1880 « 1890_Цани Гинчев – ‘Ганчо Косерака’

„… Море, ние не сме Арнаути… Ние сме Македонци, сѐ од оние што биле со Александар Македон, од кого што писнал целиот свет, од негована јунаштина. …“

Македонија, 1880-тите…

Извадок од повеста „Ганчо Косерака“ на бугарскиот писател Цани Гинчев.