Дознака: антимакедонство бугарско

Податоци за непријателското работење на бугарската политика и пропаганда.

1934.07.13_The New York Times - Reports big seizure of macedonian arms-01
Posted in А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1934.07.13_The New York Times – Reports big seizure of macedonian arms

„ИЗВЕШТАИ ЗА ГОЛЕМО ОДЗЕМАЊЕ НА МАКЕДОНСКО ВООРУЖУВАЊЕ“ За прв пат после воен преврат Премиерот Кимон Георгиев се појавил пред јавно собрание кое се одржало во филмско кино. (веројатно од безбедносни причини сѐ уште не смеел отворено да се појави во бугарското Собрание). Главниот дел од неговиот говор пред слушателите се состоел во остри напади кон Македонските револуционерни организации, кои според…

1930.10.23_The New York Times - Refuses to free Macedonians-01
Posted in А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1930.10.23_The New York Times – Refuses to free Macedonians

„Одбива да ги ослободи Македонците. Софија, Бугарија, златец 22 Премиерот Љапчев денес ѝ рече на делегација од Македонски Пратеници кои протестираат против неодамнешните апсења на македонски агитатори дека тој не само што нема да ги ослободи вознемирувачите, туку има намера да прави уште апсења.“   „Refuses to Free Macedonians. SOFIA, Bulgaria, July 22 <2P> — Premier Liaptcheff today told a…

1919.07.26_The New York Times - Arrain Bulgars for atrocities-01
Posted in А19.1 Слика и посока

1919.07.26_The New York Times – Arraign Bulgars for atrocities

Статијата зборува за извештајот на меѓусојузничка комисија која после Прва Светска војна ги проучувала однесувањата на бугарската војска во окупираните територии (најверојатно станува збор за Карнегиева комисија н.з.). Извештајот бил преполн со податоци за невидени ѕверства извршени од страна на бугарската војска. Посебно се укажува на насилствата врз населението во источна Македонија како и на запоседнатите територии од Србија. Во…

Posted in А19.1 Слика и посока

1904.02 « 1909_Годишникъ на Софийския Университетъ – Договор между Турската Империя и Княжество България

Договор помеѓу Бугарија и Турција од 1904 година со кој Бугарија презела обврска да ги прогонува и казнува македонските револуционери. Податоците се превземени од книгата “Годишник (Annuaire)” издадена во Софија во 1909 година.   Посочиле: Баба Лаже Трап Не Лаже и Dunek Makedonski

1975.04_Ј. Б. Тито за бугарската превртливост-01
Posted in А19.3 Само посока

1975.04_Ј. Б. Тито за бугарската историска негативност

„До 1944 Бугарите беа окупатори, па не можеа никого да го ослободуваат. Нивните ставови не изненадуваат, тие секогаш биле блиски сојузници и на страните на оние кои ја напаѓале и ја окупирале нашата земја. “  „ Isprovociran kritikama iz Bugarske i SSSR na svoj račun i na račun nesvrstane SFRJ, Tito je u aprilu 1975. u Skoplju zagrmeo da su…

1903.05.27_Evening Post, p5, vLXV, issue124, New Zealand-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.05.27_Evening Post, p5, vLXV, issue124, New Zealand

„… Делчев создателот на Македонската револуционерна организација, беше убиен во престрелка кај Баница. Се смета дека неговата смрт најверојатно ќе го укочи револуционерното движење. Минатата година настанаа поделби во Македонскиот Комитет. Членовите на стариот комитет под г-дин Сарафов беа обвинети дека работат повеќе за бугарското проширување отколку за независноста на Македонија. Нов комитет беше основан кој искрено промовира македонската независност…

1902_Сборникъ отъ турскитѣ звѣрства и Македонското Освободително Дѣло, книга II, София-01
Posted in А5.1 Слика и посока

1902_Сборникъ отъ турскитѣ звѣрства и Македонското Освободително Дѣло, книга II, София

Тодор Хаџи Тошев, Македонец од Прилеп кој живеел во Бугарија, во снежник 1902 година објавил разговор кој се случил во Пловдив меѓу рускиот вице-конзул, Сергеј Андреевич со Андон Златков Томов или познат како Дончо Војвода:   „ – Каде беше досега, г-н Дончо? – Сум бил и ќе бидам на Пирин Планина, г-н конзуле. Таму се борам и ќе се…

1914.11.11_Андреи Сиротинин - ’Голос Минувшаго‘, место-01
Posted in А12.1 Слика и посока

1914.11.11_Андрей Сиротининъ – ’Голосъ Минувшаго‘

„… Секако, Македонците стенкајќи под турскиот јарем не се сметаа себе си ниту за Срби, ниту за Бугари. Бугарските и српските политичари, стремејќи се кон морето, од нив сакаа да создадат културно-историски вид што им беше посакуван, а за оваа цел тие избраа всеможни аргументи. …“   Посочил: Пољакот од Македонија

Никола Парапунов (1909.07.01-1943)-01
Posted in А26.2 Партизански борци

Никола Парапунов (1909.07.01-1943)

Никола Парапунов – Владо е македонски револуционер, истакнат организатор и раководител на партизанското антифашистичко движење во Пиринскиот дел на Македонија, кој од бугарските власти во 1933 година бил осуден на 15 години затвор. Тој и во затворот раководел кружоци и предавања за националното прашање, посебно за македонското. Бил командир на Разлошката чета и командир на Четвртата Горноџумајска востаничка оперативна зона….

1903.03.04_Neue Freie Presse-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.03.04_Neue Freie Presse

„.. Софија, Цутар 3. Местната полиција конфискува 200 пушки од Македонците …“ “… Sophia, March 3. Local police confiscated 200 rifles from Macedonians …”   Посочил: Марио Трајкоски

1930.04.07_The Daily Worker newspaper, Chicago-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1930.04.07_The Daily Worker newspaper, Chicago

„Бугарија Колонија на Велика Британија Софиските дописи покажуваат колку „независност“ има Бугарија, со наведување на сторијата дека бугарската Влада протестира против британското барање  Македонското револуцинерно потиснувано национално движење да биде енергично истиснато. Министерот за надворешни Буров објави дo британскиот министар Сер Сидни Вотерлоу (Sidney Waterlow), дека ‘британското настојување за строги мерки’ испровоцира големо возбудување и ќе биде „невозможно да се…

1928.11.18_The New York Times - Eleven Macedonians slain-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.11.18_The New York Times – Eleven Macedonians slain

„ЕДИНАЕСЕТ УБИЕНИ МАКЕДОНЦИ  Мртви Противниците на Михаилов, Новиот Револуционерен Шеф. … Допис до Време вели дека единаесет членови на Македонската револуционерна организација непријатели на Иван Михајлов, новиот поглавар, биле застрелани денес близу Петрич од Михајловите поддржувачи. Дописот тврди дека луѓето биле убиени бидејќи тие одбиле да ветат верност на Михајлов, кој не многу одамна се тврди дека објавил „смртна казна“…

1928.08.16_The New York Times - Macedonians raided by bulgarian police-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.08.16_The New York Times – Macedonians raided by bulgarian police

„РАЦИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРСКАТА ПОЛИЦИЈА Француско-Британската Поплака до Форин Офисот Се Верува Дека е Причината за Апсењата. Се дозна дека Британски и Француски Министри направиле неформален потег до Форин Офисот предлагајќи дека сегашното време е најпогодно за прекршување на “ВМРО” внатрешната Македонска револуционерна организација, бидејќи сега е поделена на фракции после убиството на Генерал Протуѓеров и затоа може да…

2015_Никола Минов - 'Бугарската пропаганда во Македонија и Големите сили (1878-1912), Скопје_01
Posted in А30 Трудови

2015_Никола Минов – ‘Бугарската пропаганда во Македонија и Големите сили (1878-1912), Скопје (pdf)

  Извор: УКиМ  

1900_The New York Times - Travel through the Balkans-01
Posted in А19.1 Слика и посока

1900_The New York Times – Travel through the Balkans

Весникот пишува за комедијата од грешки која настанала со експлозијата од измешаните пропаганди кои во Македонија ги воделе „Романските, Српските и Бугарските агенти“. Додека истовремно учените професори во „Петроград и Букурешт, Белград и Софија“ биле зафатени во производство на родословни дрва и национални повици.   Посочил: Ѕале Извор: The New York Times