1949.06.15_CIA declassified assessment report on Albania

1949.06.15_CIA declassified assessment report on Albania-01'

 

Во овој документ од Средишната Американска Разузнавачка Служба – CIA, се тврди дека Албанија како држава е створена од Големите Сили за да се оневозможи било која подрачна сила да има пристап до Отранскиот протек и влезот во Јадранското Море.

„… Од таму, Албанија како “независна” национална држава повеќе е вештачка креација на политиките од Големите Сили, отколку израз на националната волја и моќта на народот. Албанија е, со други зборови, ентитет израснат од суштински негативен чинител на несакањето од било која од Силите засегнати за подрачјето да дозволат било која друга сила да го контролира; не е произлезена од позитивни чинители на внатрешна сила, и од таму, дури и во периодите на формална “независност”, Албанија на еден или на друг начин била контролирана од некоја од Силите. …“

 

Посочил: Саша Узунов
Извор: Архив на CIA