco-Macedonian Collision
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.03.29_The New York Times – Reported Turco-Macedonian Collision

„… Известувања за Турско – Македонски Судири Солун, Турција. Цутар 28. – Се известува за ангажмани на турските единици со востаниците кои се случиле во Штип, Македонија. Се вели дека биле убиени осумнаесетмина од востаниците. …“   „… Reported Turco-Macedonian…

1903.08.18_The New York Times - Servian sympathy for Macedonians
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.08.18_The New York Times – Servian sympathy for Macedonians

„… Српска наклонетост кон Македонците. Белград, Жит. 17. – Масовен митинг ќе се одржи овде на 23 Житар за да изразат наклонетост кон Македонските востаници. Истакнати политичари ветиле дека ќе одржат говори. …“   „… Servian Sympathy for Macedonians. BELGRADE,…

1903.05.25_The New York Times - Macedonians terrorized
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.05.25_The New York Times – Macedonians terrorized

„… МАКЕДОНЦИТЕ ТЕРОРИЗИРАНИ Скоро сите Мажи Бугари (бугарски државјани н.з.) во Џумаја се Уапсени. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Наменски Кабелграм ЛОНДОН, Косар 25. – Претставникот на The Times во Софија вели дека дописникот од границата испратил допис дека Албанските…

1903.05.02_The New York Times - Fight on the Struma Ended
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.05.02_The New York Times – Fight on the Struma Ended

„… ЗАВРШЕНА Е БОРБАТА НА СТРУМА Траела 4 дена – Македонците изгубиле 16мина убиени и ранети. Турците тешко пострадале Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Наменски Кабелграм ЛОНДОН, Косар 2 – Телеграма од Дупница вели дека софискиот дописник од Тајмс тврдел…

1903.04.05_The New York Times - Bulgarian repression towards Macedonians
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.04.05_The New York Times – Bulgarian repression towards Macedonians

Дејства на бугарската Влада против македонските востаници непосредно пред Илинденското Востание. „… ЗАПЛЕНА НА МАКЕДОНСКОТО ВООРУЖУВАЊЕ Бугарската Влада Превзема Дејствени Чекори кон Репресија. ВИЕНА, Тревен 4 – Извештаи овде добиени од Софија зборуваат дека Бугарската Влада презема дејствени мерки против…

1903.03.09_The New York Times - Macedonian leaders' attitude
Posted in 11.1 Слика и посока

1903.03.09_The New York Times – Macedonian leaders’ attitude

ОДНОСОТ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПРЕВОДНИЦИ Кратка содржина: Наменски комесар од весникот Дејли Њуз бил испратен на Балканот за да испита со оглед на извештаите дека македонските водачи биле наклонети да се даде шанса на Австро-Руските реформи ако бидат применети веднаш и…

1923.05.14_The London Times
Posted in 11.1 Слика и посока

1923.05.14_The London Times

„… СЕЛСКА БУНА Закана за Војна помеѓу Македонците и Бугарија Лондон, 14 косар 1923 Дописникот на „Тајмс“ од Софија вели дека можна е закана за војна поради побуните на МАКЕДОНСКИТЕ селани. МАКЕДОНЦИТЕ целосно го узурпираа авторитетот на бугарската влада во областа…