1672_Теодосиј Софронијевиќ – Синопсис, (украинско предание)

Една украинска легенда која ги поврзува Славјаните со Александар, Филип и древните Македонци. Легендата за првпат се сретнува во 17 век, во летописот (синопсисот) на Теодосиј Софрониевиќ од 1672 година. Потоа истата се препишува во пишувани дела од следните поколенија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *