Дознака: антимакедонство албанско

Податоци за непријателското работење на албанската политика и пропаганда.

1844_Bayreuther Zeitung, p419-01
Posted in А18.1 Слика и посока

1844.03_Bayreuther Zeitung, p419 (+18)

„… The Albanians tie the men to stakes and desecrate their wives and daughters in front of their eyes. They hang the men by their feet and force their own wives to suffocate them with the smoke of a straw fire lit below them. Eighty-year-old women and ten-year-old girls are equally dishonored by them. They spear the boys and roast…

09_0128-00815 Самобитност _ 1903.04.04_The Advertiser, Adelaide-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.04.04_The Advertiser, Adelaide

„… Ласкави зборови беа упатени до Албанците. Тие беа “бедем” на Исламот против Европа и против бунтовните Македонци, и други такви нешта. И бидејќи поделбата на царството беше спротивно на законот на Исламот, Султанот, како Калиф (врховен исламски поглавар н.з.), како командант на Верните, не можеше да додели ништо налик автономија на било која од своите покраини. Македонската автономија би…

1903.07.04_The World's News, p.21, Sidney-00
Posted in А18.1 Слика и посока

1903.07.04_The World’s News, p.21, Sidney

Во новинарската статија која известува за тешки злосторства и колежи (масакри) кои биле извршени врз Евреите во Кишињев, Молдавија, на едно место споредува дека такви има само во Македонија извршувани од албанскиот башибозук врз словенското население. Ова се случува еден месец пред Илинденското Востание.     Посочил: Саша Узунов Извор: TROVE

Вероучение - Поука 03
Posted in А18.3 Само посока

1993-_Aleks Buda – ‘Vendi i shqiptareve ne historine Europjane te shekujve VIII-XVIII’

Со ова не сакаме да го негираме фактот дека ширењето на името средновековна Арберија надвор од почетното езгро во некои случаи не се случил по асимилацијата на словенското население, кое во одделни области живееше заедно со арбрешкото население. Алекс, Буда: „Местото на Албанците во европската историја на VIII-XVIII век“, во том со наслов: „Албанците и нивните земји“, ASH и RPSSH,…

1931_Афанасий Матвеевич Селищев – ‘Славјанское население в Албании’, (Издание Македонского научного института), Софија
Posted in А18.3 Само посока

1931_Афанасий Матвеевич Селищев – ‘Славянское население в Албании’, (Издание Македонского научного института), София

Лингвистичката анализа на позајмените словенски зборови во албанскиот јазик и словенските топоними, како и историските факти сведочат дека процесот на албанизација меѓу словенското население бил присутен постојано. Уште во 16-17 век во Албанија биле присутни големи групи на словенско население.   Посочил: Салим Кадри Ќерими

Posted in А18.1 Слика и посока

1999_Agnes Jensen Mangerich – ‘Albanian Escape’

Во текот на Втора Светска војна албанската профашистичка милиција, Бали Комбетар (Balli Kombëtar) која делувала и на просторот од Македонија, била плаќана и опремувана од нацистичка Германија. На Бали Комбетар му биле дадени 12 милиони златни франци (600,000 наполоени) и италијанско оружје.     Изворен наслов: 1999_Agnes Jensen Mangerich – ‘Albanian Escape, The True Story of U.S. Army Nurses Behind…

1901.10.18_The New York Times - Albanian massacre
Posted in А18.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1901.10.18_The New York Times – Albanian massacre

Во првиот дел новинарската вест известува за хроничната анархија во Македонија пред сѐ поради злосторничкото делување на Албанците кон христијанското население кое го нарекува беззаконие полошо дури и од она на Курдите во однос на Ерменците. Во вториот дел известува дека од Турците бил фатен Македонскиот четник Малиу кој учествувал во атентатот врз бугарскиот политичар Стамболов. Главата на македонскиот четник…

1903+_Албанскиот башибозук под Отоманска команда
Posted in А18.2 Само слика

1903+_Албанскиот башибозук под Османлиска команда

Албанскиот башибозук под османлиска команда мотивиран со дозвола за пљачкање. Споредено со редовната турска војска далеку посуров во односот кон православното население.

1903 « 1970+_Ламбе Арнаудов Мојсоски - последниот Илинденец (видео)
Posted in А16.1 Вардар

1903 « 1970+_Ламбе Арнаудов Мојсоски – последниот Илинденец (видео)

Илинденци во Охрид, 1941 година, пред: Евтим Апочев, Антон Шибаков и Јанко Добринов, назад: Глигор Гков, (Ламбе Арнаудов Мојсоски), Христо Лапаjков, Димитар Аџанец и Ташко Арсов. Бил во Илинеднското Востание (1903 год.). се борел за Независна Држава Македонија, земал Илинденска пензија од социјалистичка Македонија.   Ламбе Арнаудов Мојсоски (Последниот Илинденец) во Интервју на МРТ.   „Ме вика татко ми Стојан,…