1874.11.18 Постол – 1926.07.26 Софија_Крсте Петков Мисирков

1874.11.18 Постол – 1926.07.26 Софија_Крсте Петков Мисирков

 

Дајте ни да си имаме свои, македонски национални чувства и да создаваме македонска култура, како што сме го правеле тоа со векови и кога нашата татковина не влегувала во една држава со вашата.

Самоопределувањето на македонците „Мир“ 7427, 25.3.1925, 1