antropol.mkmarjan.mktvrdokorni.wordpress.commiskolivrinski.blogspot.comvoborba.orgteamuzunovmedia.blogspot.comzamakedonskinarod.orgkulavkova.netdvizenjebojkotiram.orgknizevnirazgovori.wordpress.comhomermakedonКоалиција за заштита на децатаМагеиИДЧПД
ЕКСКЛУЗИВНО: МОМЧИЊАТА И ДЕВОЈЧИЊАТА СО ЗАЕДНИЧКИ ТОАЛЕТИ ВО ОУ „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“ - АЕРОДРОМ
ЕКСКЛУЗИВНО: МОМЧИЊАТА И ДЕВОЈЧИЊАТА СО ЗАЕДНИЧКИ ТОАЛЕТИ ВО ОУ „БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ“ - АЕРОДРОМ
Во основно училиште во Скопје повторно се случуваат нешта што ги револтираат родителите. Имено, сите ученици од основното училиште „Браќа Миладиновци“ во Аеродром од почетокот на оваа учебна година, п ...
ПОЛОВА РАМНОПРАВНОСТ ИЛИ РОДОВА ЕДНАКВОСТ? - Лидија Парис
ПОЛОВА РАМНОПРАВНОСТ ИЛИ РОДОВА ЕДНАКВОСТ? - Лидија Парис
Забележуваме дека во јавноста сè помалку се слуша зборот пол, кој сè повеќе се заменува со зборот род. Дојде до поместување: нов израз ни влегува во ушите, на него се навикнуваме, можеби веќе почнувам ...
ДЕЦАТА МОЖАТ ДА СЕ ИДЕНТИФИКУВААТ И КАКО МИНОТАУРИ, СПОРЕД „ФЕМИНИСТКА“ И ПРОФЕСОРКА ПО МЕДИЦИНА
ДЕЦАТА МОЖАТ ДА СЕ ИДЕНТИФИКУВААТ И КАКО МИНОТАУРИ, СПОРЕД „ФЕМИНИСТКА“ И ПРОФЕСОРКА ПО МЕДИЦИНА
Извршен директор во болница и професор од Калифорнија тврди дека децата можат да се идентификуваат како суштества инспирирани од митологијата и дека оваа категорија деца сакаат сирени, ексклузивно изв ...
Како боли, се гледа од очите Уште како росно млад, знаев дека најважно правило за блажен живот уште на овој свет е отсуство на болка. Безболен живот, а не живот заради уживање.[2]
Многу рано заклучив дека до таа цел може д ...
Околу етимологијата на името Македонија
Лавот кај Бугарите  Симболот лав во соседна Бугарија Еве една теза околу појавата и  присуство на овој симбол таму  Ристо Ивановски, „Средоземјето прадомовина на Европјаните“ (1998) пишува: „Тог ...
Околу етимологијата на името Македонија
Метохија
Метохија
 ИметокМетокИметокИмањеЦрковно Од времето на Цар Самуил
Медиуми и комуникации: Ограничувања и можности за унапредување на меѓуцивилизациското разбирање
Медиуми и комуникации: Ограничувања и можности за унапредување на меѓуцивилизациското разбирање
За публикацијата на United Nation University, со седиште во Токио, врска со проектот Дијалог на цивилизациите (UNU Project on Dialogue of Civilizations – Publication) во 2003 година добив покана од UN ...
Плачи, плачи… Јас се’ што ви говорам тоа го имам и видено, а доколку сум се излажал додека сум гледал, не ве лажам додека ви говорам..„.[1]
Задача на убавината е да ствара радост.[2]
Од лицата кои природа ...
Пентагон се подготвува за долготрајни судири Леонид Савин
Заедничкиот концепт за натпреварување . Концептот за заедничкo натпреварување на Вооружените сили на Соединетите Држави беше објавен на 10 февруари 2023 година. Документот е објавен по ...
Околу етимологијата на името Македонија
Hellene and Greece ,term leveling  Hellene and Greece , the terms leveling                   Hellene H->X different orthography for the same sound x -> k`s Th ...
ПРЕТСТОЈНИОТ КОЛАПС НА ЕВРОФАШИЗМОТ Само со рушење на еврофашизмот и протерување на англосаксонските фашисти од Стариот континент, светот може да се спаси од нуклеарен холокауст Давор Слободановиќ Вујачиќ
По распадот на нацистичка Ге ...
Сонот на Раскољников Прва причина зошто се чини дека телесните уживања се најважни е таа, што уживањата ја изгонуваат душевната болка. Особено доколку болката е преголема, тогаш луѓето посегнуваат по прекумерно телесно уж ...
Поезијата на Кочо Рацин
Поезијата на Кочо Рацин
Кочо Рацин е клучната личност на македонската литература во периодот меѓу двете светски војни кој едновремено остварил и редица дејности од историски значење за развитокот на новата македонска национа ...
Кон делото на Никола Јонков Вапцаров Првите дваесеттина години од почетокот на 20 век се покажале кобни за Македонија и македонскиот народ. Тука, пред сѐ, станува збор за двете Балкански војни чиј резултат бил Букурешкиот мировен договор ...
Животниот пат на Кочо Рацин
Животниот пат на Кочо Рацин
Коста Апостолов Солев, во литературата познат под псевдонимот Рацин или поточно Кочо Рацин е роден 1908 година во Велес, во семејството на трудољубивиот грнчар Апостол и аргатката Марија. Апостол го п ...
ZMN
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
PERSECUTION, ARRESTS, FEAR-MONGERING AND TERROR WITH TRUMPED-UP CHARGES AND ARRANGED CONVICTIONS
The 2016 ...
ZMN
Gеorgia-Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, ONE, OF THE GREATEST!
Gеorgia-Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, ONE, OF THE GREATEST!
Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, born 4 February 1872 in Kukush (then under Ottoman and today under Greek occupation), killed by the Ottomans on 4 May 1903, in Banitsa (then under Otttoman ...
РАСПЛЕТКУВАЊЕ НА ЕДНА СПЛЕТКА
РАСПЛЕТКУВАЊЕ НА ЕДНА СПЛЕТКА
Долго време се експлоатира една слика која наводно мене ме компромитира. А пак мене ми користи за да откријам кои се мешетарите како и лесноумниците кои одат по нивниот ум. Сликава НЕ Е направена во к ...
ДОГОВОР ЗА СТРАТЕШКА СОРАБОТКА
ДОГОВОР ЗА СТРАТЕШКА СОРАБОТКА
Согласно со одлуката на Советот на ТВРДОКОРНИ од 02.03.2020 која се однесува за најавените избори, започнавме со дејства за поддршка на плурализмот и разбивање на двопартискиот уценувачки монопол на С ...
Македонија – protectorat КиМ
Македонија – protectorat КиМ
СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ДОБИВАЊЕ НА КАРТА ОД 100 ДЕНАРИ ДА СЕ ПРИЈАВАТ НА ЕПОШТА tvrdokorni@yahoo.com ЗА СТАВАЊЕ ВО СПИСОК. КРАЕН РОК Е ПОНЕДЕЛНИК 9ти МАРТ. Картите се обезбедени благодарение на навива ...
БРЕНДИРАНИОТ КОСТУМ И РАЃАЊЕТО НА НОВАТА МАКЕДОНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА 
Неделава така ми пројде од тантежи и настани како во ова наше поднебје така и случувањата во светски рамки.  Сума сум ...
ЗАПАДОТ СИ Е САМ КРИВ 
Сите нешта во светот, се што е живо во природата се што се раѓа има свое време на развивање, растење, старење и на крај доаѓа процесот на умирање. Па така е и со чове ...
ДОКАЖИ ДЕКА СИ ЖИВ!
ДОКАЖИ ДЕКА СИ ЖИВ!
Ало бре матични броеви!
Ало бре даночни обврзници!
Ало бре ПРЕКРСТЕНИ!
Абе што памет носите во тоа главите АЛО!?
Како дозволивте да ви сервираат ОТРОВ, а вие со задоволство да го голтате!?
Кој тоа ви ...
И НАВИСТИНА! КОЈ ЛИ Е КРИВ?
Минатиот месец европскиот парламент донесе резолуција со која се осудува фашизамот од втората светска војна. Но има нешто страшно и фрапантно во неа, а тоа е што фаши ...
Team Uzunov
GERMANY NO COMMENT ON "ANTI NAZI" BAN ON VISITING ALBANIAN NATIONALISTS
GERMANY NO COMMENT ON
by Sasha Uzunov
The German Interior Ministry says it cannot comment - for privacy reasons - if Albanian nationalists in Macedonia who venerate WWII Albanian Nazi collaborators are banned from enter ...
Team Uzunov
DUI DOWN UNDER
DUI DOWN UNDER
by Sasha Uzunov
Australia's Home Affairs Department has refused to comment on whether six ethnic Albanian nationalist politicians from Macedonia are prohibited from entering Australia. They belong ...
Team Uzunov
REEKER TO THE "RESCUE !"
REEKER TO THE
Picture caption: Senior ranking US State Department official Phillip T. Reeker (left) - next to him is Bujar Osmani, Deputy Prime Minister of Macedonia and a member of the Albanian nationalist party D ...

Вчитај уште