КУЛТУРА

ДИМИТРОВ: Направивме мал чекор со Цар Самоил и напредокот запре, проблем прават во Македонија оти...
ДИМИТРОВ: Направивме мал чекор со Цар Самоил и напредокот запре, проблем прават во Македонија оти...
Ако ние навистина сме уверени во својата позиција треба да опстојуваме на ставот дека нашата позиција е правилна, со познавањето на проблемите и предвидувањето на последиците. Тоа е и прашање на досто ...
(видео) НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Историски меч по кој Вардар стана првиот фудалски клуб што го...
(видео) НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Историски меч по кој Вардар стана првиот фудалски клуб што го...
Со гол во 88 минута од натпреварот, на 23 мај 1993 година, Вардар стана првиот македонски фудбалски клуб што го освои Купот на Македонија, што за првпат се организираше во самостојна и суверена Републ ...
ВАШИНГТОН ПОСТ ВО 1908-МА: Македонците во САД бараат од претседателот Теодор Рузвелт да се заложи...
ВАШИНГТОН ПОСТ ВО 1908-МА: Македонците во САД бараат од претседателот Теодор Рузвелт да се заложи...
Американскиот дневен весник Вашингтон пост (The Washington Post) објавил статија во април 1908 година со прилози од дописници во Рим, Париз и Сент Луис, во која сведочи дека 10.000 Македонци во САД ис ...
Вечен мај – А. Лефкоска Птици да пеат,
да ти читам Аморети,
лисја да шумолат,
Сонце да свети,
да се … Прочитај повеќе
The post Вечен мај – А. Лефкоска appeared first on Крајбрежје.
Нема објективен свет – Зен приказна Еднаш одама си живеел еден свештеник кој бил специјалист за будистичките прописи и се држел … Прочитај повеќе
The post Нема објективен свет – Зен приказна appeared first on Крајбрежје.
Сончеви протуберанции – Влада Урошевиќ Денес издвојуваме уште една прекрасна поема на великанот Влада Урошевиќ, чија поезија низ екот на … Прочитај повеќе
The post Сончеви протуберанции – Влада Урошевиќ appeared first on Крајбрежје.
Roxana - Frau von Alexander den Großen
Roxana - Frau von Alexander den Großen
 Roxana war eine baktrische Prinzessin, die um 340 vor Christus geboren wurde. Sie lebte in einer Region, die heute Afghanistan und Usbekistan umfassen. Ihr Vater war Oxyartes, ein baktrischer Ad ...
МАНАСТИРОТ „СВ. ЃОРЃИЈА“ – ЕДНО ОД СТАРИТЕ СВЕТИЛИШТА ВО ДОЛИНАТА НА РАНОХРИСТИЈАНСКИ ЦРКВИ КАЈ СЕЛОТО...
МАНАСТИРОТ „СВ. ЃОРЃИЈА“ – ЕДНО ОД СТАРИТЕ СВЕТИЛИШТА ВО ДОЛИНАТА НА РАНОХРИСТИЈАНСКИ ЦРКВИ КАЈ СЕЛОТО...
Манастирот „Св. Ѓорѓија“ кај селото Дуње, Прилепско  е само еден од големиот број локалитети, кои се јасен доказ за изгубената контрола на надлежните институции за заштита на културното наследство. Ов ...
Матица на иселениците од Македонија до Мане Јаковлески Почитуван господине, со возвишено чувство на славеници го имаме задоволството да Ве известиме дека годинава се нарушуваат 45 години од постоењето и активното работење на Матицата на иселениците од Мак ...
ДЕЛ ОД ИСТОРИСКИОТ РАЗВОЈ НА БИТОЛСКО И БИТОЛА (4)
ДЕЛ ОД ИСТОРИСКИОТ РАЗВОЈ НА БИТОЛСКО И БИТОЛА (4)
ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „СИЛЈАН МИЦЕВСКИ“ ОД АВТОРИТЕ СЛАВЕ НИКОЛОВСКИ - КАТИН И ЃОРЃИ ЛУМБУРОВСКИ
75 години организиран фолклор во Вевчани
75 години организиран фолклор во Вевчани
Културно уметничкото друштво ,,Дримкол” од Вевчани вечерва во Домот на култура во Вевчани, ќе одржи Свечен јубилеен концерт посветен на: ,,75 години организиран фолклор во Вевчани”. На концертот ќе на ...
Основање на селото Бапчор
Основање на селото Бапчор
За основањето на селото Бапчор постојат неколку преданија, што се пренесувале од колено на колено преку прераскажување меѓу бапчорци, а кои денес се распрснати по светот.
РАЗЗИДУВАЊА МЕЃИ ЧЛЕНКИТЕ НА ПОНАРЕШНИТЕ ВОЕНИ СОЈУЗИ (34)
РАЗЗИДУВАЊА МЕЃИ ЧЛЕНКИТЕ НА ПОНАРЕШНИТЕ ВОЕНИ СОЈУЗИ (34)
Ова, навистина, бил момент на слава за Атина кој бил восхитувачки прославен, со објавување војна на Македонија. Тоа бил импулсивен потег, кој, за жал, бил возвратен. На призорот на македонската војска ...
Матица на иселениците од Македонија до Мане Јаковлески Почитуван господине, со возвишено чувство на славеници го имаме задоволството да Ве известиме дека годинава се нарушуваат 45 години од постоењето и активното работење на Матицата на иселениците од Мак ...
ГРЦИЈА ГО ПРИЗНАЛА ПОСТОЕЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК УШТЕ ВО 1923 г.
ГРЦИЈА ГО ПРИЗНАЛА ПОСТОЕЊЕТО НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК  УШТЕ ВО 1923 г.
Документот е официјален договор од Воденскиот Јавен Нотар , во 1923 година, меѓу македонски жители на село Платани и грчката држава, за купување на земја и имоти од државата во село Платани, кое е осн ...
Вруточанецот Лулкоски го обезбедувал Смилевскиот конгрес
Вруточанецот Лулкоски го обезбедувал Смилевскиот конгрес
Фото: Маја Јаневска-Илиева
Вруточанецот Лулкоски го обезбедувал Смилевскиот конгрес
Од Киро Кипроски
Мирцштегски реформи
Мирцштегски реформи
Илинденското востание и положбата што по него настанала во Македонија ја предизвикале реакцијата на големите сили особено на Австро-Унгарија и Русија како најзаинтересирани за балканските земји. Тргну ...
Хрватско Народно Ослободително Движење по повод пресудата на Драган Богдановски
Хрватско Народно Ослободително Движење по повод пресудата на Драган Богдановски
Писмо од Хрватско Народно Ослободително Движење по повод пресудата на Драган Богдановски на 13 години затвор испратено до:
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ОКРУЖНИОТ СУД ВО СКОПЈЕ под раководство на судијата Миладин ...
Хрватско Народно Ослободително Движење по повод пресудата на Драган Богдановски
Хрватско Народно Ослободително Движење по повод пресудата на Драган Богдановски
Писмо од Хрватско Народно Ослободително Движење по повод пресудата на Драган Богдановски на 13 години затвор испратено до:
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ОКРУЖНИОТ СУД ВО СКОПЈЕ под раководство на судијата Миладин ...
ПОСЛЕДИЦИ ЗА АНТИЧКА МАКЕДОНИЈА ВО СУДИРИТЕ СО РИМ (33)
ПОСЛЕДИЦИ ЗА АНТИЧКА МАКЕДОНИЈА ВО СУДИРИТЕ СО РИМ (33)
                                               
На површината изгледало дека Мак ...
СТАРИОТ ГРАД ПРИЛЕП БИЛ ГРАД УШТЕ ВО МАКЕДОНСКИОТ И РИМСКИОТ ПЕРИОД (3)
СТАРИОТ ГРАД ПРИЛЕП БИЛ ГРАД УШТЕ ВО МАКЕДОНСКИОТ И РИМСКИОТ ПЕРИОД (3)
СПОМЕНИЦИ ОД ХРАМОВИ И ДРУГИ ПРЕСТИЖНИ ГРАДБИ ОД АНТИЧКИОТ ПЕРИОД ВО СРЕРДНОВЕКОВНИТЕ ЦРКВИ ВО ВАРОШ – ЦРКВАТА „СВ. АТАНАСИЕ“
            Црквата „Св. Атанасие“ во Варош кај Прилеп претставува м ...
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, БОЖЕСТВО И АПОСТОЛ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД
ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ, БОЖЕСТВО И АПОСТОЛ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД
Во чест на 119 години од херојската смрт на македонскиот великан, апостол на борбата за ослободување на македонскиот народ, револуционер со визија за иднината на човештвото и бескомпромисен борец прот ...
ДЕЛ ОД ИСТОРИЈА НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ ВО ПЕРИОДОТ ПРЕД ХРИСТА (32)
ДЕЛ ОД ИСТОРИЈА НА АНТИЧКИТЕ МАКЕДОНЦИ ВО ПЕРИОДОТ ПРЕД ХРИСТА (32)
Губењето на Горен Египет и неговото паѓање во рацете на домородните фараони, не само што ги лишил Птоломејците од значителни ресурси, туку донело и сиромаштија и угнетување во регионот. Настаните тргн ...
Обединети Македонци Здружението „Обединети Македонци“ - Светскиу македонски конгрес за Европа најенергично протестира против пристрасното посредување на државници од соседните земји, посебно на претседателот на Република ...
Обединети Македонци Здружението „Обединети Македонци“ - Светскиу македонски конгрес за Европа најенергично протестира против пристрасното посредување на државници од соседните земји, посебно на претседателот на Република ...
Neuseeländische Zeitung von 1941: Mazedonier sind Ultra-Patrioten
Neuseeländische Zeitung von 1941: Mazedonier sind Ultra-Patrioten
Ein Fundstück aus dem Archiv, aus der neuseeländischen Presse von 1941. Der Artikel mit dem Titel "Secret Societies - Activities against Hitler - Bitterness in the Balkans" wurde am 23. April 1941 auf ...
In memoriam – ОМЕР КАЛЕШИ (1932-2022) Македонската академија на науките и уметностите со жалење ја известува јавноста дека на 17 април 2022 година, во 90 година од животот, почина Омер Калеши, почесен член на МАНУ.
Омер Калеши е роден во ...
Die Legende vom Alexander Gefängnis in Yazd, Iran
Die Legende vom Alexander Gefängnis in Yazd, Iran
Das Alexander Gefängnis (lokal "Zendaan-e Eskandar" genannt) ist ein legendärer Ort, der nach Alexander dem Großen benannt ist, auch bekannt als Alexander III. von Makedonien, der um 330 v. Chr. das P ...
СООПШТЕНИЕ Собранието на Македонската академија на науките и уметностите ја известува јавноста дека на 30 март 2022 година, на 20. Изборно собрание на Академијата за избор на членови на Академијата во работниот ...
Обраќање до Украинската академија на науки Повикувајќи се на Повелбата на Обединетите нации, а особено од деловите кои се однесуваат на зацврстување на „нашите верувања во темелните права на човекот, во достоинството и во вредноста на човечкат ...
Why did America enter WW1 on the side of the Allies, and why did it...
Why did America enter WW1 on the side of the Allies, and why did it...
US President Woodrow Wilson (1856-1925) owed his re-election to his promise to keep the United States out of the First World War. But five months later, on April 6, 1917 he approved a resolution ...
Only 10 percent Greek-speaking residents in Ottoman Macedonia
Only 10 percent Greek-speaking residents in Ottoman Macedonia
 Victor Roudometof examined the statistics of the Ottoman Empire in relation to "Ottoman Macedonia". According to him, in these three Ottoman provinces, only 10 percent of the total population sp ...
CIA overview map from 1994 shows 'occupied Macedonian territories'
CIA overview map from 1994 shows 'occupied Macedonian territories'
 An overview map of the Republic of Macedonia by the American Central Intelligence Agency, CIA, from 1994 shows among other details "occupied Macedonian territories".The overview map is entitled ...
The Myth of “Bulgarian Roots” in Macedonia - On a Pillar of Sand
The Myth of “Bulgarian Roots” in Macedonia - On a Pillar of Sand
 Once More into the FrayTo the objective observer who has followed the unending contamination of politics in Macedonia, the events that have unfolded in the country since independence can only be ...
Donka Ushlinova (Донка Ушлинова) - female soldier in the Ilinden Uprising, the Balkan Wars and...
Donka Ushlinova (Донка Ушлинова) - female soldier in the Ilinden Uprising, the Balkan Wars and...
Donka Bogdanova was born on December 1, 1885 in the village of Smilevo, Bitola region. At the age of 15, she was married to Stavre Hristov Ushlinov from the neighboring village of Lera, a village with ...
Sokol ("Hawk") Peak - Nidze Mountain - Photo Gallery - 29.09.2019
Sokol (
Nidze Mountain (Ниџе, Nidže - also known as Voras -Όρος Βόρας, Boras in Greece) is located on the Macedonian - Greek border. It stretches in direction northeast-southwest, and Kajmakchalan&n ...
arrow icon Big right arrow mlb baseball jerseys
arrow icon Big right arrow mlb baseball jerseys
The bike wears its 505 pounds well, not feeling too bulky or sluggish. What a Cheap Jerseys Paypal mess. George played with Corey Brewer during the second half of the 17 season after Brewer was waived ...
Proven potentially make a couple well commodities valve Conor Timmins Womens Jersey
Proven potentially make a couple well commodities valve Conor Timmins Womens Jersey
Empty weight: 226 kilograms Length: 73 meters Wingspan: 117 meters First flight: 2019 It has not flown yet, but the moment it does, the Stratolaunch, an aircraft project founded by Microsoft co-founde ...
And carolina loses said regulation McGrady depth on hand games wholesale jerseys
And carolina loses said regulation McGrady depth on hand games wholesale jerseys
Speaking of airflow, the 2019 Roadmaster’s lower fairings have been redesigned to keep the rider cooler and more comfortable. It marked the first time the Blues have swept the Hawks in the playo ...
Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 2010 Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 2010 (New South Wales)
The Association of Macedonian Communities in Australia Inc strongly opposes the Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 201 ...
Macedonians for the Northern Territory, Australia, 1905! UPDATED!
Macedonians for the Northern Territory, Australia, 1905! UPDATED!
Here is a fully readable article, the last one was of lower quality, see here.
Source: The Poverty Bay Herald, 25 January 1905, Page 4.

Вчитај уште