1757_писмо од црногорскиот Митрополит Василије Петровиќ до рускиот гроф Шувалов

Писмо старо над 250 години ги открива лагите на балканската историографија 19 век.
Од писмо старо 262 години гледаме дека грчката, српската и бугарската историографска наука измислила и сѐ уште се обидува да излаже дека не постои македонски народ. Владиката Василиј Петровиќ јасно ги набројува Македонците во ист ред со Србите, Бугарите и други балкански народи. Црногорскиот митрополит како „смирен пастир на својата татковина на народот црногорски“ пишува писмо до рускиот гроф Шувалов дека „Албанците, Македонците, Бошњаците, Србите и Бугарите, сметајќи на заштита на Русија, ќе останат во својата вера, а доколку Црна Гора биде уништена и тие ќе ја изгубат надежта и ќе примат муслиманската вера.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *