Оддел: А20.3 Само посока

Податоци поткрепени БЕЗ СЛИКА СО ПОСОКА, кои не се поврзани со самобитноста на македонскиот народ, но кои ги рушат националните табуа на ГРЧКИТЕ негатори.

1857.10.24_Димитар Миладинов до Кукушани, писмо-01
Posted in А20.3 Само посока

1857.10.24_Димитар Миладинов до Кукушани, писмо

“… Драги, Со задоволство го прочитав вашето пријателско писмо и со голема радост разбрав за Вашите благородни чувства кон Словенството и за образованието на нашиот народ. Добро сте направиле што сте му пишале на Партенија (Зографски, н.б.) за неопходните книги. Скокам од радост кога го гледам Вашиот стремеж и љубов спрема нашиот мајчин јазик, и особено заради тоа што мнозина…

2016.07.24_Живко Божиновски - Од егејска Македонија до Австралија-01
Posted in А16.2 Беломорие А20.3 Само посока

2016.07.24_Живко Божиновски – Од егејска Македонија до Австралија

Болка во насолзените очи, но истовремено и боемски поглед. Иако животната голгота е исцртана на неговото лице, 64-годишниот Живко Божиноски, Егеец по потекло, родум од Прилеп, дете на бегалци од граѓанската војна во Грција, зрачи со посебен шарм додека не’ пречекува во едно кафеанче на главната улица во Охрид. Неговите пријатели веднаш ја ослободуваат масата на која тој седи штом…

Вероучение - Поука 03
Posted in А20.3 Само посока

1998.07_Anna Triandafyllidou, ‘National identity and the Other, Ethnic and racial studies’, Vol 21, No 4, p. 605

„… Сѐ до 19 век, званичното гледиште на грчката историја беше дека ‘Грчкиот Полуостров се бори за независност од странска превласт уште откако древните Грци биле освоени од македонските војски во 338 година пред Христа …’“ As recently as the 19th century the official view of Greek history was that ‘the Greek Penisula had been struggling for independence from foreign…

1800+_William Hazlitt
Posted in А20.3 Само посока

1800+_William Hazlitt

Гркот не може да се определи според неговото грчко народносно потекло, бидејќи типот на Грк, определен по 1821 година, никогаш порано не постоел. Современиот грчки јазик е производ на сите луѓе кои низ вековите оделе или се населиле на тие земји, вклучувајќи ги Албанците, Власите, Турците итн.   A Greek cannot be determined by his Greek ethnic identity because the…

1963_Romilly James Heald Jenkins - Byzantium and Byzantinism
Posted in А20.3 Само посока

1963_Romilly James Heald Jenkins – Byzantium and Byzantinism

„Расата на Хелените е избришана во Европа. Навистина, дури и името исчезна од површината на грчкиот континент… Ниту една капка неразредена хеленска крв не тече во вените на христијанското население на денешна Грција.“   “The race of the Hellenes has been wiped out in Europe. Indeed, even the name has disappeared from the surface of the Greek continent…. Not the…

1993_Eric John Ernest Hobsbawm - lecture opening the academic year, Central European University, Budapest
Posted in А20.3 Само посока

1993_Eric John Ernest Hobsbawm – lecture opening the academic year, Central European University, Budapest

Британскиот историчар и писател Ерик Џон Ернест Хобсбаум во говорот при отворање на универзитетската школска година во Средишно Европскиот Универзитет во Будимпешта пред студентите меѓу другото ќе ја спомене грчката злоупотреба на историјата и нивното неоправдано ограничување на правото на името Македонија. Македонски: „… Најголемите идеолошки злоупотреби на историјата се повеќе засновани на анахронизам (*) отколку на лаги. Грчкиот национализам ѝ…

0482-0484_Јустинијанов Законик (забрана на Хеленизмот)
Posted in _Избор А20.3 Само посока

0482-0484_Јустинијанов Законик (забрана на Хеленизмот)

Уште на почетокот од Источното Римско Царство Хеленизмот е забранет како паганска религија нескладна со христијанската теократија на Ромеја. Се работи за закон донесен за време на Императорот Зенон, кој подоцна влегол во состав на Јустинијановиот Законик. Ова е содржината на забраната на Хеленизмот: Епископите и владините службеници треба да ги откријат и казнат учителите на Хеленски учења. Не треба…

Jackob Burckhardt
Posted in А20.3 Само посока

Jackob Burckhardt

Unfortunately, as soon as they learned to write, the Greeks were a people of forgers. За жал само што научија да пишуваат, Грците станаа народ на фалсификатори. Посочил: македониен.мк

1875~_Friedrich Ratzel
Posted in А20.3 Само посока

1875~_Friedrich Ratzel

“… In Athens, Albanians formed, for a long time, majority of the population …” Friedrich Ratzel Посочил: Naldy79

1963.12_Giorgios Seferis, Greek poet
Posted in _Избор А17.3 ДМК Само посока А20.3 Само посока

1963.12_Giorgios Seferis, Greek poet

I will not say we are the same blood with the ancients, becuase I hate racial theories, but we do reside and live in the same land with those and look to these same mountains that end up in the same sea Greek poet at the granting of the Nobel Prize in Stockholm. Нема да речам дека ние сме иста…

1936-1975_Историскиот нацизам во грчкото општество
Posted in А20.3 Само посока

2018.10.12_Стратос Дордонас (за пронацистичкото грчко табу)

Stratos Dordanas, assistant professor for modern and contemporary European and Balkan history at the University of Macedonia, explained this phenomenon to DW.  

1949+_Грчки Устав, член 107 и 108
Posted in А20.3 Само посока

1949+_Грчки Устав, член 107 и 108

Уште еден пример за нарушување на основните човекови права во самиот грчки Устав. Ако не самиот туку државата те претставува (декларира) за Грк, Уставот ти забранува да бидеш или дека дека си нешто друго освен Грк.

1905.02.12_Стат Мелани (православен свештеник од албанско потекло)
Posted in А20.3 Само посока

1905.02.12_Стат Мелани (православен свештеник од албанско потекло)

Уште еден пример за грчкото народносно (етничко) чистење на нехеленските видови на култура вршено со измачувања и убиства на луѓето кои сакале да ги применуваат.

1828_Јоанис Каподистриас (прв грчки Премиер)
Posted in А20.3 Само посока А15 Странски изјави

1828_Јоанис Каподистриас (прв грчки Премиер)

Македонија никогаш не била грчка земја. „… Во древните времиња реката Војуша (Вјосе) и планината Олимп ја раздвојувале Грција од северните соседи. Во средниот век и модерните времиња Тесалија секогаш била грчка. Но Македонија била населена со Словени и други раси …“ Изјава на Јоанис Каподистријас (1776-1831) кој бил руски министер за надворешни работи со грчко потекло и прв премиер…

1981+_Maria Efthimiou (many Greeks were Albanians)
Posted in А20.3 Само посока

1981+_Maria Efthimiou (many Greeks were Albanians)

Грчката историчарка Мариа Ефтимоу професорка на Атинскиот Универзитет тврди дека: албанскиот јазик во многу делови од Грција бил примарен јазик на кој населението зборувало.