1989.08.29_Бугарско МВР, досие за разузнавачкиот соработник Георги Прванов

Бугарските архиви откриваат за непрекинатото работење на бугарските тајни служби за видозименување на македонската прашање во нивна полза.
Георги Прванов е бугарски историчар и поранешен претседател на Бугарија. А, овие документи говорат дека тој бил и соработник на разузнавачките тајни служби на комунистичка Бугарија, посебно вклучен на линија на „македонското прашање“. Неговото кодно име на агент, било „Гоце“.