Дознака: антимакедонство српско

Податоци за непријателското работење на српската политика и пропаганда.

1914.11.11_Андреи Сиротинин - ’Голос Минувшаго‘, место-01
Posted in А12.1 Слика и посока

1914.11.11_Андрей Сиротининъ – ’Голосъ Минувшаго‘

„… Секако, Македонците стенкајќи под турскиот јарем не се сметаа себе си ниту за Срби, ниту за Бугари. Бугарските и српските политичари, стремејќи се кон морето, од нив сакаа да создадат културно-историски вид што им беше посакуван, а за оваа цел тие избраа всеможни аргументи. …“   Посочил: Пољакот од Македонија

1902.07.14_'Србин - Докле ћемо трпети злоупотребе гостопримства', бр115, стр1-01
Posted in _Избор А21.1 Слика и посока А7.1 Слика и посока

1902.07.14_’Србин’ – Докле ћемо трпети злоупотребе гостопримства, бр115, стр1

Весникот „Србин” во 1902 година објавил статија во којашто го пренесyвa ставот на македонскиот национален деец Стефан Јакимов Дедов (1869 – 1914) за посебноста на македонскиот народ и стремежот кон македонскиот национален идеал – Македонија на Македонците, наместо приклучување кон Србија или други држави.   „… Редовно го гледаат кај одделни млекари, фурнаџии, меанџии и други Срби од Турција. Разговорот…

1928.03.17_The New York Times - Four Macedonians to die-01
Posted in А21.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1928.03.17_The New York Times – Four Macedonians to die

„ВКУПНО ЧЕТВОРИЦА МАКЕДОНЦИ ЌЕ УМРАТ Девет други осудени на затвор поради убиството на југословенскиот генерал. … Единствениот преживеан член на македонската Тројка [група од тројца] кои минатата есен го убија Генерал Ковачевиќ во југословенскиот пограничен град Штип ќе платат со своите животu за делото. Заедно со убиецот, Кразал, исто така ќе умрат тројцата со-членови на Македонскиот комитет кој го планирал…

1928.03.04_The New York Times - Yugoslavia urges poppy growing-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.03.04_The New York Times – Yugoslavia urges poppy growing

Централниот Комитет на Сојузот од Македонските Политички Организации од САД и Канада испратил меморандум до Опиумската Комисија на Лигата на Народите во која негодува дека Белградската Влада се обидува бунтовните македонски земјоделци во Јужна Србија да ги преокупира во деловен потфат за обработка на афионов опиум за производство на забранети дроги. И тоа најмногу токму во областите каде што населението…

1900_The New York Times - Travel through the Balkans-01
Posted in А19.1 Слика и посока

1900_The New York Times – Travel through the Balkans

Весникот пишува за комедијата од грешки која настанала со експлозијата од измешаните пропаганди кои во Македонија ги воделе „Романските, Српските и Бугарските агенти“. Додека истовремно учените професори во „Петроград и Букурешт, Белград и Софија“ биле зафатени во производство на родословни дрва и национални повици.   Посочил: Ѕале Извор: The New York Times

Вероучение - Поука 03
Posted in А7.3 Само посока

1923_Vesnik ‘Narodno jedinstvo’, br48, Hrvatska

„Србите велат дека ние Македонците сме Срби и дека тие нѐ ослободиле. Да видиме што говорат нивните дела, односно недела спрема нашиот народ. А тие говорат дека за нас Србите се полоши и од Турците. Бидејќи не е само тоа што не викаат Јужносрбијанци (?!), ниту тоа што Македонија ја викаат Јужна Србија (се гледа дека на нашите “ослободители” им…

Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1922.04.01_V. N. Madoloff – ‘In Defense Of Bulgaria’, v16

Македонец испратил писмо до списанието „Тековна Историја“ во кое себе си се претставува „не како Бугарин“, туку како Македонец. Меѓу 19 000 други Македонци кои во текот на Прва Светска Војна дошле од целиот свет да служат во редовите на бугарската војска, затоа што таа им била многу понаклонета отколку српската војска. Македонците како бегалци во Бугарија биле добредојдени и…

1894_Петар Драганов
Posted in _Избор А15 Странски изјави

Петар Даниилович Драганов (1857-1928)

• 1894 • Meѓу Македонците има очајни бугаромани и очајни србомани, но има и таканаречени автономисти и автохтонисти коишто велат дека [Maкeдонците] никако не се дел од големите идеи на Симеон Бугарски и на Душан Српски.   •  •  • Србите и особено Бугарите го презираат македонското наречје, а мене ме напаѓаат затоа што… препорачувам некаква посебна македонска литература… Тие…

1917_Harold W. V. Temperley - ’History of Serbia‘, London
Posted in _Избор А11.1 Слика и посока

1917_Harold W. V. Temperley – ’History of Serbia‘, London

„… Изгледа дека таму има Македонска раса (народ н. з.), независен од овие приточни текови – народ силен, издржлив, смел, самостоен, секогаш спремен на странецот да му притекне напомош во првата можност. Затоа Македонија остана непрекинат проблем за сите околни нации, собирно место и земја за крвава расправа помеѓу различни аспиранти за освојување и слава. Додека Турците сѐ уште ја…

Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1888.02.10_Стојан Новаковиќ – Дипломатски архив, Дубровник, ПП одель, Ф. 1.

Пропагандистот Стојан Новаковиќ српски пратеник во Цариград признава дека српската национална идеја нема темели во Македонија и кај македонскиот народ, нити  македонскиот народ ја препознава како своја, и затоа таа не може да ја сузбие соперничката бугарска пропаганда.   …Бидејќи бугарската идеја, како што на сите им е добро познато, пуштила длабоки корени во Македонија, мислам дека е скоро невозможно…

1919_Никола Пашиќ
Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1919_Никола Пашиќ

Никола Пашиќ, писмо од Париз, до Стојан Протиќ „… Пупин (Мијахло) сака да се најде овде во времето кога ќе се решава за исправките на нашата граница спрема Бугарија, бидејќи сега има силна пропаганда во корист на Бугарија, а мисионерите и професорите на Роберт – колеџот водат жестока кампања за автономија на Македонија. …“  На одвоена консултативна седница на Југословенската…

1927.09.27_El Sol, Madrid
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1927.09.27_El Sol, Madrid

„… Сега Југославија не сака да го именува тоа малцинство што постои во нејзините граници од времето на Балканските војни, затоа што нејзината политика, не многу пријателска кон Бугарија – претпочита да ги нарекува Бугари, додека тие самите се нарекуваат Македонци. Денес, кога проблемот може да се види сосем јасно, нека дадеме осврт на ова движење за независност. Македонија е…

1903.04.18_The New York Times - 'In the Balkans; A Trip Through Macedonia - The Land of Strife'
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.04.18_The New York Times – ‘In the Balkans; A Trip Through Macedonia – The Land of Strife’

Балканско лажирање: „Вистинска комедија од грешки во кои никој не знае кој е кој, но секој е некој друг.“ Романските, српските и бугарските агенти, како и учените во Санкт Петерсбург, Букурешт, Белград, Софија биле пуштени во фабрикување родословски дрва и шкрабање секакви национални апелации за стекнување права над Македонија. „… A true comedy of errors in which no one knows…

1907.09.28_The Maitland Weekly Mercury - 'The Tragedy at Macedonia', p13
Posted in А20.3 Само посока А9.1 Слика и посока

1907.09.28_The Maitland Weekly Mercury – ‘The Tragedy at Macedonia’, p13

The Maitland Weekly Mercury веста ја пренесуваат од London Daily Chronicle. Пишува за огромните злосторства вршени прво од грчките, а потоа и од српските банди врз македонското население. Сето пресметено и намерно овозможено од турските власти со цел за меѓусебно уништување на христијаните како и за слабеење на бројното словенско население во полза на поддржаните (фаворизираните) Грци. Се чини како…

1928.04.28_Весник 'Хрватски лист' - Хрватите и Македонија! (пренесено)
Posted in _Избор А7.1 Слика и посока

1928.04.28_Весник ‘Хрватски лист’ – Хрватите и Македонија!

„… Што сакаат Македонците… тие тврдат дека се одделен народ со сите етнолошки посебности и особености, и тие тоа постојано го истакнуваат во својот печат којшто излегува во туѓина, како и своите политички и национални стремежи, коишто сите ние треба да ги прифатиме како оправдани. …“ Написот за состојбите во Македонија во 1928 г., е напишан по повод инспекциско патување…