Димитар Благоев (1917 говор во бугарското Собрание)

„… Јас сум родум од Загоричане, но меѓу другото не сум Бугарин, јас сум Македонец, македонски Славјанин! И како таков, ако сакате да знаете, јас сум за Македонија како словенска земја, која ќе има сопствено управување. …“

Димитар Благоев, Македонец, духовен и политички водач на бугарските социјалисти.