Оддел: А10.3 Само посока

Картографски податоци за македонската самобитност без оригинална слика само со посока за времето или изворот на податоците.

1944_Карта од нацистичкиот проект за Независна Држава Македонија
Posted in А10.3 Само посока

1944_Карта од нацистичкиот проект за Независна Држава Македонија

На 1 гроздобер 1944 година, Хитлер издал наредба за брзо прогласување независна Македонија. Нацистите знаеле за скорешната бугарска смена на страната на војување и за да го обезбедат повлекувањето на своите војски од југот се одлучуваат за создавање на т.н. Независна Држава Македонија. За изведба на проектот се потпреле на своите соработници на теренот. Најпрво на Ванчо Михајлов, потоа пробале…