Тодор Паница

Тодор Паница

Пријател и телохранител на Јане Сандански.

„… Јане Сандански беше македонски националист. Тој тврдеше дека Македонците не се ниту Бугари, ниту Грци, туку посебна нација и сите тие се потомци на народот на Александар Велики и Филип Втори, кои исто така не биле Грци, туку нивни непријатели и тие ги поразиле и ги покорувале …“