CULTURE

Езоп за деца: „Ѕвонче за Мачката“ – Поучна приказна Еднаш, Глувците решија да се состанат за да се договорат како да се решат од … Прочитај повеќе
The post Езоп за деца: „Ѕвонче за Мачката“ – Поучна приказна appeared first on Крајбрежје.
На родените по нас – Бертолт Брехт I
Навистина, живеам во мрачно време!
Безопасниот збор е глупав. Безгрижното чело
знак е на … Прочитај повеќе
The post На родените по нас – Бертолт Брехт appeared first on Крајбрежје.
Во мислите – Наталија Наумовска Во длабочината на мислите
некогаш е темно и мрачно,
а се појавува и светлина
на … Прочитај повеќе
The post Во мислите – Наталија Наумовска appeared first on Крајбрежје.
ЕМОТИВНА РЕАКЦИЈА НА Д-Р НАЈДОВСКИ ДО Д-Р ЃОРГИЕВ: За 240.000 евра ја продаде историјата на...
ЕМОТИВНА РЕАКЦИЈА НА Д-Р НАЈДОВСКИ ДО Д-Р ЃОРГИЕВ: За 240.000 евра ја продаде историјата на...
Предавникот Драги Ѓоргиев за грст евра ја продаде историјата на Македонија, вели во својата емотивна реакција проф. д-р Ицо Најдовски Перин, кој живее и работи во Австралија.
- Демонстрации пред него ...
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Ново Село е роден војводата Славејко Арсов, во Прилеп М. А....
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Во Ново Село е роден војводата Славејко Арсов, во Прилеп М. А....
На денешен ден се случиле повеќе важни настани од историјата на македонскиот народ, а меѓу нив е раѓањето на војводата Славејко Арсов, како и на првиот претседател на АСНОМ, Методија Андонов Ченто.
На ...
ВМРО-ДПМНЕ морален победник на изборите Во изборната програма на ВМРО-ДПМНЕ на челно место стоеше следната политичка цел:
По список составен од Лазар Колишевски
По список составен од Лазар Колишевски
7 јануари 1945 година, првиот ден на Божиќ, по список составен од Лазар Колишевски во Вардарска Македонија се убиени без суд и пресуда 1200 луѓе. На 26 декември 1944 година, неколку дена пред Божиќ 19 ...
ВМРО-ДПМНЕ морален победник на изборите Во изборната програма на ВМРО-ДПМНЕ на челно место стоеше следната политичка цел:
ДЕЛ ОД РАКОМЕТНОТО НАТПРЕВАРУВАЊЕ ВО БИТОЛА (17)
ДЕЛ ОД РАКОМЕТНОТО НАТПРЕВАРУВАЊЕ ВО БИТОЛА (17)
ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „СИЛЈАН МИЦЕВСКИ“ ОД АВТОРИТЕ СЛАВЕ НИКОЛОВСКИ - КАТИН И ЃОРЃИ ЛУМБУРОВСКИ
ДЕЛОТО РАСКАЗИ „ЈАНА“ НА ЃОРЃИ ЛАЗАРЕВСКИ – СВЕДОШТВО ЗА МАКЕДОНСКАТА ВИСТИНА
ДЕЛОТО РАСКАЗИ „ЈАНА“ НА ЃОРЃИ ЛАЗАРЕВСКИ – СВЕДОШТВО ЗА МАКЕДОНСКАТА ВИСТИНА
Делото раскази „Јана“ на познатиот  публицист, раскажувач, писател, голем вљубеник во својата родна Пелагонија, во етничка Македонија и македонскиот народ, Ѓорѓи Лазаревски, „Учителот“, кој 8 год ...
МАКЕДОНЦИТЕ ВО ИСТОЧНО - ЕВРОПСКИТЕ ЗЕМЈИ – ДЕЛ II (11)
МАКЕДОНЦИТЕ ВО ИСТОЧНО - ЕВРОПСКИТЕ ЗЕМЈИ – ДЕЛ II (11)
ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ НА СЛАВЕ КАТИН
МАКЕДОНСКИОТ ХЕРОЈ ГЕОРГИ ХРИСТОВСКИ – МАЛКУ ПОЗНАТ КОМАНДАНТ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА
МАКЕДОНСКИОТ ХЕРОЈ ГЕОРГИ ХРИСТОВСКИ – МАЛКУ ПОЗНАТ КОМАНДАНТ ОД ЕГЕЈСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА
Во издание на Литературното друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј неодамна излезе од печат книгата „ДНЕВНИК – Мојата борба во егејскиот дел на Македонија (1946 – 1949“ во која е објавен автентичниот днев ...
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Мајко, сега не е време да се седи дома, треба да се...
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Мајко, сега не е време да се седи дома, треба да се...
На денешен ден пред 21 година (16.08.2001), на пунктот кај стадионот во Тетово загина македонскиот бранител Сашко Соколов од терористички истрел од снајпер.
Кратко пред разделбата со мајка му тој и р ...
Thousands of documents confirm the separate Macedonian identity It is necessary to use scientific facts in order not to fall for provocations. Thousands of written documents, records, books through European archives expressly confirm the uniqueness of the Macedoni ...
Kalenderblatt: Rade Jovčevski - Korčagin wurde am heutigen Tag geboren
Kalenderblatt: Rade Jovčevski - Korčagin wurde am heutigen Tag geboren
 Nationalheld Rade Jovčevski - Korčagin wurde an diesem Tag 1919 in Skopje geboren, der am 20. Februar 1943 von der bulgarischen Besatzungs-Polizei getötet wurde.Korčagin wurde am 14. August 1919 ...
What pre-codified Macedonian language sounded like? Today we dedicate ourselves to the Macedonian language. Unfortunately, one has to say that there are still forces at work that negate the Macedonian language. Our eastern neighbor Bulgaria is particul ...
Деновиве во Германија: Настапи квартетот „Гајдов“ По успешниот настап во Берлин, квартетот поканет да гостува во Германија во ноември, годинава...
СИЛЈАН МИЦЕВСКИ КАКО СУДИЈА НА РАКОМЕТНИТЕ НАТПРЕВАРИ (16)
СИЛЈАН МИЦЕВСКИ КАКО СУДИЈА НА РАКОМЕТНИТЕ НАТПРЕВАРИ (16)
ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „СИЛЈАН МИЦЕВСКИ“ ОД АВТОРИТЕ СЛАВЕ НИКОЛОВСКИ - КАТИН И ЃОРЃИ ЛУМБУРОВСКИ
Деновиве во Германија: Настапи квартетот „Гајдов“ По успешниот настап во Берлин, квартетот поканет да гостува во Германија во ноември, годинава...
Herodotus about Sparta and the ‘foreign barbarian’ Alexander I of Macedon Herodotus was one of the first ancient historians, living in Greece at the time when Alexander I ruled the kingdom of Macedonia. He was the first Macedonian king to gain admission from the Greeks for ...
Wie Reich war Alexander der Große?
Wie Reich war Alexander der Große?
 Den Spitznamen „der Große“ verdient man sich nicht wenn man mittelmäßig ist, und Alexander der Große war da keine Ausnahme. In eine zufällige Situation hineingeboren, war Alexander laut The Rich ...
Die Mazedonier in 'Völker Europas' von 1926
Die Mazedonier in 'Völker Europas' von 1926
Im 1926 erschienenen Werk über die Völker Europas vom deutschen Ethnologen Dr. Richard Karutz wurden die Mazedonier damals schon als eigenständiges Volk neben Griechen, Bulgaren und Serben aufgeführt. ...
МАКЕДОНЦИТЕ ВО ИСТОЧНО - ЕВРОПСКИТЕ ЗЕМЈИ – ДЕЛ I (10)
МАКЕДОНЦИТЕ ВО ИСТОЧНО - ЕВРОПСКИТЕ ЗЕМЈИ – ДЕЛ I (10)
ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ НА СЛАВЕ КАТИН
ВО ЦАРСТВОТО НА ТУМУЛИТЕ МЕЃУ СЕЛАТА КРУШЕВИЦА И ЧАНИШТЕ, ПРИЛЕПСКО
ВО ЦАРСТВОТО НА ТУМУЛИТЕ МЕЃУ СЕЛАТА КРУШЕВИЦА И ЧАНИШТЕ, ПРИЛЕПСКО
Присуството на археолошките наоди од железното време во атарите на селата Чаниште и Крушевица е видно нагласено. Ова посебно се однесува на погребните објекти кои потекнуваат од тоа време, кои се позн ...
ПОВИК: ДОНИРАЈТЕ ЗА ОБНОВА НА ДОМОВИТЕ НА ЧЕТИРИ СЕМЕЈСТВА ОД ПРИЛЕП ЧИИ КУЌИ ИЗГОРЕА ВО...
ПОВИК: ДОНИРАЈТЕ ЗА ОБНОВА НА ДОМОВИТЕ НА ЧЕТИРИ СЕМЕЈСТВА ОД ПРИЛЕП ЧИИ КУЌИ ИЗГОРЕА ВО...
Во текот на вчерашниот ден прилепскиот еснаф организираше убава донаторска активност за собирање средства за обнова на куќите на четирите семесјтава од Прилеп чии домови беа до темел уништени од пожар ...
Илинденски проглас до Македонскиот народ МАКЕДОНСКИ НАРОДЕ!
БРАЌА И СЕСТРИ - МАКЕДОНЦИ И МАКЕДОНКИ!
По случајот на 71-годишнината од славното Илинденско востание Централниот Комитет на Движењето за ослогодување и обединување на Македонија ко ...
ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ – ДЕЛ ОД МАКЕДОНСКАТА ИСЕЛЕНИЧКА ВИСТИНА (9)
ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ –  ДЕЛ ОД МАКЕДОНСКАТА ИСЕЛЕНИЧКА ВИСТИНА (9)
 
Делото „Македонците во светот“, издание на „Македонска искра“ од Скопје и на Фондацијата „Џорџ Атанасоски“ од Прилеп 2020 на 520 страници (на македонски јазик), е публикација на Славе Катин. Т ...
Илинденски проглас до Македонскиот народ МАКЕДОНСКИ НАРОДЕ!
БРАЌА И СЕСТРИ - МАКЕДОНЦИ И МАКЕДОНКИ!
По случајот на 71-годишнината од славното Илинденско востание Централниот Комитет на Движењето за ослогодување и обединување на Македонија ко ...
УБАВО ИЗРАБОТЕН ВИНАРНИК ВО КАРПА НА ЛОКАЛИТЕТОТ „НОВИ ДВОР“ – СЕЛЦЕ, ПРИЛЕПСКО
УБАВО ИЗРАБОТЕН ВИНАРНИК ВО КАРПА НА ЛОКАЛИТЕТОТ „НОВИ ДВОР“ – СЕЛЦЕ, ПРИЛЕПСКО
Објекти за гмечење грозје изработени во карпа, во областите Пелагонија и Мариово се среќаваат, речиси, на секој чекор. Некои од нив лежат скриени со нанос на земја, која ги покрила во долгите векови н ...
Дигитална верзија на двотомната монографија „Кукушкиот говор“ од проф. Коста Пеев              ИЦАЛ-МАНУ, на веб-порталот за дигитални ресурси на македонскиот јазик, во дигитална форма ги постави двата тома на монографијата „Кукушкиот говор“ од проф. д-р Коста Пеев. Печатеното изда ...
IN MEMORIAM Д-р Кшиштоф Вроцлавски (Krzysztof Wrocławski) Македонската академија на науките и уметностите со жалење ја известува јавноста дека на 23 јуни 2022 година, во 84-тата година од животот, почина  д-р Кшиштоф Вроцлавски, член на МАНУ надвор од работн ...
Sensational discovery: 18th century gospel written in Macedonian language
Sensational discovery: 18th century gospel written in Macedonian language
 The Konikovo gospel is the oldest record written in the Macedonian language, even older than Danail’s Lexicon Tetragloson which dates back to 1802. The text is written in an Aegean dialect, more ...
Француско-германски проект за мапирање/картографирање на ретки дисциплини во Германија и Франција На инцијатива на проф. Фроса Пејоска-Бушро француското Министерство за високо образование и истражување ја препозна македонистиката како „ретка дисциплина“ (Études macédoniennes, “discipline rar ...
Прозаистот како алегорија на народниот раскажувач во романот „Бабаџан“
Прозаистот како алегорија на народниот раскажувач во романот „Бабаџан“
Кога ги читаме расказите на Живко Чинго честопати имаме впечаток дека присуствуваме на усно раскажување. – Влада Урошевиќ
Значаен миг за македонската современа литература е појавата на Чинго и на Ч ...
„Вкусот на праските“ – почеток на постмодернистичкиот бран во македонската книжевност
„Вкусот на праските“ – почеток на постмодернистичкиот бран во македонската книжевност
Првата ластовичка на постмодерната – Венко Андоновски
Уште една во редот книжевни полемики: кој македонски роман ја најавува постмодерната во Македонија? Македонскиот книжевен критичар и хроничарот ...
Why did America enter WW1 on the side of the Allies, and why did it...
Why did America enter WW1 on the side of the Allies, and why did it...
US President Woodrow Wilson (1856-1925) owed his re-election to his promise to keep the United States out of the First World War. But five months later, on April 6, 1917 he approved a resolution ...
Only 10 percent Greek-speaking residents in Ottoman Macedonia
Only 10 percent Greek-speaking residents in Ottoman Macedonia
 Victor Roudometof examined the statistics of the Ottoman Empire in relation to "Ottoman Macedonia". According to him, in these three Ottoman provinces, only 10 percent of the total population sp ...
CIA overview map from 1994 shows 'occupied Macedonian territories'
CIA overview map from 1994 shows 'occupied Macedonian territories'
 An overview map of the Republic of Macedonia by the American Central Intelligence Agency, CIA, from 1994 shows among other details "occupied Macedonian territories".The overview map is entitled ...
КРАТКО И СЛАТКО: Што би се случило ако пчелите исчезнат? Наука за сите го објавува вториот труд од групата на ФИНКИ под водство на проф. Владимир Трајковиќ по предметот „Медиуми и комуникации“ (МиК). Овој предмет има за цел да им ги пренесе на студентите ос ...
КРАТКО И СЛАТКО: Заштити се од „фишинг“ напади И оваа академска година Наука за сите ја продолжува соработката со проф. Владимир Трајковиќ и останатите кои го водеа предметот „Медиуми и комуникации“ (МиК) на ФИНКИ. Овој предмет има за цел да им ги ...
Можност за 3-годишен истражувачки ангажман во МАНУ (оглас) Истражувачкиот центар за компјутерски науки и информациски технологии (ИЦКНИТ) при Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) има потреба од ангажирање на научни соработници – истражувачи ...
Donka Ushlinova (Донка Ушлинова) - female soldier in the Ilinden Uprising, the Balkan Wars and...
Donka Ushlinova (Донка Ушлинова) - female soldier in the Ilinden Uprising, the Balkan Wars and...
Donka Bogdanova was born on December 1, 1885 in the village of Smilevo, Bitola region. At the age of 15, she was married to Stavre Hristov Ushlinov from the neighboring village of Lera, a village with ...
Sokol ("Hawk") Peak - Nidze Mountain - Photo Gallery - 29.09.2019
Sokol (
Nidze Mountain (Ниџе, Nidže - also known as Voras -Όρος Βόρας, Boras in Greece) is located on the Macedonian - Greek border. It stretches in direction northeast-southwest, and Kajmakchalan&n ...
arrow icon Big right arrow mlb baseball jerseys
arrow icon Big right arrow mlb baseball jerseys
The bike wears its 505 pounds well, not feeling too bulky or sluggish. What a Cheap Jerseys Paypal mess. George played with Corey Brewer during the second half of the 17 season after Brewer was waived ...
Proven potentially make a couple well commodities valve Conor Timmins Womens Jersey
Proven potentially make a couple well commodities valve Conor Timmins Womens Jersey
Empty weight: 226 kilograms Length: 73 meters Wingspan: 117 meters First flight: 2019 It has not flown yet, but the moment it does, the Stratolaunch, an aircraft project founded by Microsoft co-founde ...
And carolina loses said regulation McGrady depth on hand games wholesale jerseys
And carolina loses said regulation McGrady depth on hand games wholesale jerseys
Speaking of airflow, the 2019 Roadmaster’s lower fairings have been redesigned to keep the rider cooler and more comfortable. It marked the first time the Blues have swept the Hawks in the playo ...
Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 2010 Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 2010 (New South Wales)
The Association of Macedonian Communities in Australia Inc strongly opposes the Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 201 ...
Macedonians for the Northern Territory, Australia, 1905! UPDATED!
Macedonians for the Northern Territory, Australia, 1905! UPDATED!
Here is a fully readable article, the last one was of lower quality, see here.
Source: The Poverty Bay Herald, 25 January 1905, Page 4.

Load More