КУЛТУРА

Предавање на проф. д-р Лорна Смит Македонската академија на науките и уметностите
и Природно-математичкиот факултет во соработка 
со Балканскиот институт за вера и култура ја имаат
честа и задоволството да Ве поканат на предавање на
...
ВОЈВОДАТА ЃОРЃИ СУГАРЕВ – СПОСОБЕН ОРГАНИЗАТОР И СТРАТЕГ, ВИСТИНСКИ АПОСТОЛ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД
ВОЈВОДАТА ЃОРЃИ СУГАРЕВ – СПОСОБЕН ОРГАНИЗАТОР И СТРАТЕГ, ВИСТИНСКИ АПОСТОЛ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД
117 ГОДИНИ ОД БИТКАТА КАЈ МАНАСТИРОТ „СВ. ЃОРЃИЈА“ КАЈ СЕЛОТО ПАРАЛОВО, ОПШТИНА НОВАЦИ
            Опкружен со држави и народи, кои цело време покажувале и покажуваат негаторско расположение, македонс ...
Бригите на територијата на Р. Македонија
Бригите на територијата на Р. Македонија
Уште во текот на раната антика, со пишани податоци е потврдено присаството на Бригите на територијата на Р. Македонија. Освен пишаните извори неминовно е да се вклучат и археолошките податоци за да се ...
АЛЕКСАНДАР УБИВА ШЕСТ ИЛЈАДИ ГРЦИ ВО ТЕБА
АЛЕКСАНДАР УБИВА ШЕСТ ИЛЈАДИ ГРЦИ ВО ТЕБА
Македонците немале никакви етнички и биолошки врски со Грците
Еден од најголемите докази дека Македонците немале никакви етнички и биолошки врски со Грците, дава токму големиот грчки мислител од тоа в ...
Благодарност за машината за пишување
Благодарност за машината за пишување
Драг Мане, сумирајќи уште еднаш, дека посетата на Германија придонесе за преформулирање на нашата партија, сакам уште еднаш да се заблагодарам за сето гостопримство.
ГОЛЕМА ЉУБОВ, ПОЧИТ И КОПНЕЖ ЗА РОДНАТА ЕЈГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА (10)
ГОЛЕМА ЉУБОВ, ПОЧИТ И КОПНЕЖ ЗА РОДНАТА ЕЈГЕЈСКА МАКЕДОНИЈА (10)
ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ (ТРЕТ ДЕЛ) НА СЛАВЕ КАТИН 
Благодарност за машината за пишување
Благодарност за машината за пишување
Драг Мане, сумирајќи уште еднаш, дека посетата на Германија придонесе за преформулирање на нашата партија, сакам уште еднаш да се заблагодарам за сето гостопримство.
45 ГОДИНИ УСПЕШНО ПОСТОЕЊЕ НА ЛИТЕРАТУРНОТО ДРУШТВО „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ОД СИДНЕЈ
45 ГОДИНИ УСПЕШНО ПОСТОЕЊЕ НА ЛИТЕРАТУРНОТО ДРУШТВО „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ОД СИДНЕЈ
Македонското литературно друштво „Григор Прличев” е прво литературно друштво од таков вид во дијаспората. Тоа беше формирано на 31 март 1978 година од група ентузијасти и вљубеници во македонскиот мај ...
ЦРКВИ, МАНАСТИРИ И УЧИЛИШТА ПОСВЕТЕНИ НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ, КЛИМЕНТ И НАУМ ВО РЕПУБЛИКА...
ЦРКВИ, МАНАСТИРИ И УЧИЛИШТА ПОСВЕТЕНИ НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ, КЛИМЕНТ И НАУМ ВО РЕПУБЛИКА...
ДЕЛ ОД МОНОГРАФИЈАТА „ВО ЧЕСТ НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ОД Д-Р ВЕРА СТОЈЧЕВСКА – АНТИЌ И СЛАВЕ НИКОЛОВСКИ – КАТИН
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Вангел Мангов се фрлил во Бистрица за да не падне жив во...
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Вангел Мангов се фрлил во Бистрица за да не падне жив во...
Неколку настани се запишани во македонската понова историја, што се случиле на денешен ден, меѓу кои е загинувањето на двајца македонски патриоти од Егејска Македонија, прогонувани поради нивната борб ...
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Македонскиот поет Григор Прличев добил Ловоров венец во Атина за поемата Сердарот...
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Македонскиот поет Григор Прличев добил Ловоров венец во Атина за поемата Сердарот...
На 25 март во 1860 година, на традиционалниот конкурс за поема, што се одржал во Атина, македонскиот поет Григор Прличев добил Ловоров венец за поемата Сердарот и бил прогласен за втор Хомер.
Меѓу на ...
БАЛКАНСКИ ГЛАСНИК, 1902 Г.: Софија и Белград се возбудија зашто бараме Македонците да го усвојат...
БАЛКАНСКИ ГЛАСНИК, 1902 Г.: Софија и Белград се возбудија зашто бараме Македонците да го усвојат...
„СЕ БОРИМЕ ЗА ОСЛОБОДУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА И ГИ ШТИТИМЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ, КАДЕ И ДА СЕ НАОЃААТ ТИЕ“ – 1902 г.
Во Белград во јули 1902 година бил основан Македонски клуб со свој весник - „Балкан ...
ПРВИТЕ ЕПИСКОПИ ОД МАКЕДОНИЈА ОДИГРАЛЕ ВАЖНА УЛОГА ВО ЗАЧУВУВАЊЕТО НА ИЗВОРНАТА ХРИСТИЈАНСКА ВЕРА (2)
ПРВИТЕ ЕПИСКОПИ ОД МАКЕДОНИЈА ОДИГРАЛЕ ВАЖНА УЛОГА ВО ЗАЧУВУВАЊЕТО НА ИЗВОРНАТА ХРИСТИЈАНСКА ВЕРА (2)
За „… верните на Господ, епископите од Македонија.“
                Викаријатот во градот Солун, всушност, бил прв голем христијански центар, под чија јурисдикција биле голем број епархии, во ши ...
Damastion – The northernmost city in Alexander’s empire? The Macedonian sphere of influence probably reached as far as southern Serbia
The post Damastion – The northernmost city in Alexander’s empire? appeared first on History.mk.
Христос воскресе! Велигденско послание 1994 г.
Христос воскресе! Велигденско послание 1994 г.
По милоста божја Архиепископот Охридски и Македонски, со Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква, до сето свештенство, преподобното монаштво и верните чеда на Македонската Прабвосл ...
ГОЛЕМА ЉУБОВ, ПОЧИТ И КОПНЕЖ ЗА РОДНАТА МАКЕДОНИЈА (9)
ГОЛЕМА ЉУБОВ, ПОЧИТ И КОПНЕЖ ЗА РОДНАТА МАКЕДОНИЈА (9)
 
ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ (ТРЕТ ДЕЛ) НА СЛАВЕ КАТИН 
Христос воскресе! Велигденско послание 1994 г.
Христос воскресе! Велигденско послание 1994 г.
По милоста божја Архиепископот Охридски и Македонски, со Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква, до сето свештенство, преподобното монаштво и верните чеда на Македонската Прабвосл ...
Diodorus referred to Archelaus as ‘Macedonian by race’ Diodorus Siculus called the Macedonian Archelaus “Macedonian by race”, according to today’s definition one would say “ethnic Macedonian” or “Macedonian descent̶ ...
СПИСАНИЕТО „ПОВОД“ ЕДНО ОД НАЈЗНАЧАЈНИТЕ ГЛАСИЛА ВО ИСЕЛЕНИШТВОТО (8)
СПИСАНИЕТО „ПОВОД“ ЕДНО ОД НАЈЗНАЧАЈНИТЕ ГЛАСИЛА ВО ИСЕЛЕНИШТВОТО (8)
ДЕЛ ОД ПУБЛИКАЦИЈАТА „МАКЕДОНЦИТЕ ВО СВЕТОТ“ (ТРЕТ ДЕЛ) НА СЛАВЕ КАТИН 
Службена белешка 485 Во врска со добиената пратка (писмо и знаме) од Мелбурн - Австралија од Грујовски Јордан во кое покрај пренесувањето на срдечни и братски поздрави со желба за скоро видување меѓудругото и го информира ...
Службена белешка 485 Во врска со добиената пратка (писмо и знаме) од Мелбурн - Австралија од Грујовски Јордан во кое покрај пренесувањето на срдечни и братски поздрави со желба за скоро видување меѓудругото и го информира ...
Пристапно предавање на Дијана Плашеска-Каранфилска
Пристапно предавање на Дијана Плашеска-Каранфилска
Македонската академија на науките и уметностите
има чест да Ве покани на пристапното предавање
на новоизбраниот дописен член во работниот состав на Академијата
Дијана Плашеска-Каранфилска
на тема:
...
Serbian Book 1871: Indigenous Macedonians are the oldest Slavs Interesting facts can be found about Slavs in a Serbian geography book from 1871, in a section talking about the southeastern peninsula. We can briefly summarize from this work, that: These are the fi ...
Меѓународен симпозиум во чест на Ацо Шопов На 21.3.2023 година, Светскиот ден на поезијата, во Седиштето на УНЕСКО − Сала II ќе се одржи Меѓународен симпозиум во чест на Ацо Шопов со којшто ќе се одбележи јубилејот 100 години од неговото раѓањ ...
ПРАИСТОРИСКА И ГРАДСКА АНТИЧКА НАСЕЛБА НА ЛОКАЛИТЕТОТ „САДЕВИТЕ“ КАЈ ИСПУСТЕНОТО СЕЛО МЕЛНИЦА, МАРИОВО, ПРИЛЕПСКО
ПРАИСТОРИСКА И ГРАДСКА АНТИЧКА НАСЕЛБА  НА ЛОКАЛИТЕТОТ „САДЕВИТЕ“ КАЈ ИСПУСТЕНОТО СЕЛО МЕЛНИЦА, МАРИОВО, ПРИЛЕПСКО
Во атарот на запустеното село Мелница, древноста навистина е необично присутна. На само околу половина километар од разрушените куќи на селото на исток покрај Полчишка Река, на нејзиниот десен брег, н ...
Die Resolution der Komintern zu Mazedonien und die Forschungen des Bulgaren Draganov
Die Resolution der Komintern zu Mazedonien und die Forschungen des Bulgaren Draganov
„Das mazedonische Volk und die mazedonische Sprache haben nie jemanden um eine offizielle Anerkennung ihrer Existenz gebeten. Es gab auch keinen Grund für sie, danach zu fragen. Anerkennung kann für e ...
Die Makedonische Geschichte im März
Die Makedonische Geschichte im März
Das mazedonische Volk und der mazedonische Staat haben eine reiche jahrhundertealte Tradition und eine große Anzahl wichtiger Ereignisse, die dauerhaft in das kollektive nationale Gedächtnis des mazed ...
Älteste Siedlung der Jungsteinzeit in Mazedonien entdeckt
Älteste Siedlung der Jungsteinzeit in Mazedonien entdeckt
Archäologen haben die älteste Siedlung Mazedoniens aus dem frühen Neolithikum entdeckt. Eine wissenschaftliche Abhandlung über die neolithische Stätte Vlaho bei Živojno in Pelagonien des Zentrum ...
„Диссомнии“ – за тенката линија меѓу јавето и сонот
„Диссомнии“ – за тенката линија меѓу јавето и сонот
Револуција ЗА и/или револуција ПРОТИВ
Сржта на романот не е политичка и авторот не пристапува кон политиката како основна тема, но политичката атмосфера во одредени делови (во првиот дел) е изразен ...
„Сигурен ризик“ – несомнен творечки придонес за развојот на современата македонска жанровска литература
„Сигурен ризик“ – несомнен творечки придонес за развојот на современата македонска жанровска литература
Фашизмот на Ролан Барт
Фрлајќи светлина на жанровската литература, односно на крими-романот како литературен жанр и неговата улога во литературата, би можеле да се осврнеме на сосем мал дел од пред ...
Research: old part of Ohrid was an island and Lake Ohrid was wider
Research: old part of Ohrid was an island and Lake Ohrid was wider
 The old part of Ohrid or ancient Lychnidos on Lake Ohrid in Macedonia was an island in the period from the late Bronze Age to the arrival of the Romans. This is shown by the geological and archa ...
Exhibition 'First Kings of Europe' on tour in North America
Exhibition 'First Kings of Europe' on tour in North America
 For the first time in North America, Macedonian archaeological artifacts will be exhibited at the international exhibition “The First Kings of Europe”, presenting artistic excellence in the fiel ...
Padev: Macedonians were anti-Bulgarian everywhere - World War II
Padev: Macedonians were anti-Bulgarian everywhere - World War II
 Michael A. Padev originated from Bulgaria, but in his early he moved to the USA - where he also completed a college degree and later made a career. Before World War II he reported from Sofia for ...
Предавање на д-р Бојана Радовановиќ од Универзитетот во Виена / Радбоуд Универзитет, Најмеген
Предавање на д-р Бојана Радовановиќ од Универзитетот во Виена / Радбоуд Универзитет, Најмеген
Имаме особено задоволство да Ве поканиме на предавањето на д-р Бојана Радовановиќ од Универзитетот во Виена / Радбоуд Универзитет, Најмеген, насловено „Medieval Macedonia and its Medial ...
Истражи ја Скопска Црна Гора
Истражи ја Скопска Црна Гора
Во текот на месец јули (15-20) се одржа летната школа во организација на ЗИРМ како дел од проектот „Истражи ја Скопска Црна Гора“. Како резултат од истата произлегоа, т.е. беше изработена мапа за култ ...
Why did America enter WW1 on the side of the Allies, and why did it...
Why did America enter WW1 on the side of the Allies, and why did it...
US President Woodrow Wilson (1856-1925) owed his re-election to his promise to keep the United States out of the First World War. But five months later, on April 6, 1917 he approved a resolution ...
КРАТКО И СЛАТКО: Што би се случило ако пчелите исчезнат? Наука за сите го објавува вториот труд од групата на ФИНКИ под водство на проф. Владимир Трајковиќ по предметот „Медиуми и комуникации“ (МиК). Овој предмет има за цел да им ги пренесе на студентите ос ...
КРАТКО И СЛАТКО: Заштити се од „фишинг“ напади И оваа академска година Наука за сите ја продолжува соработката со проф. Владимир Трајковиќ и останатите кои го водеа предметот „Медиуми и комуникации“ (МиК) на ФИНКИ. Овој предмет има за цел да им ги ...
Можност за 3-годишен истражувачки ангажман во МАНУ (оглас) Истражувачкиот центар за компјутерски науки и информациски технологии (ИЦКНИТ) при Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) има потреба од ангажирање на научни соработници – истражувачи ...
Donka Ushlinova (Донка Ушлинова) - female soldier in the Ilinden Uprising, the Balkan Wars and...
Donka Ushlinova (Донка Ушлинова) - female soldier in the Ilinden Uprising, the Balkan Wars and...
Donka Bogdanova was born on December 1, 1885 in the village of Smilevo, Bitola region. At the age of 15, she was married to Stavre Hristov Ushlinov from the neighboring village of Lera, a village with ...
Sokol ("Hawk") Peak - Nidze Mountain - Photo Gallery - 29.09.2019
Sokol (
Nidze Mountain (Ниџе, Nidže - also known as Voras -Όρος Βόρας, Boras in Greece) is located on the Macedonian - Greek border. It stretches in direction northeast-southwest, and Kajmakchalan&n ...
Доделени наградите за „Скопје памти: 55 години од скопскиот земјотрес“ – концептуален натпревар на ЗИРМ
Доделени наградите за „Скопје памти: 55 години од скопскиот земјотрес“ – концептуален натпревар на ЗИРМ
На ден 3.11.2018 година (сабота) се одржа вториот дел од проeктот „Скопје памти: 55 години од Скопскиот земјотрес“ во организација на Здружението на историчарите на Република Македонија (ЗИРМ), Скопје ...
Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 2010 Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 2010 (New South Wales)
The Association of Macedonian Communities in Australia Inc strongly opposes the Macedonian Orthodox Church Property Trust Bill 201 ...
Macedonians for the Northern Territory, Australia, 1905! UPDATED!
Macedonians for the Northern Territory, Australia, 1905! UPDATED!
Here is a fully readable article, the last one was of lower quality, see here.
Source: The Poverty Bay Herald, 25 January 1905, Page 4.

Вчитај уште