1959.06.16_Полициски извештај, Časopis ‘Makedonska loza’, ФНРЈ

1959.06.16_Полициски извештај, Časopis 'Makedonska loza', ФНРЈ

Полициски извештај за дисидентското списание “Македонска Лоза” чија цел била самостојна Македонија. Списанието под уредништво на Драган Богдановски кое излегувало во Осло се оградува од поврзаноста со Бугари, Срби и Грци. Покрај противкомунистичките написи објавувало и написи против бугароманската ванчомихајловистичка пропаганда.

 

Посочил: Портал Македонска Нација