2024.02.15_ОМО Илинден – Отворено писмо

ДО Министерот – Претседатели на Република Бугарија Николај Денков, Марија Габриел
ДО Претседавачот на Народното собрание
ДО Националниот Омбдусман
ДО Главниот обвинител на РБ
ДО претседателот на бугарскиот Хелсиншки комитет Копија: ДО претседателот на Окружниот суд, Благоевград

ОТВОРЕНО ПИСМО

По повод: Ротацијата на премиерите на Република Бугарија

Односно: Традиционалниот негаторски однос кон обврската за почитување на човековите права на Македонците во Република Бугарија

 

Господа, во последните децении сме сведоци на разни „борби“ на државата Бугарија против нејзините законски граѓани, МАКЕДОНЦИТЕ, кои на задоволство на управителите ту постоеја, ту исчезнува, без да знаат каде – исчезнаа и покрај меѓународните договори и споразуми! Вие сте запознаени со договорот од Блед.. Преобјавуван од 1946. – 1956 година итн. Сето тоа доведе до повеќекратно казнување на Бугарија од меѓународните органи и судови.

Ете зошто, господа, ние МАКЕДОНЦИТЕ,

Силно настојуваме:

  1. Итна промена во Уставот и впишување на македонското малцинство, како неопходен услов за сите регистри на население, што би довело до нов пристап во работата на судот и државните структури и организации.
  2. Промена на јазикот на омразата и непочитувањето и воведување на македонскиот јазик, начин на живот и култура и време за радио преноси и телевизиски програми!

 

За здружението ОМО „ИЛИНДЕН“
Потпишал: …..
Кирил Тилев, претседавач

град Сандански 2800, станбен комплекс „Спартак“, ул.23, Ап.15